Μεσογειακή διατροφή: Ένα ισχυρό "όπλο" απέναντι στον κορωνοϊό


Μεσογειακή διατροφή: Ένα ισχυρό "όπλο" απέναντι στον κορωνοϊό

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί γιατί η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό και τι μας είναι απαραίτητο στη διατροφή μας.

Αν και δεν έχουν εξαχθεί ακόμα έρευνες για τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε πάσης φύσεως απειλές. Και δεν είναι άλλη από την Μεσογειακή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, προάγοντας την υγεία και την ευεξία.

Τι μας είναι, λοιπόν, απαραίτητο;

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλες) και οι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, ο λιναρόσπορος, το σουσάμι βοηθούν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, στην τόνωση του οργανισμού, τη λειτουργία της καρδιάς, την καλή μνήμη, την όραση, την ικανότητα μάθησης.

Βιταμίνη Α

Βρίσκεται στο αυγό, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, τα ψάρια. Το β-καροτένιο που είναι η πρόδρομη μορφή της βρίσκεται στο καρότο, την ντομάτα, τη γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και το σπανάκι. Και τα δυο συμβάλλουν στην καλή άμυνα του οργανισμού.

Βιταμίνη C

Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένας από τους πιο δυνατούς συμμάχους μας κατά των ιώσεων. Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια), τις πράσινες πιπεριές, τις φράουλες, τα ακτινίδια, το μπρόκολο.

Βιταμίνη D

Βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, το συκώτι, τα αυγά, τις σαρδέλες, τα πλήρη γαλακτοκομικά, αλλά κυρίως στην ηλιακή ακτινοβολία. Προστατεύει την όρασή μας, την υγεία των οστών και έχει έντονη δράση κατά ορισμένων μορφών καρκίνου.

Βιταμίνη Ε

Τη βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνει την κυτταρική καταστροφή, τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η πολύ ισχυρή δράση της ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που έχουν καταστροφικές συνέπειες την καθιστά ως ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά όπλα του οργανισμού.

Μέλι

Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά, δρα όμως κυρίως κατά της γρίπης και του κρυολογήματος.

Τζίντζερ

Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες & ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα Η ρίζα τζίντζερ περιέχει πλήθος αντι-ιικών ενώσεων που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Όταν καταναλωθεί, ζεσταίνει το σώμα χάρη στην τζιντζερόλη, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Επίσης, η κατανάλωσή του ανακουφίζει από την δυσφορία του στομάχου, μειώνει τον πόνο, τον πυρετό και καταστέλλει το βήχα.

Προβιοτικά

Βρίσκονται στα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ γιαούρτι). Θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού εφοδιάζοντάς τον με ευεργετικά βακτήρια που αντιμετωπίζουν τους ιούς και προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Σκόρδο

Περιέχει μια ουσία, την αλισίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων.

Ελαιόλαδο

Περιέχει βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη δημιουργία επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ομάδες ατόμων με περιττό αριθμό ηλεκτρονίων που αποδίδουν σε υγιή κύτταρα να ξεκινήσουν μια αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, και μπορεί να τραυματίσουν τα αιμοφόρα αγγεία, βλάβη στο DNA και να δημιουργήσουν αλλαγές στα γονίδια που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τσάι του βουνού

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζει τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

Καθημερινοί και ψυχολογικοί παράγοντες

Το ανοσοποιητικό σύστημα δε θωρακίζεται όμως, μόνο μέσω της διατροφής.

Είναι ακόμα η καλή ψυχολογική μας κατάσταση με την αποβολή του στρες και τη θετική στάση ζωής, η σπάνια χρήση αντιβιοτικών, η αποφυγή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ο επαρκής ύπνος, η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ και η τήρηση των κανόνων υγιεινής (πλύσιμο των χεριών, καλό πλύσιμο και μαγείρεμα των τροφών).

Συμπερασματικά…

Η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η αντίσταση του οργανισμού μας, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατάλληλης διατροφής, η οποία μας βοηθά να προσλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

#μένουμε_σπίτι

#staysafe

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, κορωνοιος, Διατροφή, Δίαιτα, διατροφολόγος, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3252 s (228 Queries.) // Parse time: 1.5716 s // Total time: 3.8968 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X