10 τροφές για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από το κρυολόγημα


10 τροφές για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από το κρυολόγημα

Θωρακίζουμε τον οργανισμό με τις κατάλληλες τροφές.

Το περιοδικό "ΟΚ!" με αφορμή των 10 χρόνων "ΟΚ!" μας δίνει 10 πολύτιμες συμβουλές για να προστατεύσουμε το οργανισμό μας από το κρυολόγημα καθώς αυτός ο καιρός είναι πονηρός... ζέστη το πρωί, ψύχρα το βράδυ. Αν ξεγελαστείς, την έχεις πατήσει.

Κοτόσουπα


Τελικά οι γιαγιάδες μας δεν είχαν άδικο, όταν μας έφτιαχναν κάθε λογής σούπες για το κρυολόγημα. Γνωστή και ως "φυσική" πενικιλίνη, η κοτόσουπα είναι στην κορυφή της λίστας των τροφών για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Βοηθάει στην απόφραξη της μύτης και στο «άνοιγμα» του αναπνευστικού συστήματος.

Καυτερά Φαγητά


Προσθέστε τσίλι, σκόρδο, κρεμμύδι ή οποιαδήποτε καυτερή σάλτσα έχετε διαθέσιμη στα φαγητά σας και απαλλαγείτε μια και καλή από τη ρινική συμφόρηση και τα εκνευριστικά συμπτώματα του κρυολογήματος. Η καυτερή πιπεριά συγκεκριμένα, φημίζεται για τις αντισηπτικές και αντιβακτηριακές της ιδιότητες, όπως και το σκόρδο.

Σκόρδο


Από τα πιο "δυνατά" διατροφικά μας όπλα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Υπάρχουν μάλιστα, επιστημονικές ενδείξεις για αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση κάποιων συστατικών του σκόρδου.

Μοσχάρι


Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ψευδαργύρου. Το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά στην ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των ξένων βακτηρίων και των ιών. Είναι, επίσης, πλούσιο σε σίδηρο, μέταλλο που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Βιταμίνη C

Τα εσπεριδοειδή δεν είναι οι μόνες τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας, μεταξύ άλλων, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το μάνγκο, τις πιπεριές (ανεξαρτήτως χρώματος), τα μούρα, τα βατόμουρα, τις φράουλες, τα ακτινίδια και το σπανάκι.

Τζίντζερ


Το εκχύλισμα από τζίντζερ (πιπερόριζα) χρησιμοποιείται κατά κόρον για την αντιμετώπιση του έντονου βήχα, αλλά και ως αντιπυρετικό. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα τσάι από τζίντζερ. Σε μία κούπα καυτό νερό προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τζίντζερ σε σκόνη (ή τριμμένο) και αφήστε το για πέντε με δέκα λεπτά. Ανακατέψτε καλά ή σουρώστε και καταναλώστε το καυτό.

Κουρκουμάς

Το "θαυματουργό" μπαχαρικό με το κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες. Έχει την ικανότητα να καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες, ενώ έρευνες δείχνουν πως, αν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, κάνει τον οργανισμό ανθεκτικότερο στα κρυολογήματα και τα συμπτώματά τους, όπως βήχα και συμφόρηση.

Ψάρια

Τα Ω3 λιπαρά οξέα του σολομού, του τόνου και της σαρδέλας χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως απαραίτητα, καθώς αποτελούν συστατικά που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Γι' αυτόν τον λόγο η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία. Αυτά τα «καλά» λιπαρά έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη LDL χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL και φυσικά, αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό σας. Ακόμη, σημαντική είναι και η αντιοξειδωτική τους δράση, που θωρακίζει τον οργανισμό σας. Καταναλώστε τα ιδανικά δύο φορές την εβδομάδα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα φυσικό προβιοτικό που θα καταφέρει να διατηρήσει την εντερική ισορροπία και θα σας προστατέψει από επικείμενες μολύνσεις. Ακόμη, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που διαθέτει, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, αλλά και το κάλιο, συμβάλλουν και αυτά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.

Γλυκοπατάτες

Η βιταμίνη Α ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα, ενώ προστατεύει και το δέρμα, το οποίο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, παίζει καθοριστικό "ανοσοποιητικό" ρόλο, αφού ως ένα μεγάλο "τείχος" εμποδίζει τους μολυσματικούς μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο σώμα. Η βιταμίνη Α περιέχει καροτίνη βήτα και ρετινόλη, ουσίες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό. Επίσης, η βιταμίνη Α "συνδράμει" στις ιδιότητες της βιταμίνης D. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι ακόμη τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, τα χόρτα και τα καρότα.

Tags wellness, κρυολόγημα, τροφες, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2212 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3254 s // Total time: 2.5465 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X