Σπιρουλίνα: Ποια τα οφέλη της και ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού


Σπιρουλίνα: Ποια τα οφέλη της και ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Η σπιρουλίνα είναι ένας οργανισμός που μεγαλώνει τόσο φρέσκο, όσο και σε θαλασσινό νερό. 

Η σπιρουλίνα είναι μια ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία σας τροφή, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στις λεγόμενες "υπερτροφές". Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν ισχυρή επίδραση στο σώμα και τον εγκέφαλο.

Σε ένα πρόσφατο επιστημονικό άρθρο, δημοσιευμένο σε έγκριτο ξενόγλωσσο ιατρικό περιοδικό, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο ρόλος της σπειρουλίνας (spirulina) στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από κορωνοϊό και γρίπη. H χρωστική ουσία φυκοκυανοχολεΐνη (phycocyanobilin / PCB) που μόνο η σπειρουλίνα περιέχει, αναστέλλει το πολύπλοκο ενζυμικό σύμπλοκο NADPH-οξειδάση, γνωστό και ως οξειδάση της "αναπνευστικής έκρηξης" (respiratory burst) ή "οξειδωτικής έκρηξης" (oxidative burst), υπεύθυνο για την πρόκληση οξειδωτικού στρες (δηλαδή την αύξηση παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου / ROS) από τον ιό στα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα, καθώς επίσης και στα φαγοκύτταρα που προσελκύονται στο παρέγχυμα των πνευμόνων. Με την αναστολή της NADPH-οξειδάσης διατηρείται η ικανότητα σηματοδότησης του TLR7 υποδοχέα που βρίσκεται στη μεμβράνη των μολυσμένων κυττάρων για την παραγωγή ιντερφερόνης τύπου 1 και αντιϊικών αντισωμάτων, σημαντικά για την άμυνα του οργανισμού μας. Εξάλλου, η αντιϊική δράση της σπειρουλίνας έναντι άλλων RNA ιών, όπως π.χ. ιός HIV/AIDS, αποδιδόμενη σε διάφορα άλλα συστατικά της (όπως π.χ. στον θειικό πολυσακχαρίτη σπειρουλάνη-ασβέστιο), είναι ήδη γνωστή στην ιατρική βιβλιογραφία. Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν μάλιστα για την προφύλαξη του πληθυσμού από τον κορωνοϊό και τη γρίπη, την κατανάλωση 15 γραμμαρίων σπειρουλίνας ημερησίως.

Μάθετε ποια είναι τα οφέλη της σπιρουλίνας στον οργανισμό μας:

Η σπιρουλίνα είναι ένα απλό, μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινου-γαλαζωπού χρώματος με την επιστημονική ονομασία Arthrospira platensis. Κάτω από το μικροσκόπιο, η σπιρουλίνα φαίνεται σαν μια σπείρα με μακριά και λεπτά νήματα. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.

Η σπιρουλίνα θεωρείται ως το πλέον θρεπτικώς πλήρες συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των σύνθετων υδατανθράκων, του σιδήρου και των βιταμινών Α, Κ και Β. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (όπως η β-καροτίνη και η κίτρινη ξανθοφύλλη που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες) καθώς και σε χλωροφύλλη, λιπώδη και νουκλεϊκά οξέα και λιπίδια.

Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια τροφή σε β-καροτένιο με ένα πλήρες φάσμα δέκα καροτενοειδών. Περίπου τα μισά από αυτά είναι πορτοκαλί καροτένια (άλφα, βήτα και γάμα) και τα άλλα μισά είναι κίτρινες ξανθοφύλλες. Αυτές οι δύο ουσίες συνεργάζονται ιδανικά σε διαφορετικά σημεία στο σώμα μας για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής του προστασίας.

Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι μια τροφή που μπορεί να φέρει σε ισορροπία μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη και να αντικαταστήσει μέχρι ενός σημείου το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή ενός ατόμου.

Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να παρέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου για σίδηρο, και περίπου τρεις έως τέσσερις φορές από τις ελάχιστες ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες Α (με τη μορφή του β-καροτένιου), Β, D, και Κ. Η σπιρουλίνα είναι επίσης πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ ή GLA, μια χημική ένωση που βρίσκεται στο μητρικό γάλα που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών.

Ένα άλλο όφελος της σπιρουλίνας για την υγεία μας είναι ότι διεγείρει την "καλή χλωρίδα" στον οργανισμό, όπως τα βακτήρια lactobacillus και τα bifidobacteria στο πεπτικό μας σύστημα και έτσι συμβάλλει στην υγιή πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου. Λειτουργεί ως ένα φυσικό καθαριστικό μειώνοντας τα επίπεδα υδραργύρου και άλλων τοξινών στον οργανισμό.

Η σπιρουλίνα αυξάνει επίσης την αντοχή και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σας βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα. Την ίδια στιγμή, μπορεί να περιορίσει την πείνα. Έτσι, δρα έμμεσα ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το ιδανικό σας σωματικό βάρος.

Tags σπιρουλινη, wellness, health, κορωνοιος, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3706 s (228 Queries.) // Parse time: 1.5141 s // Total time: 3.8847 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X