Μάθετε ποια είναι η καλύτερη στάση στον ύπνο!


Μάθετε ποια είναι η καλύτερη στάση στον ύπνο!

Η επιστήμη μίλησε!

Λίγα πράγματα στη ζωή είναι καλύτερα από έναν καλό ύπνο. Και σίγουρα υπάρχουν ελάχιστα πράγματα χειρότερα από έναν πραγματικά κακό ύπνο. Ακόμη, όμως, και όταν ακολουθείτε όλους τους κανόνες, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνετε το κινητό σας έξω από την κρεβατοκάμαρα, πάτε για ύπνο μια λογική ώρα, ξαπλώνετε σε καθαρά σεντόνια, κλείνετε τα μάτια για οκτώ ώρες, κλπ, μπορεί να ξυπνήσετε μέσα στο άγχος και τα νεύρα. Τι δεν κάνατε σωστά; Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξετάσετε ακόμη είναι η στάση του ύπνου, γράφει το Curiosity.com. Πάμε, λοιπόν:

Είναι αλήθεια ότι με το που πέφτουν στο κρεβάτι, κάποιοι αρχίζουν έναν πραγματικό αγώνα. Χώνονται κάτω από το σεντόνι, αγκαλιάζουν το μαξιλάρι, διπλώνονται και στριφογυρίζουν, μέχρι που κάποια στιγμή καταφέρνουν επιτέλους να βρουν μια (μάλλον περίεργη) στάση για τα άκρα τους, η οποία ικανοποιεί το ιδιότροπο σώμα τους. Αν, όμως, νιώσουν αδυναμία και πόνους το πρωί, μάλλον δεν ήταν κατάλληλη, η στάση που διάλεξαν. Προσέξτε, λοιπόν. Η λάθος στάση μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη και στο λαιμό, κόπωση, άπνοια ύπνου, μυϊκές κράμπες, μειωμένη κυκλοφορία, πονοκεφάλους, καούρες, γαστρεντερικά προβλήματα, ακόμη και πρόωρες ρυτίδες, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως μεταδίδει το protagongr, το καλύτερο που μπορεί να κάνετε είναι να κοιμάστε ανάσκελα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ουδέτερη στάση, που ανακουφίζει το σώμα από τους πόνους που μπορεί να σας βασανίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, όσοι κοιμούνται ανάσκελα και με το κεφάλι πιο ψηλά από το στήθος, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν καούρα. (Όμως σε αυτή τη στάση μπορεί να αρχίσετε να ροχαλίζετε. Σας προειδοποιούμε…)

Μόλις το 8% διαλέγει να κοιμάται ανάσκελα. Ωστόσο, οι άλλες στάσεις μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προκαλεί καούρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θεωρία λέει ότι σε αυτή τη θέση χαλαρώνει ένας μυς στον οισοφάγο, οπότε τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν εύκολα στον λαιμό (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Ακόμη όταν κοιμάστε ξαπλωμένοι στο πλάι -είναι η πιο κοινή στάση, σύμφωνα με το National Sleep Foundation– είτε δεξιά είτε αριστερά, μπορεί να προκληθούν πόνοι στους ώμους και στα ισχία.

Αν λοιπόν προτιμάτε τον ύπνο στο πλάι, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μαξιλάρι που στηρίζει σωστά τον λαιμό και είναι αρκετά παχύ ώστε να αφαιρεί την πίεση από τους ώμους. Ακόμη, όπως γράφει η Popular Science, η πλάγια θέση με ένα μαξιλάρι τοποθετημένο ανάμεσα στα γόνατα ανακουφίζει από τους πόνους της μέσης, σύμφωνα με την Σέλμπι Χάρις ειδικό ύπνου και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Albert Einstein της Νέας Υόρκης.

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε ωστόσο είναι να ξαπλώσετε μπρούμυτα, στάση που επιλέγει το 7% όσων πάνε για ύπνο. Στην περίπτωση αυτή ασκείται πίεση σε ολόκληρο το σώμα, και αυξάνεται η πιθανότητα να ξυπνήσετε με μούδιασμα και πόνους στις αρθρώσεις. Αν προτιμάτε, πάντως, να κοιμάστε μπρούμυτα, η Χάρις συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα πιο λεπτό και επίπεδο μαξιλάρι ώστε να μειώνεται η πίεση στο λαιμό καθώς κρατάτε το κεφάλι σας γυρισμένο στο πλάι όλη τη νύχτα. Αν πάλι, για κάποιο λόγο, αισθανθείτε την ανάγκη να κοιμηθείτε μπρούμυτα και με το πρόσωπο προς τα κάτω, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από το μέτωπό σας.

Κοιμηθείτε ανάσκελα: Μπορείτε, αρκεί να προσπαθήσετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ύπνου τέσσερα είναι τα κριτήρια του καλού ύπνου: Δεν περνάει περισσότερο από μισή ώρα μέχρι να κοιμηθείτε / Ξυπνάτε μόνο μία φορά / Όταν ξυπνάτε τη νύχτα, σας ξαναπαίρνει ο ύπνος σε λιγότερο από 20 λεπτά / Κοιμόσαστε τουλάχιστον το 85% του χρόνου που είστε στο κρεβάτι.

Αν δεν επιτυγχάνετε και τα τέσσερα, μπορείτε να πειραματιστείτε με τη στάση του ύπνου γιατί αλλάζοντας στάση το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί. Και μπορεί κανείς πραγματικά να εκπαιδευτεί ώστε να καταφέρει να κοιμάται ανάσκελα.

Η Σέλμπι Χάρις προτείνει, για παράδειγμα, να βάλετε ένα ή δύο μαξιλάρια από κάθε πλευρά και άλλο ένα κάτω από τα γόνατα, πράγμα που βοηθάει να μην κυλήσετε αριστερά ή δεξιά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείτε, ακόμη, να… ράψετε μισό μπαλάκι του τένις στη μια πλευρά της πιτζάμας σας και το άλλο μισό στην άλλη, πράγμα που θα σας αποτρέψει να γυρίσετε στο πλάι ακόμη και αν κοιμάστε πολύ βαθιά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κάντε ό,τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς: "Το να κοιμάται κανείς ανάσκελα θεωρείται η καλύτερη στάση ύπνου, το κλειδί, όμως, είναι η άνεση", λέει η αμερικανίδα ειδικός, "αν πονάτε ή δεν αισθάνεστε άνετα σε μια συγκεκριμένη στάση, αυτό σίγουρα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας". Πάρτε, λοιπόν, τα μέτρα σας.

Tags ύπνος, σταση, ερευνα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0059 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0323 s // Total time: 0.0382 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X