Aπειλές, σοκολατάκια και… αρνάκι στο Eurogroup


Aπειλές, σοκολατάκια και… αρνάκι στο Eurogroup

Όλο το παρασκήνιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Μία εφιαλτική βραδιά έζησε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην προσπάθειά του να κλείσει την ευνοϊκότερη συμφωνία για την Κύπρο. Η αντιμετώπιση από τους εταίρους δεν ήταν και η καλύτερη…

Πρώτος και… καλύτερος στην επιθετική συμπεριφορά ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ, ο οποίος βλέποντας την διαπραγματευτική διάθεση του κ. Αναστασιάδη, τον «ενημέρωσε» πως δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το μέλλον του προέδρου της Κύπρου, αλλά μόνο το μέλλον του ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τη στάση της Λευκωσίας ζητώντας λύση εδώ και τώρα. Το παρασκήνιο της συνεδρίασης παρουσιάζει η Wall Street Journal στο οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται να θέλει να κατευνάσει τα πνεύματα προσφέροντας… σοκολατάκια M&M’s.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εμφανίζονταν έτοιμοι ακόμη και για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Στο εκτεταμένο ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Λευκωσία η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι η συμφωνία έσωσε μεν την Κύπρο από το να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά βάθυνε τις διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης.

Η «WSJ» επικαλείται επίσης Κύπριο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, και ο οποίος παραδέχεται πως η Λευκωσία στο διάστημα μεταξύ του πρώτου Eurogroup στις 15 και του τελευταίου στις 22 Μαρτίου έπαιξε όλα της τα χαρτιά για να επιτύχει καλύτερη συμφωνία, αλλά τελικά υποχρεώθηκε σε χειρότερη. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυβέρνηση ότι η πρώτη συμφωνία ήταν πολύ καλύτερη. Μπλοφάραμε και χάσαμε. Η όλη υπόθεση ήταν φιάσκο».

Οι Κύπριοι, από την πλευρά τους, κατηγορούν την τρόικα ότι παρουσίαζε συνεχώς νέες απαιτήσεις επειδή είχε εντολές να μην υποχωρήσει. «Το θέμα ήταν πολιτικό, πέρα από οικονομική λογική», ανέφερε Κύπριος αξιωματούχος.

Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να διαπραγματευτούν σκληρά. Ο Νίκος Αναστασιάδης παίζοντας όλα τα χαρτιά του απείλησε μέχρι και να παραιτηθεί ωστόσο δεν κατάφερε τίποτα λαμβάνοντας την προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Eurogroup πως δεν τον ενδιαφέρει τι θα κάνει και το πιο σημαντικό για αυτόν είναι το μέλλον του ευρώ.

Προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μετά από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι έπρεπε να φάνε. Έτσι κάθησαν όλοι μαζί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι πρόεδροι της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο Νίκος Αναστασιάδης να δειπνήσουν, τρώγοντας αρνάκι με πατάτες.

Στη συνέχεια όταν ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε άλλη πρόταση που δεν περιελάμβανε το κλείσιμο της Λαϊκής, οι Ευρωπαίοι τού είπαν εάν δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους για να βρεθεί λύση, «να τα μαζέψει και να φύγει».

Tags κυπρος, κρίση, eurogroup, τραπεζες, κούρεμα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1622 s (232 Queries.) // Parse time: 0.2939 s // Total time: 3.4561 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X