Οι ελλείψεις στην διατροφή μας και οι επιδράσεις τους στο σώμα μας


Οι ελλείψεις στην διατροφή μας και οι επιδράσεις τους στο σώμα μας

Τι ζητά ο οργανισμός όταν έχετε αδύναμα μαλλιά, ξηροδερμία, ραγάδες, λεπτά και εύθραυστα νύχια και κυτταρίτιδα

Ξηρή επιδερμίδα, ραγάδες, σπασμένα νύχια, δεν είναι τίποτα άλλο από ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την διατροφή μας. Ο οργανισμός μας, με τον τρόπο του, μας λέει ότι χρειάζεται περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, για να αποκαταστήσει τις βλάβες.

ΑΔΥΝΑΜΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΕΧΕΤΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ

Συχνά τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται στην έμμηνο ρύση, όποτε χάνουμε αρκετό αίμα. Συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες που έχουν μεγάλη αιμορραγία ή σε αυτές που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες κόκκινου κρέατος.

Τι να φάτε:

Φυσικές πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, οι σαρδέλες, ο τόνος σε κονσέρβα, οι φακές και τα δημητριακά. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, γι’ αυτό καλό είναι το γεύμα να μην περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν και να συνοδεύεται από ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού.

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ - ΕΧΕΤΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Α ΚΑΙ Ε ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ

Οι βιταμίνες Α και Ε βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτού του συμπτώματος, ενώ τα λιπαρά οξέα θα προστατεύσουν την επιδερμίδα, βελτιώνοντας την ενυδάτωση του δέρματος.

Τι να φάτε:

Πλούσιες πηγές λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα καθώς και ο ηλιόσπορος και ο κολοκυθόσπορος. Η βιταμίνη Ε υπάρχει στο φυστικοβούτυρο, στο σπανάκι και τις γλυκοπατάτες. Τα καρότα είναι μια πολύ πηγή της βιταμίνης Α.

ΡΑΓΑΔΕΣ - ΕΧΕΤΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΨΕΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ

Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικό συστατικό για την υγεία του κολλαγόνου και τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Οι ραγάδες συχνά εμφανίζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον οργανισμό μειώνονται κατά 30%. Καλό είναι, λοιπόν, να φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψή του.

Τι να φάτε:

Το ψητό κρέας, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, οι σπόροι του σιταριού, οι κολοκυθόσποροι και ο κρόκος του αυγού είναι πηγές πλούσιες σε ψευδάργυρο.

ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΡΑΥΣΤΑ ΝΥΧΙΑ - ΕΧΕΤΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

Το 99% του ασβεστίου που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής πάει κατευθείαν στα δόντια, στα οστά και τα νύχια μας. Το υπόλοιπο 1% χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για τις μυϊκές κάμψεις, την πήξη του αίματος και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κακή ποιότητα των νυχιών δείχνει ότι ο οργανισμός μας πάσχει από έλλειψη ασβεστίου.

Τι να φάτε:

Γάλα, τυρί cheddar, γιαούρτι και αυγά. Οι σαρδέλες και το λάχανο περιέχουν επίσης πολύ ασβέστιο. Για την βελτίωση της ποιότητας των νυχιών βοηθάει πολύ η πρόσληψη βιοτίνης, ενός είδους βιταμίνης Β, που υπάρχει στα κοτόπουλα, στον κρόκο του αυγού και τα φιστίκια.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ - ΕΧΕΤΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C

Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει επαρκές ποσότητες βιταμίνης C, μειώνεται η ελαστικότητα του ιστού του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την προδιάθεση για κυτταρίτιδα. Η βιταμίνη C δυναμώνει το συνδετικό ιστό του δέρματος και βελτιώνει την ποιότητα του κολλαγόνου.

Τι να φάτε:

Τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και τα φρούτα του δάσους θα σας βοηθήσουν να λάβετε τη βιταμίνη C που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Σημαντικές είναι οι ίνες που υπάρχουν στο καστανό ρύζι και το καλαμπόκι, που θα βοηθήσουν στη σωστή κινητικότητα του εντέρου και την αποβολή των τοξινών, οι οποίες ευθύνονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, για την κυτταρίτιδα.

ΝΕΡΟ

Το νερό δεν πρέπει να απουσιάζει από την διατροφή μας λόγο του ότι είναι το κύριο συστατικό του σώματος και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενυδάτωση και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στο κυκλοφορικό σύστημα, και στις χημικές αντιδράσεις του μεταβολισμού.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSC, MSc)

Τηλ. +357 99038921

Tags στελλα πετριδου, Διατροφή, βιταμίνες, health, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2420 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3607 s // Total time: 2.6028 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X