Επτά ρεαλιστικοί διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος


Επτά ρεαλιστικοί διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας βοηθάει να θέσουμε στόχους για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο επίπεδο διατροφής και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής το 2020.

Τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για το τι πετύχαμε τον προηγούμενο χρόνο και βάζουμε στόχους για το νέο έτος και για αυτά που θα θέλαμε να καταφέρουμε. Οι στόχοι αυτοί αφορούν κάθε τομέα της ζωής μας και ασφαλώς δεν μπορεί να μην αφορούν και την υγεία μας. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να εντάξουμε και τους διατροφικούς στόχους μας για το 2020, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για το σώμα μας και τον οργανισμό μας την καταλληλότερη τροφή για διατήρηση αλλά και θωράκιση της υγείας μας.

Οι γιορτές τελειώνουν σιγά σιγά και μαζί με την επιστροφή στη ρουτίνα της μη-εορταστικής καθημερινότητας στερεύουν και οι δικαιολογίες που κρατούν αρκετούς μακριά από τις ισορροπημένες διατροφικές μας συνήθειες. Αξιολογήστε τις ανάγκες σας, θέστε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους, καθορίστε το πλάνο δράσης σας και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο προσδοκάτε πως θα τους επιτύχετε.

Τι θα πρέπει να αλλάξουμε, λοιπόν, στο 2020 σχετικά με τη διατροφή μας; Τι στόχους να θέσουμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο επίπεδο διατροφής και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής το 2020;

  • Θα ξεκινώ την κάθε ημέρα μου με πρωινό

Πρόκειται για το γεύμα που παρέχει στον οργανισμό άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται για να "ξυπνήσει", που βάζει σε τάξη το διατροφικό μας πρόγραμμα και που βοηθά στη διάθεση μας για το υπόλοιπο της ημέρας. Η υψηλή διατροφική αξία του πρωινού γεύματος αναδεικνύεται στην ελληνική παράδοση με την πληθώρα των σχετικών παροιμιών, και επιπλέον αποδεικνύεται από ισχυρότατα επιστημονικά δεδομένα. Κοιμηθείτε νωρίτερα, για να ξυπνήσετε ένα τέταρτο νωρίτερα καθημερινά και να αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας σε αυτό το τόσο σημαντικό γεύμα!

  • Θα καταναλώνω τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Μπορείτε να επιλέγετε σαν ενδιάμεσα σνακ, στο σπίτι ή τη δουλειά, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα. Επίσης, να χρησιμοποιείτε περισσότερα λαχανικά στο μαγείρεμα και να συνοδεύετε το κύριο γεύμα σας με μία πλούσια σαλάτα εποχής. Με αυτούς τους απλούς τρόπους θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται σε καθημερινή βάση προκειμένου να λειτουργεί άριστα. Αυτό που ίσως κάποιες φορές σκέφτεστε, ότι δηλαδή ένα χάπι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φρέσκα προϊόντα, ισχύει! Μην βασίζεστε στα συμπληρώματα διατροφής εάν θέλετε να βελτιώσετε τη δίαιτά σας. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, αλλά και… οικονομικά.

  • Ακολουθήστε την οργανική πείνα… όχι τη συναισθηματική

Συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να αναζητά ή και να καταναλώνει τροφή χωρίς να υπάρχει η οργανική ανάγκη για λήψη τροφής αλλά αποκλειστικά η λεγόμενη συναισθηματική πείνα που πηγάζει από έντονα και συχνά αρνητικά συναισθήματα. Δεν τρώμε μόνο όταν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι αλλά συχνά όταν αγχωθούμε, όταν είμαστε στεναχωρημένοι, όταν κάτι μας προκαλεί φόρτιση και πίεση ή ακόμα όταν θέλουμε να εκτονώσουμε το θυμό μας. Ασφαλώς με αυτή την τακτική φορτωνόμαστε θερμίδες χωρίς να διώχνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, παρά μόνο πρόσκαιρα. Άρα η διαχείριση των συναισθημάτων μας και ο διαχωρισμός τους από τη μηχανική και μη απαραίτητη λήψη φαγητού ή γλυκών είναι ένας σημαντικός στόχος, αν λειτουργούμε έτσι.

  • Θα πίνω τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα

Η καλή ενυδάτωση συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση διάφορων διαταραχών της υγείας. Μην ξεχνάτε πως βοηθά και στην απώλεια βάρους, αφού φαίνεται πως ρυθμίζει καλύτερα το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Μια καλή λύση στο πρόβλημα της χαμηλής κατανάλωσης νερού είναι να έχετε πάντα μαζί σας, στο σπίτι ή τη δουλειά, ένα μικρό μπουκάλι νερό. Έτσι, θα ελέγχετε την ποσότητα που προσλαμβάνετε και δεν θα το ξεχνάτε!

  •  Θα μειώσω τις παραγγελίες έτοιμου - γρήγορου φαγητού

Η κινηματογραφική ταινία "Supersize Me!", κατά την οποία ο πρωταγωνιστής Mr. Spurlock έτρωγε McDonald’s 3 φορές την ημέρα για 1 μήνα και πήρε 11 κιλά, δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία αλλά την πραγματικότητα. Η τακτική κατανάλωση έτοιμου φαγητού, εκτός από το κόστος στην υγεία, επιβαρύνει επιπλέον και την τσέπη, εφόσον είναι πιο ακριβό. Μην ξεχνάτε πως με τον κατάλληλο προγραμματισμό, η υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής δεν είναι όσο ακριβή πιστεύατε.

  • Κάνω πιο υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα

Τα "κρυμμένα" μπισκότα στο συρτάρι, η εύκολη λύση της τυρόπιτας, τα επιβαρυντικά ροφήματα καφέ, με την καραμέλα και την πολλή ζάχαρη ή τα «υγιεινά» κριτσίνια του φούρνου αποτελούν για πολλούς λύση για την πείνα στη δουλειά. Πολλά όμως από αυτά είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και θερμίδες και θέλουν προσοχή. Βάλτε στόχο λοιπόν φέτος να απομακρύνετε τα ανθυγιεινά σνακ από το γραφείο σας και αναζητήστε λύσεις πιο υγιεινές με σπιτικές μπάρες και μπισκότα που θα φτιάξετε εσείς πάνω σε συνταγές με λιγότερα επιβαρυντικά συστατικά, προσθέστε φρούτα, φτιάξτε δικά σας σάντουιτς και βάλτε στην καθημερινότητά σας ανάλατους ξηρούς καρπούς, μεριδοποιημένους όμως σε μικρές μικρομερίδες.

  • Θα αυξήσω τα επίπεδα της καθημερινής φυσικής μου δραστηριότητας

Αυτό που χρειάζεστε προκειμένου να επιτύχετε τον συγκεκριμένο στόχο είναι αποφασιστικότητα και επιμονή. Αποφασιστικότητα για να ξεκινήσετε και επιμονή για να διατηρήσετε ότι ξεκινήσατε. Μειώστε τις ώρες που παρακολουθείτε τηλεόραση και ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού - ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι θα σας βοηθά να χαλαρώνετε στο τέλος της ημέρας, περπατήστε περισσότερο - θα κάνετε χαρούμενες σκέψεις και σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε κάποιο οργανωμένο τύπο σωματικής άσκησης που σας ταιριάζει. Θα γεμίσετε ενέργεια!

Κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα, μην ξεχνάτε ότι σημασία δεν έχει να πραγματοποιηθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι ταυτόχρονα αλλά μακροπρόθεσμα. Οι σταδιακές αλλαγές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι περισσότερο ευεργετικές για την υγεία μας.

Καλή χρονιά σε όλους!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com     

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags 2020, Δίαιτα, Διατροφή, διατροφολόγος, Διαιτολογος, στελλα πετριδου, διατροφικοί στόχοι 2020, στοχοι 2020, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8484 s (250 Queries.) // Parse time: 0.3922 s // Total time: 3.2406 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X