Υπέρταση και διατροφή: Πώς μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί


Υπέρταση και διατροφή: Πώς μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc), Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί πως μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η υπέρταση δίνοντας μας χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Με τον όρο υπέρταση ορίζεται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα που καθορίζονται ως φυσιολογικά. Τα επίπεδα αυτά δίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Όταν η συστολική πίεση ανεβαίνει πάνω από 140 mmHg και η διαστολική πίεση πάνω από 90 mmHg, θέτει σε κίνδυνο την καρδιά, αλλά αποτελεί και απειλή για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Η καρδιαγγειακή νόσος και τα αγγειακά επεισόδια αποτελούν κύρια αίτια θανάτου στο γενικό πληθυσμό.

Η υπέρταση προσβάλλει άτομα από διάφορες ηλικίες και από τα δύο φύλα και απαιτεί σωστή και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, αφού έχει επικίνδυνες επιπτώσεις για τον οργανισμό. Το επικίνδυνο χαρακτηριστικό της υπέρτασης είναι ότι οι περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και εντοπίζεται τυχαία. Άτομα με υπέρταση παραπονιούνται συνήθως για πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και άλλα συμπτώματα, τα οποία όμως η επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει απ’ ευθείας με την υπέρταση.

Παρόλο ότι τα συμπτώματα της αν και ποικίλουν σε ένταση από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι σταθερά. Έτσι μπορεί να εκδηλώνεται ζάλη, ταχυκαρδία, κρύα άκρα, εφίδρωση, θολή όραση ή και ακόμη και λιποθυμία. Βέβαια υπάρχουν και οργανισμοί που δεν επηρεάζονται από την χαμηλή πίεση και συνεχίζουν κανονικά βιώνοντας μια κατάσταση που για αυτούς είναι φυσιολογική.

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με τα ακόλουθα μέτρα:

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους από τους υπερτασικούς μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ελάττωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με μια έρευνα Ιταλών επιστημόνων, ακόμη και οι πιο μικρές μεταβολές στην απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης, ενώ η απώλεια αυτή οδηγεί σε ταυτόχρονη μείωση του όγκου της καρδιάς. Έτσι, όσοι πάσχουν από υπέρταση, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή τους.

Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

Η υπέρταση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους και δίχως χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘’Journal of the American Medical Association’’.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘’American Journal of Hypertension’’ έδειξε ότι άτομα με υψηλή πίεση, που κάνουν καθιστική ζωή, μπορούν να μειώσουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης και μόνο με απλές ασκήσεις γυμναστικής.

Υγιεινή διατροφή, περιορίζοντας την πρόσληψη αλατιού και νατρίου

Ο σημαντικότερος ίσως κρίκος στην αλυσίδα της αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι η σωστή διατροφή.

Γενικές οδηγίες:

  • Σταδιακή αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Συνιστόμενη ημερήσια κατανάλωση 5 – 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  • Αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών με προτίμηση κατανάλωσης προϊόντων ολικής αλέσεως καθώς και όσπρια.
  • Ημερήσια κατανάλωση 2 - 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Περιορισμός στην κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα του κόκκινου κρέατος. Προτίμηση σε ψάρι, φιλέτο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή κουνέλι.
  • Περιορισμός στην πρόσληψη λίπους. Προτίμηση κατανάλωσης ελαιολάδου ή ανάλατης μαλακής μαργαρίνης, πάντοτε με μέτρο.

Άσκηση κατά μέσο όρο περίπου 180 λεπτά την εβδομάδα, παράλληλα με μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και μείωση του αλατιού στο φαγητό σε συνδυασμό με μείωση του σωματικού βάρους (εάν χρειάζεται) μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα. 

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags υπέρταση, Διατροφή, υγεια, διατροφολόγος, Διαιτολογος, health, πίεση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2018 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2661 s // Total time: 2.4679 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X