Ανθρακούχο νερό: Τα οφέλη του και πότε να αποφεύγεις την κατανάλωση του


Ανθρακούχο νερό: Τα οφέλη του και πότε να αποφεύγεις την κατανάλωση του

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.

Το ανθρακούχο νερό είναι ένα δροσιστικό και ενυδατικό ρόφημα. Ίσως αναρωτιέσαι αν το ανθρακούχο νερό είναι καλό για σένα. Αλλά εφ 'όσον επιλέγεις ένα ανθρακούχο νερό χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών, τότε κάνεις μια καλή επιλογή. 
 
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανθρακούχου νερού στην αγορά.

•    Φυσικό ανθρακούχο: Αυτός ο τύπος νερού βρίσκεται φυσικά να αναδύεται από πηγές και στη συνέχεια εμφιαλώνεται για οικιακή χρήση. 

•    Τεχνητό ανθρακούχο: Αυτό το νερό παράγεται με την προσθήκη πεπιεσμένου διοξειδίου του άνθρακα σε καθαρό νερό. Μπορεί να κατασκευαστεί με μηχανή και να εμφιαλωθεί σε εργοστάσια ή μπορεί να κατασκευαστεί στο σπίτι με κατασκευαστές ανθρακούχου νερού.

•    Αρωματισμένο ανθρακούχο νερό: Ορισμένες εταιρείες προσθέτουν φυσικές ή τεχνητές γεύσεις φρούτων στο ανθρακούχο νερό. Οι πιο κοινές γεύσεις περιλαμβάνουν λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ και μούρο. Ορισμένα ανθρακούχα νερά γλυκαίνονται επίσης με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

•    Συμβάλλει στην ενυδάτωση

Περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Χάνουμε υγρά καθημερινά μέσω των ούρων, της αναπνοής, του ιδρώτα και αυτά τα υγρά πρέπει να αναπληρωθούν για να παραμείνει ο οργανισμός ενυδατωμένος. Το νερό είναι ιδανικό ρόφημα για ενυδάτωση γιατί δεν περιέχει θερμίδες και ζάχαρη. Μπορείς να επιλέξεις είτε κανονικό είτε ανθρακούχο νερό - είναι εξίσου ενυδατικό.

•    Ενισχύει την πέψη

Ορισμένες μελέτες είχαν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη σχέση κατανάλωσης ανθρακούχου νερού και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας ενώ μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματα. Απαιτείται όμως περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτό.

Πιθανά μειονεκτήματα για την υγεία

•    Μπορεί να προκαλέσει διάβρωση δοντιών

Το αρωματισμένο ή γλυκό ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι επιβλαβές στην υγεία των δοντιών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA), το ανθρακούχο νερό με προσθήκη εσπεριδοειδών είναι ακόμη υψηλότερο σε οξέα από το κανονικό ανθρακούχο νερό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης του σμάλτου των δοντιών. Αν έχεις ευαίσθητα δόντια, απόφυγε την συχνή κατανάλωση του. Προτίμησε επίσης να είναι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
 
•    Μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει ρέψιμο, αέρια και φούσκωμα. Για άλλους, τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν συμπτώματα καούρας ή ερεθίζουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν εμφανίζεις αυτά τα συμπτώματα, απόφυγε την κατανάλωση του. 

Tip 1: Επίλεξε ανθρακούχο νερό αντί αναψυκτικό! Είναι έξυπνη ιδέα να αντικαταστήσεις τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με κανονικό ή ανθρακούχο νερό. Το απλό ανθρακούχο νερό είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα αναψυκτικά. Εξακολουθεί να έχει τις φυσαλίδες, αλλά δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απομακρύνεις τα αναψυκτικά από τη διατροφή σου. 

Tip 2: Αν θέλεις να ενισχύσεις τη γεύση του απλού ανθρακούχου νερού, δοκίμασε να προσθέσεις:

  • Λίγα κλωναράκια φρέσκο δυόσμο
  • Φύλλα βασιλικού και φέτες αγγουριού
  • Ένα ξυλάκι κανέλας
  • Μια μικρή χούφτα διάφορα μούρα
  • Φρέσκο τζίντζερ
  • Κομματάκια ανανά

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ανθρακουζο νερο, διατροφολογος, υγεια,


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 2.5246 s (230 Queries.) // Parse time: 0.2479 s // Total time: 2.7726 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X