Ξηρός πνιγμός: Μία ύπουλη και επικίνδυνη κατάσταση


Ξηρός πνιγμός: Μία ύπουλη και επικίνδυνη κατάσταση

Τι είναι ο \"ξηρός πνιγμός\" και ποια τα συμπτώματα του;

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι ο "ξηρός πνιγμός", τα συμπτώματα του και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Τι είναι ο ξηρός πνιγμός και ποιες οι διαφορές με τον δευτερεύοντα;

Σύμφωνα με το e-mama.gr ο ξηρός πνιγμός και ο δευτερεύοντας πνιγμός έχουν κάποιες διαφορές αλλά σχεδόν ταυτίζονται. Είναι εξαιρετικά ύπουλοι γιατί συμβαίνουν χωρίς να το περιμένεις και ενώ όλα δείχνουν ότι κυλούν φυσιολογικά, με το παιδί να κάνει κανονικά τις δραστηριότητες του!

Ο ξηρός πνιγμός συμβαίνει όταν το παιδί έχει εισπνεύσει νερό από τη μύτη ή το στόμα, το οποίο δεν έχει μπει στους πνεύμονες αλλά ο λάρυγγας κλείνει και κάνει σπασμούς (όπως επίσης και οι φωνητικές χορδές). Το αποτέλεσμα είναι να εμποδίζεται η ανταλλαγή του οξυγόνου με το διοξείδιο του άνθρακα.

Έτσι παθαίνει ασφυξία!

Αυτό προκαλείται όταν το παιδί κάνει μία βουτιά με υψηλή ταχύτητα ή από ύψος γιατί το νερό χτυπά τον λάρυγγα λόγω της ξαφνικής βύθισης. Σε αυτή τη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι συνήθως άμεσα. Δηλαδή με το που βγει το παιδί από το νερό.

Ο δευτερογενής ή δευτερεύοντας πνιγμός, συμβαίνει όταν ποσότητα νερού έχει περάσει στους πνεύμονες του παιδιού. Έτσι, βιώνει μία σοβαρή φλεγμονώδη αντίδραση που εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στους πνεύμονες. Σε αυτή τη περίπτωση, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Μπορεί και περισσότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι λόγοι που θα πρέπει να μεταφέρεις το παιδί σου αμέσως στο νοσοκομείο, αν έχει πιει νερό;

  • Βήχας και δυσκολία στην αναπνοή του.
  • Πόνος στο στήθος.
  • Εμετός.
  • Πυρετός.
  • Αλλαγή στη συμπεριφορά. Μπορεί να νιώθει κόπωση και υπνηλία γιατί μαζεύτηκε διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα ή νευρικότητα στην προσπάθεια του να εισπνεύσει οξυγόνο.
  • Περιορισμένη μνήμη - αμνησία.
  • Αν υπήρξε περιστατικό διάσωσης από το νερό, τότε σίγουρα θα πρέπει να εξετασθεί.

Να θυμάστε πάντα: αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως, αλλά  και τις επόμενες ώρες και όχι απαραιτήτως όλα.

Σε καμία περίπτωση μη βάλετε το παιδί σας για ύπνο εάν έχετε παρατηρήσει κάτι από αυτά. Χρειάζεται αμέσως ιατρική περίθαλψη.

Δυστυχώς, παιδιά που ήπιαν νερό και κοιμήθηκαν έχοντας τα συμπτώματα, δεν ξανά ξύπνησαν.

Ποια είναι η διάγνωση και ποια η αντιμετώπιση που ακολουθείται;

Οι γιατρός μόλις ακροασθεί το παιδί, θα καταλάβει αν υπάρχει πρόβλημα, θα του κάνει ακτινογραφία στον θώρακα για να δει αν υπάρχει νερό στους πνεύμονες και επιπλέον θα δει τα ζωτικά του όργανα. Η θεραπεία εξαρτάται από την περίπτωση.

Αν υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια τότε το παιδί θα χρειαστεί μάσκα οξυγόνου ή αναπνευστικό σωλήνα ή αναπνευστήρα αν είναι πιο σοβαρά. Σε περίπτωση μόλυνσης θα χρειαστεί και αντιβίωση. Όλα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα εφόσον γίνουνε εγκαίρως.

Μάθετε στα παιδιά κολύμπι από μικρά, εξηγήστε καλά τους κινδύνους του νερού και του πνιγμού και μη σταματάτε ποτέ να τα προσέχετε και να τα παρακολουθείτε.

Βέβαια, είναι κατανοητό ότι όλα τα είδη του πνιγμού δε μπορούν να συμβούν μόνο σε παιδί αλλά και σε ενήλικα. Ο ενήλικας όμως μπορεί να καταλάβει ότι βιώνει ασφυξία και ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ το παιδί όχι (μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο για τον σιωπηλό πνιγμό) κι έτσι είναι περισσότερες οι περιπτώσεις σε παιδιά.

Φυσικά, μπορεί να συμβεί και σε άτομα που γνωρίζουν καλό κολύμπι, αλλά με μειωμένες πιθανότητες αφού ξέρουν καλύτερα τις τεχνικές από κάποιον που δεν κολυμπάει.

Και οι δύο καταστάσεις είναι άκρως επικίνδυνες και θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε τα συμπτώματα για να προλάβουμε το οτιδήποτε. Ρωτάτε στο παιδί σας αν έχει πιει νερό. Εξηγήστε του.

Γονείς μην επαναπαύεστε… αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω στο παιδάκι σας πηγαίνετε αμέσως σε νοσοκομείο.

Με την ευχή να προλαμβάνουμε και να προλαβαίνουμε πάντα!

Tags ξιρος πνιγμος, πνιγμος, παιδι, θάλασσα, πισινα, γονεις, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3847 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2324 s // Total time: 2.6171 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X