Επτά ιδανικές τροφές για πρωινό


Επτά ιδανικές τροφές για πρωινό

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας λέει ποιες τροφές να εντάξουμε στο πρωινό μας για να έχουμε ενέργεθα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρόγευμα είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας τόσο για το παιδί όσο και για τον ενήλικα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποφεύγεται. Είναι το γεύμα που διακόπτει τη "νηστεία" των 10 - 12 περίπου ωρών που μεσολαβούν από το βράδυ. Είναι γνωστό ότι ένα θρεπτικό, ισορροπημένο πρωινό μπορεί να μας δώσει ενέργεια και να μας εμποδίσει να φάμε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Πιο κάτω θα δείτε τα επτά καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε το πρωί για να σας αποδώσουν μια μέρα γεμάτη ενέργεια!

1. Αυγά

Τα αυγά είναι αναμφισβήτητα πολύ υγιεινά αλλά και νόστιμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών στο πρωινό αυξάνει το αίσθημα πληρότητας, μειώνει την πρόσληψη θερμίδων στο επόμενο γεύμα και συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Επιπλέον, οι κρόκοι αυγών περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη των οφθαλμικών διαταραχών όπως ο καταρράκτης. Αν και τα ίδια είναι υψηλά σε χοληστερόλη, τα αυγά δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στους περισσότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ολόκληρων αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων τροποποιώντας το σχήμα της «κακής» χοληστερόλης LDL, αυξάνοντας την "καλή" HDL χοληστερόλη και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

2. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι κρεμώδες, νόστιμο, θρεπτικό, συμπυκνωμένο σε πρωτεΐνες και αρέσει στην πλειοψηφία των ανθρώπων τόσο για πρωινό γεύμα όσο και για σνακ μέσα στη μέρα! Η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας και έχει υψηλότερη θερμική επίδραση από το λίπος ή τους υδατάνθρακες.

Επιπλέον, το πλήρες σε λιπαρά γιαούρτι περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο μπορεί να αυξήσει την απώλεια λίπους και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ορισμένοι τύποι γιαουρτιού είναι καλές πηγές προβιοτικών, τα οποία βοηθούν το σώμα μας να παραμείνει υγιές.

3. Καφές

Ο καφές είναι ένα καταπληκτικό ρόφημα για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Περιέχει καφεΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, την εγρήγορση και την ψυχική απόδοση. Η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχτεί ότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την καύση λίπους. 

Επιπλέον, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν τα κύτταρα που φέρουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και ηπατικής νόσου.

4. Βρώμη

Η βρώμη είναι η καλύτερη επιλογή πρωινού για τους λάτρεις των δημητριακών. Τα οφέλη της για την υγεία είναι πολλά συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης χοληστερόλης. Ταυτόχρονα περιέχει πολλές φυτικές ίνες, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της πληρότητας. Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

5. Μούρα

Τα μούρα (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα κλπ)  είναι νόστιμα και γεμάτα με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας και μπορεί να σας βοηθήσουν να ηλικιωθείτε καλύτερα. Τέλος έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής, εμποδίζουν την οξειδοποίηση της χοληστερόλης στο αίμα και διατηρούν τα κύτταρα καλυμμένα με τα αιμοφόρα αγγεία τους υγιή.

6. Ξηροί καρποί

Οι ανάλατοι, ωμοί ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και θρεπτικοί. Αποτελούν μια καλή προσθήκη στο πρωινό σας, καθώς σας χορταίνουν και βοηθούν στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους.  Παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε θερμίδες, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν απορροφούνται από τον οργανισμό όλα τα λιπαρά που περιέχουν. 

7. Τυρί Cottage

Το τυρί Cottage είναι ένα φανταστικό φαγητό για πρωινό. Είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, αυξάνει το μεταβολισμό, προάγει το αίσθημα της πληρότητας και μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας (γκρελίνης). Στην πραγματικότητα, το τυρί cottage έχει αποδειχθεί ότι χορταίνει τον οργανισμό ακριβώς όσο τα αυγά. Περιέχει επίσης συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ένας συχνός λόγος αποφυγής του προγεύματος πηγάζει από τη λανθασμένη εντύπωση ότι αν παραληφθεί, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αποφεύγοντας το πρόγευμα, η απώλεια βάρους δεν αυξάνεται, αλλά απεναντίας ο οργανισμός απορρυθμίζεται και αυξάνει την αποθήκευση λίπους. Αντιθέτως, το πρόγευμα συμβάλει στην αποφυγή των ‘’τσιμπημάτων’’ κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags πρωινο, Διατροφή, Δίαιτα, υγεια, health, breakfast


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1298 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2102 s // Total time: 2.3400 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X