Οκτώ βήματα για σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού μετά τις γιορτές


Οκτώ βήματα για σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού μετά τις γιορτές

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας δίνει συμβουλές και τα κατάλληλα βήματα για την σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού μετά τις γιορτές.

Καθώς τις γιορτινές μέρες όλοι ξεφύγαμε διατροφικά και τεμπελιάσαμε αρκετά –και καλά κάναμε–, με την έλευση της νέας χρονιάς θα ήταν καλό να εντάξουμε μέσα στους στόχους μας τη σημασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού μας μέσα από ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με την άσκηση και την άθληση στη ζωή μας, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη για το πνεύμα και το σώμα μας.

Όλοι έχουμε σκεφτεί, έστω και μία φορά, να κάνουμε μία αποτοξίνωση επειδή για κάποιο χρονικό διάστημα το παρακάναμε με το φαγητό και το αλκοόλ. Συνήθως, αυτή η επιθυμία δημιουργείται μετά από τις γιορτές, καθώς επιθυμούμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με σωματική ευεξία. Συγκεκριμένα, οι "δίαιτες αποτοξίνωσης" υπόσχονται να απομακρύνουν τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα μας και να προκαλέσουν σημαντική απώλεια βάρους.

Όταν ακούμε τη λέξη αποτοξίνωση, ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Συνήθως, απαιτείται να καταναλώνουμε μόνο συγκεκριμένες τροφές (κυρίως φρούτα ή λαχανικά) και να πίνουμε αρκετά ροφήματα. Βέβαια, μας προκαλούν έντονο αίσθημα πείνας και γι’ αυτόν το λόγο τις ακολουθούμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ξεχνάμε όμως το πιο σημαντικό!

Καμία αξιόπιστη έρευνα δεν αποδεικνύει ότι με μία συγκεκριμένη δίαιτα μπορούμε να απομακρύνουμε τις τοξίνες από το σώμα μας. Ο οργανισμός μας διαθέτει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για να απομακρύνει καθημερινά τις τοξίνες (μέσω του κυκλοφορικού, του αναπνευστικού, του ουροποιητικού, του πεπτικού συστήματος και φυσικά μέσω του δέρματος). Μία αποτοξίνωση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων και να αποδυναμώσει τον οργανισμό μας. Μάλιστα σύμφωνα με τις έρευνες, όχι μόνο δεν θα μας προσφέρει ευεξία και ενέργεια, αλλά μπορεί να μας προκαλέσει λήθαργο, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας.

Ωστόσο, όταν πραγματικά αισθανόμαστε ότι η διατροφή μας ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη για κάποιο διάστημα, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα και να "αποτοξινώσουμε" το σώμα μας χωρίς να το βλάψουμε.

#1 Επαρκής ενυδάτωση…

Κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο καταναλώνοντας άφθονη ποσότητα νερού. Το τσάι επίσης, και τα βότανα γενικότερα, περιέχουν αντιοξειδωτικά, ενυδατώνουν το σώμα και αποβάλλουν τις τοξίνες. Φυσικά, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία πέρα από όλα τα οφέλη προσφέρουν και ενυδάτωση στον οργανισμό μας. Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα για την "αποτοξίνωση" του οργανισμού. 

#2 Κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων…

Καλό είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, η ολική άλεση και οι σπόροι να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στη διατροφή σου.

#3 Αποφυγή τυποποιημένων τροφίμων…

Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα των τροφών και οι τεχνητές χρωστικές ουσίες αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό (η υπερβολική επεξεργασία μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφών και μηδενίζει τη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες).

#4 Περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά εάν το τελευταίο διάστημα έχουμε καταναλώσει άφθονη ποσότητα… 

Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα. Καλό είναι να προτιμάμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα αντί για ένα "σκληρό" ποτό (τύπου cocktail), καθώς έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

#5 Περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού…

 Το αλάτι περιέχει μεγάλες ποσότητες νατρίου που κάνουν κατακράτηση υγρών στο σώμα σου.

#6 Αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών…

Oι φυτικές ίνες, που περιέχουν σε μεγάλο βαθμό τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και "καθαρίζουν" το έντερο αλλά και το σώμα σου αποβάλλοντας τις τοξίνες.

#7 Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων…

Η αυξημένη συχνότητα των γευμάτων συμβάλλει στη σταθερή παροχή ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και στην καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών

#8 Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας…

Η άσκηση συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού συστήματος. Η τακτική γυμναστική βοηθάει - μεταξύ άλλων - και στη διαδικασία της πέψης, στην απελευθέρωση από το άγχος και δυναμώνει το σώμα. Τα άτομα που έχουν εντάξει ενεργά τη γυμναστική στη ζωή τους, έχουν σαφώς λιγότερες τοξίνες στον οργανισμό τους.

Συμπερασματικά…

Θα πρέπει να θυμάστε πως δεν υπάρχουν θαυματουργές δίαιτες "αποτοξίνωσης" (π.χ. διατροφή μόνο με φρούτα και λαχανικά), λόγω του ότι η γρήγορη απώλεια βάρους που θα επιφέρουν συνίσταται κυρίως στο χάσιμο μυϊκού ιστού και υγρών και όχι λίπους. Αντιθέτως μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή όπως η Μεσογειακή, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, συντελούν στην καλή διατήρηση της καρδιάς και της υγείας μας γενικότερα!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com     

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags detox, health, αποτοξίνωση, Δίαιτα, Διατροφή, διατροφολόγος, Διαιτολογος, στελλα πετριδου, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4284 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3802 s // Total time: 2.8086 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X