Διατροφή της άνοιξης: Ώρα για αναγέννηση!


Διατροφή της άνοιξης: Ώρα για αναγέννηση!

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας δίνει συμβουλές για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την διατροφή μας τώρα την άνοιξη έτσι ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η άνοιξη είναι μια πραγματικά εκπληκτική εποχή του χρόνου. Με τον ερχομό της άνοιξης φεύγει το βάρος από τα ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα και ταυτόχρονα αυξάνεται η θέληση για να χάσουμε κιλά ή για να ασχοληθούμε με μια δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αύξηση του κόσμου στα γυμναστήρια και η αναζήτηση προγραμμάτων απώλειας βάρους, την συγκεκριμένη περίοδο.

Παράλληλα έχουμε μια ανανέωση της παραγωγής των φρέσκων λαχανικών και φρούτων που σίγουρα εντυπωσιάζει. Η ποικιλία όχι μόνο δίνει μια φρεσκάδα στη διατροφή μας, αλλά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς και να δώσει μια άλλη διάσταση σε οποιαδήποτε δίαιτα, προσφέροντας παράλληλα μια ευρύτερη γκάμα θρεπτικών ουσιών.

Ο συνδυασμός της ισορροπημένης διατροφής με μια μορφή δραστηριότητας είναι πιο εύκολος τώρα και μπορείς να το πετύχεις! Αποχαιρετήστε, λοιπόν, τη χειμερινή μελαγχολία και βάλτε νέους στόχους που θα σας… απογειώσουν έσω κι έξω.

Ποιες, λοιπόν, είναι αυτές οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Καθιερώστε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα

Πολλοί είναι αυτοί δυστυχώς που είτε λόγω συνήθειας, είτε λόγω λανθασμένης άποψης ως προς τον όρο «δίαιτα» είτε λόγω πιεσμένου χρόνου, παίρνουν ένα κύριο γεύμα κάθε μέρα, χωρίς πρωϊνό και με ενδιάμεσα τσιμπολογήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι βασικό να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, είναι καλό να μην παραλείπουμε γεύματα, και ειδικά το πρωϊνό, που είναι σημαντικότατο γεύμα, αφού μας δίνει την ενέργεια για την ημέρα που μόλις αρχίζει.

Εκμεταλλευτείτε τα πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι σε αφθονία

Οι συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά και είναι δυστυχώς αρκετοί αυτοί που δεν φτάνουν αυτή τη σύσταση. Σας φαίνεται ανέφικτο; Με τα ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά δεν είναι! Μάλιστα όταν καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά εποχής, τα πετυχαίνετε με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Γεμίστε το ψυγείο σας με ανοιξιάτικα χρώματα από βερίκοκα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μούρα, φράουλες, κεράσια, μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, αρακά, αγκινάρες, σπαράγγια και ραπανάκια.

Όσπρια... αλλιώς!

Έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που με την αύξηση της θερμοκρασίας σταματούν να μαγειρεύουν και να καταναλώνουν όσπρια. Τα όσπρια αποτελούν μία βασική ομάδα τροφίμων με πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες, ο σίδηρος και είναι σημαντικό να υπάρχουν σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Δημιουργήστε ωραίες σαλάτες με όσπρια, όπως φακές με τομάτα και μαϊντανό, σπανάκι με κόκκινα φασόλια, μαυρομάτικα με τόνο και φρέσκο κρεμμυδάκι, φακές με ρύζι και πολλές άλλες με βάση τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Αποφασίστε να μειώσετε τη ζάχαρη

Μάλλον τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε πράξη τη σκέψη που έχετε εδώ και καιρό, ότι πρέπει να μειώσετε τη ζάχαρη που προσλαμβάνετε. Αυτή η ζάχαρη μπορεί να προέρχεται από τον καφέ, τα αναψυκτικά και τα γλυκά που καταναλώνετε. Προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά τη ζάχαρη που βάζετε στα ροφήματά σας. Στην περίπτωση που προσπαθήσετε να τη μειώσετε σταδιακά, θα δείτε ότι μετά από λίγες ημέρες θα συνηθίσετε τη νέα γεύση και θα μπορείτε να τη μειώσετε ακόμα περισσότερο. Όσον αφορά τα γλυκά, τα φρούτα της άνοιξης αποτελούν μία καλή γλυκιά εναλλακτική και μπορείτε να τα συνδυάσετε με κάποιο γιαούρτι και λίγες σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή κακάο.

Ενυδάτωση

Δώστε βάση στην κατανάλωση νερού και εάν είστε από τους ανθρώπους που το ξεχνούν, έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι ώστε να σας το θυμίζει. Μπορείτε επίσης, να δώσετε μία ευχάριστη και ανοιξιάτικη νότα στο νερό σας, προσθέτοντας μέσα στο μπουκάλι φέτες από λαχανικά και φρούτα όπως αγγούρι, λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλες, μούρα κ.ά. που θα το κάνουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Προσέξτε την κατανάλωση του αλκοόλ 

Το αλκοόλ είναι σίγουρα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εξόδου μας με φίλους ή ενός καλού τραπεζιού, το οποίο ενώ σε φυσιολογικά επίπεδα είναι προστάτης της καρδιάς μας, σε μεγαλύτερες ποσότητες γίνεται επικίνδυνο και ίσως και καταστροφικό για την υγεία μας. Είναι μια ουσία αρκετά πλούσια σε θερμίδες, αφού 1 γραμμάριο δίνει 7 θερμίδες (ένα ποτήρι κρασί δίνει 80-100 θερμίδες και ένα μικρό ποτήρι ουίσκι δίνει 150 θερμίδες). Ακόμα, συνοδεύεται σχεδόν πάντα από «επικίνδυνα» και γεμάτα άχρηστες θερμίδες, λίπος και αλάτι σνακ. Για αυτό αξίζει να αποφεύγεται η κατάχρηση και αν δεν έχουμε πρόβλημα υγείας (π.χ. ψηλά τριγλυκερίδια) θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή του σε 1-2 ποτήρια κρασί, όταν θέλουμε να πιούμε.

Αυξήστε τη φυσική άσκηση

Σε μια εποχή όπου η χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και ο γενικά καθιστικός τρόπος ζωής, μας κάνει οκνηρούς και με μειωμένη φυσική δραστηριότητα, έστω και μισή ώρα δυνατό περπάτημα είναι μία καλή βοήθεια στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, αλλά και για καλύτερη φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση της καρδιάς και ευεξία. Έτσι, κάντε μια προσπάθεια να γίνετε πιο δραστήριοι και αν το περιβάλλον ενός γυμναστηρίου δεν σας ταιριάζει μπορείτε να κάνετε στην φύση, όσο τακτικότερα μπορείτε μικρούς περιπάτους ή απαλό τρέξιμο. Στο τέλος της εβδομάδας, και μόνο αυτή η δραστηριότητα θα σας απαλλάξει από αρκετές θερμίδες και θα σας κάνει να νιώθετε πιο καλά.

Συμπερασματικά

Ξεκινήστε να εφαρμόζετε τις παραπάνω συμβουλές σταδιακά, μέχρι να αισθανθείτε ότι σιγά-σιγά συνηθίζετε σε ένα μοντέλο διατροφής, που δεν περιλαμβάνει - τουλάχιστον όχι σε μεγάλες ποσότητες - ό,τι βλάπτει τον οργανισμό και το σώμα σας και αφήνει χώρο σε αυτά που έχουν να σας προσφέρουν πολύ περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags στελλα πετριδου, Δίαιτα, Διατροφή, διατροφολόγος, ενυδατωση, λαχανικα, φρούτα, άσκηση, γυμναστικη, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2322 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3075 s // Total time: 2.5396 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X