Η μεγάλη παγίδα του Πάολο Κοέλιο!


Η μεγάλη παγίδα του Πάολο Κοέλιο!

\"Όταν θελήσεις κάτι, όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το πετύχεις\".

Η πιο χιλιοειπωμένη ατάκα των τελευταίων χρόνων μετά τη θρυλική "δεν είναι αυτό που νομίζεις". Όμως μία μεγάλη απάτη κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη ατάκα, γιατί κακά τα ψέματα το σύμπαν πρέπει να σε ακούσει πρώτα και ύστερα να συνωμοτήσει.

Μία φίλη πρόσφατα με είχε ρωτήσει αν έχω το τηλέφωνο του σύμπαντος για να του πει τα θέλω της μήπως και καταφέρει κάτι. Εκτός από το πηγαίο μου γέλιο, το συγκεκριμένο σχόλιο μου προκάλεσε και ένα ερωτηματικό: ότι πραγματικά θέλησα, δεν έγινε, ενώ για εκείνα που δεν προσπάθησα και πολύ, ούτε τα οραματίστηκα, έγιναν πραγματικότητα και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενα. Ξεκίνησα, λοιπόν, τη δικιά μου έρευνα. Φταίω εγώ που το σύμπαν δεν συνωμοτεί; Φταίει ο τρόπος που το ζητώ; Τι στο καλό φταίει και το σύμπαν με αγνοεί συστηματικά και απροκάλυπτα;

Μετά από πολύ ψάξιμο σε έρευνες του εξωτερικού, κατέληξα στην εξής διαπίστωση. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η αναφορά των στόχων μας στους άλλους, τους καθιστά λιγότερο πιθανό να συμβούν. Ο λόγος για αυτό συνοψίζεται σε μία έννοια που ονομάζεται "κοινωνική αναγνώριση".

Η συγκεκριμένη έρευνα στηρίζεται στο γεγονός ότι όταν αναφέρετε τα μελλοντικά σας σχέδια σε ένα άτομο, αισθάνεστε αμέσως μια στιγμιαία αίσθηση ανακούφισης, σαν να είχατε ήδη επιτύχει αυτό που είχατε θέσει ως στόχο. Αυτή η "κοινωνική αναγνώριση" οδηγεί σε μια έκκριση ορμονών που ικανοποιούν την αίσθηση ανταμοιβής.

Δυστυχώς, αυτή η ικανοποίηση εξαπατά τον εγκέφαλό μας και προφανώς και το σύμπαν, πιστεύοντας ότι η δουλειά έχει ήδη ολοκληρωθεί και στη συνέχεια αισθανόμαστε λιγότερο κινητοποιημένοι για να κυνηγήσουμε τον στόχο μας. Είναι σαν να έχει ήδη συμβεί!

Αυτή η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, υποστηρίζει ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουμε τους στόχους μας εάν παραβλέπουμε να τους ανακοινώνουμε στους άλλους. Γι΄ αυτό, κλειστά τα στόματα από εδώ και στο εξής. Είχα διαβάσει κάπου, κάπως, κάποτε… δεν θυμάμαι που… ότι το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι το εξής:

- Ποτέ μη μιλάς για την ερωτική σου ζωή!

- Ποτέ μη μιλάς για το πόσα βγάζεις το μήνα! (Αυτό και να το αναφέρω, όσο και να το γρουσουζέψει κάποιος, πιο πάτο δεν φτάνει).

- Ποτέ μη μιλάς για τα μελλοντικά σου σχέδια και στόχους.

Ίσως έτσι, δεν τα γρουσουζέψεις από μόνος σου και το σύμπαν αποφασίσει μια φορά και αυτό να σε ακούσει. Πάντως για να είμαστε ειλικρινής… έχει φάει κάτι βρισίδια από εμένα το σύμπαν. Είμαι πλέον σίγουρη πως μου έχει κλείσει για πάντα την πόρτα. Επειδή όμως ο επιμένων νικά, εγώ θα συνεχίσω να του στέλνω "ραβασάκια".

Tags παολο κοελιο, Μαρία Κάνθερ, συμπαν, blog, BLOGGER


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.5386 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3637 s // Total time: 1.9023 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X