Πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να διαλέγουν τα ρούχα τους;


Πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να διαλέγουν τα ρούχα τους;

Αμέτρητοι καβγάδες πριν από το σχολείο για τα ρούχα. Κι αν δεν το έχετε, ήδη, ζήσει, προετοιμαστείτε διότι είναι κοντά!

Τι κάνετε όταν η μικρή σας πριγκίπισσα θέλει να φορέσει στον παιδικό σταθμό το φούξια φουστάνι της με το σακάκι από την αποκριάτικη στολή του πιγκουίνου για να μοιάζει με δικηγόρο; Ποια η στάση σας όταν ο τετράχρονος γιος σας θέλει να φοράει, εμμονικά και αποκλειστικά, μπλουζάκια με τον Batman; Αμέτρητοι καβγάδες πριν από το σχολείο για τα ρούχα. Κι αν δεν το έχετε, ήδη, ζήσει, προετοιμαστείτε διότι είναι κοντά! Η Αλεξάνδρα Κεντρωτή μέσα από το άρθρο της στο mama365gr μας εξηγεί ποια είναι τα πλεονεκτήματα, τα μειωνεκτήματα αλλά και τι πρέπει να κάνουμε... 

Πλεονεκτήματα

Το να παραχωρούμε μία τέτοιου είδους ελευθερία στα παιδιά έχει, σίγουρα, πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή και την αυτονομία τους.  Όταν σε ένα παιδί επιτρέπεται να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει, νιώθει "μεγάλο", ελεύθερο και ανεξάρτητο. Καμαρώνει στον καθρέφτη και η αυτοπεποίθησή του εκτοξεύεται! Το σημαντικότερο, δε, είναι πως δεν καμαρώνει επειδή είναι όμορφο, αλλά επειδή είναι όμορφο εξαιτίας των δικών του επιλογών.

Επίσης, μαθαίνει με τον καιρό να συνδυάζει χρώματα και σχήματα. Η ανυπομονησία του να τα φορέσει όλα όπως να’ ναι θα καταλαγιάσει με τον καιρό και, σταδιακά, θα επιλέγει με περισσότερο γούστο και σύνεση τα ρούχα του. Το γεγονός αυτό ενισχύει, παράλληλα, την υπευθυνότητά του. Γίνεται "κύριος" των επιλογών του, της τάξης που θα επικρατεί στην ντουλάπα του, της καθαριότητας του και τελικά του εαυτού του. Κάτι τόσο μικρό όπως η ελευθερία στην επιλογή των ρούχων του, θα συμβάλλει με τον καιρό να γίνει πιο υπεύθυνο σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Μειονεκτήματα

Ο αντίποδας, θέλει την  παραχώρηση αυτής της ελευθερίας να συνοδεύεται από το ενδεχόμενο να ντυθεί εντελώς αλλόκοτα και να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να τον κοροϊδέψουν οι συμμαθητές του. Σε αυτή την περίπτωση, θα πληγωθούν τα συναισθήματά του και θα νιώσει εντελώς απροστάτευτο. Χρέος του κηδεμόνα είναι να μπορεί να προβλέψει τέτοιες καταστάσεις και, όσο περνάει από το χέρι του, να τις εμποδίσει.

Και ακόμα περισσότερο, οφείλει να το προστατέψει από μία επικείμενη αρρώστια. Κάθε εποχή έχει τα δικά της ρούχα και όχι τυχαία! Τα παιδιά, όμως, δεν έχουν πάντα την ωριμότητα να το καταλάβουν και να επιλέξουν αυτά που θα τα προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Δεν θα είναι παράξενο, λοιπόν, να φορέσουν πουλόβερ την άνοιξη ή κοντομάνικο το χειμώνα και να αρρωστήσουν.

Τι πρέπει να κάνω

Το ζητούμενο είναι να του παρέχετε αυτήν την ελευθερία χωρίς, όμως, να το θέτετε σε κίνδυνο. Οι χειρισμοί σας, όπως άλλωστε και σε οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά που σχετίζεται με τα παιδιά, πρέπει να είναι λεπτοί και διακριτικοί.

Βάλτε όρια

Πριν το αφήσετε ελεύθερο να επιλέξει, φροντίστε να του ξεκαθαρίσετε ποια ρούχα είναι για το σχολείο, ποια για την παιδική χαρά και ποια για μέσα στο σπίτι. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν κρεμασμένα έτοιμα σετ τα οποία θα έχετε συνδυάσει από κοινού. Έτσι, ναι μεν θα έχει τη χαρά της επιλογής, χωρίς, όμως να εκτίθεται σε κινδύνους όπως αυτούς που αναφέρονται πιο πάνω.

Φροντίστε να υπάρχουν στη ντουλάπα του ρούχα κατάλληλα για την εποχή

 Όταν το αγαπημένο κοντομάνικο με τον Superman είναι σε κοινή θέα το χειμώνα, είναι λογικό να το ζητάει επίμονα μέχρι, τελικά, να το φορέσει. Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να καταλάβει πως η συγκεκριμένη του επιλογή θα γίνει η αιτία για ένα γερό κρυολόγημα που θα το ταλαιπωρήσει.

Συζητήστε μαζί του

Όταν η επιλογή τους μοιάζει παράλογη και "επικίνδυνη", συζητήστε το ήρεμα. Η γνώμη σας είναι πάντα σημαντική για τα παιδιά σας, ακόμα κι αν κάποιες φορές πεισμώνουν. Εξηγήστε του όσο πιο πράα μπορείτε το λόγο που η επιλογή του δεν είναι εφικτή και δώστε του να καταλάβει πως διαφωνείτε για το καλό του και την ασφάλειά του. Τα όρια πρέπει να είναι ξεκάθαρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η διαφωνία σας πρέπει να είναι έντονη.

Επιβραβεύστε το για την προσπάθειά του

Όταν ένα μικρό παιδί ντύνεται μόνο του επιλέγοντας τα ρούχα του, είναι, πραγματικά, κάτι πολύ σημαντικό. Δώστε του να καταλάβει το μικρό του "κατόρθωμα", αλλά μην επιμείνετε πολύ στην εμφάνισή του. Έχει κάθε λόγο να είναι περήφανο όχι τόσο επειδή είναι όμορφο, αλλά επειδή πήρε πρωτοβουλία, την διεκπεραίωσε, έδειξε υπευθυνότητα και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο που του υποδείξατε χωρίς να ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια.

Γενικά, ενθαρρύνετε το μικρό σας να διαλέγει τα ρούχα του πάνα με τη δική σας καθοδήγηση και σύσταση. Εξάλλου, αυτό που επιθυμούν όλοι οι γονείς, είναι να δουν το παιδί τους να αυτονομείται και να ανεξαρτητοποιείται.

Tags παιδι, Ρούχα, υγεια, kids, life


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9058 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4440 s // Total time: 2.3497 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X