Κατρίνα Τσάνταλη: Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων μας μίλησε λίγο πριν την κυκλοφορία του τρίτου της βιβλίου!


Κατρίνα Τσάνταλη: Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων μας μίλησε λίγο πριν την κυκλοφορία του τρίτου της βιβλίου!

Από τις 12 Μαΐου σε όλα τα βιβλιοπωλεία του νησιού   

Έχετε νιώσει ποτέ μία οικειότητα με κάποιον άνθρωπο κι ας μην τον έχετε γνωρίσει ποτέ προσωπικά; Ενδεχομένως να είναι κάτι που έχουν καλλιεργήσει τα social media, ωστόσο, όταν τα πρότυπα που οικειοποιούμαστε είναι σωστά, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε!

Την Κατρίνα Τσάνταλη, λοιπόν, την ακολουθώ εδώ και αρκετά χρόνια στα social media και στην πορεία των χρόνων έχω αντιληφθεί πως εκείνη δεν επαναπαύεται ποτέ. Έχει μία μεγάλη αγκαλιά που χωράει τα ζώα όλου του κόσμου, ταξιδεύει και βοηθάει να χτιστούν σχολεία σε απομακρυσμένα χωριά στη Ζιμπάμπουε, έχει ισχυρή άποψη για τις κοινωνικές ανισότητες, είναι ευαισθητοποιημένη όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα αυτά συνθέτουν έναν αυθεντικό άνθρωπο που μετουσίωσε τις πεποιθήσεις του σε βιβλία για παιδιά. Λίγο πριν κυκλοφορήσει αύριο το τρίτο της βιβλίο με τίτλο “Μία θάλασσα πλαστικά” από τις εκδόσεις Διόπτρα, που αφορά στην προστασία του πλανήτη και την αξία της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό, κάναμε μία όμορφη κουβέντα μαζί της.

Έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο σου παιδικό βιβλίο με τίτλο “Μια θάλασσα Πλαστικά”. Μίλησε μας λίγο για αυτό...

Είμαι τόσο  χαρούμενη και για αυτό το βιβλίο! Έχω έναν πραγματικά πολύ γλυκό ήρωα-δάσκαλο, τον κύριο Χταπόδη, ο οποίος βρίσκεται σε μια κατάσταση κινδύνου. Για την ακρίβεια αντιμετωπίζει μια βροχή από πλαστικά καλαμάκια, η οποία μάλιστα  διακόπτει το μάθημα του! Οπότε, παρέα με τους ψαρομαθητές του μαζεύουν τα πλαστικά και όλοι μαζί αποφασίσουν να πάνε εκεί από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα, στη στεριά! Στον δρόμο τους λοιπόν θα συναντήσουν τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ζωάκια εγκλωβισμένα σε πλαστικά μιας χρήσης. Όλοι μαζί θα ζητήσουν βοήθεια από τα παιδιά. Και φυσικά, ο κύριος Χταπόδης θα δώσει την λύση, για να μην ξανά προκληθεί τέτοιο κακό στο μέλλον! 

Γνωρίζω από παλαιότερες συνεντεύξεις σου πως υπήρξε στα προηγούμενα δύο σου βιβλία, από ένα περιστατικό που πυροδότησε την έμπνευση για τη συγγραφή τους. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για το τρίτο σου βιβλίο;

Ειδικά τις τελευταίες χρονιές, το ζήτημα του περιβάλλοντος, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, φωνάζει τόσο δυνατά για την προσοχή μας! Διαβάζουμε συνεχώς δυσάρεστες ειδήσεις, βλέπουμε στενάχωρες εικόνες. Σε τι να πρωτοαναφερθώ; Τις φωτιές στον Αμαζόνιο και την Αυστραλία; Τις εικόνες με τις κοκαλιασμένες πολικές αρκούδες; Τις εικόνες που εγώ η ίδια αντίκρισα στο εθνικό πάρκο της Ουγκάντα όπου βρέθηκα τον Οκτώβρη που μας πέρασε, με τους τόσους πολλούς νεκρούς από την κλιματική αλλαγή Ελέφαντες ; Τα εκατοντάδες ντοκιμαντέρ που μας δείχνουν την πραγματικότητα;  Τα μικροπλαστικά που καταλήγουν στο πιάτο μας (δείτε το «α plastic ocean» στο netflix); Η ανύπαρκτη ανακύκλωση στην χώρα μας; η ελλιπείς εκπαίδευση για όλα αυτά; τα stories των influencers με τους καφέδες σε πλαστικά μιας χρήσης στα χέρια; Νομίζω ότι αν σου γράψω όλα όσα με ενέπνευσαν στη συγγραφή αυτού του βιβλίου θα διαβάζεις την απάντησή μου για ώρες! 

Ακολουθώντας σε κανείς στα social media μπορεί εύκολα να διακρίνει τις ανησυχίες σου για τον κόσμο που ζούμε. Παράλληλα είναι κάτι ευδιάκριτο και στα βιβλία σου με τα ζητήματα που πραγματεύονται. Εσύ νιώθεις ότι τα μηνύματα που στέλνεις έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία;

Μακάρι να έχουν, αυτό ελπίζω και εύχομαι. Εγώ δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το να δείχνω την αλήθεια μου. Και από τα μηνύματα που λαμβάνω, κάτι γίνεται! Πολλές φορές οι άνθρωποι χρειάζονται απλώς μια υπενθύμιση, μια ιδέα, μια εικόνα ή μία ιστορία που θα τους συγκινήσει  και θα τους ωθήσει  να αλλάξουν μια συνήθεια στη ζωή τους δημιουργώντας αυτό που λέμε "θετικό αποτύπωμα". 

Αν παρακολουθήσει κάποιος την κοινωνική σου δράση τότε θα μπορούσε να πει  πως με την συγγραφή των βιβλίων αυτών είσαι 100% εσύ! Ισχύει ότι υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σου στις σελίδες αυτές;

Αν δεν ήμουν πρώτα απ´ όλα η ίδια, δεν θα είχα το δικαίωμα να μιλώ για τίποτα. Υπάρχει μεγάλη αλήθεια στην φράση "γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο"... Τα βιβλία μου είμαι εγώ, είναι οι αγωνίες μου, η καθημερινότητά μου, οι συγκινήσεις μου, η ζωή μου. 

Ποια είναι η ομορφότερη πτυχή του να είσαι συγγραφέας παιδικών βιβλίων;

Τα παιδιά δεν ξέρουν και δεν τους νοιάζει ποιος/ποια είσαι... Διαβάζουν ή ακούν μια ιστορία και κρίνουν μόνο με βάση το αν τους αρέσει ή όχι. Όταν παίρνεις την επιβράβευση από ένα παιδί, είναι σίγουρα αληθινή. Πέρα από αυτό, και εμείς οι ενήλικες συνειδητοποιούμε πως είμαστε τα παιδικά μας βιώματα, ακούσματα, διαβάσματα... Αν καταφέρω να μιλήσω στην καρδιά ενός παιδιού με ένα παραμύθι, ίσως αυτό να σημαίνει πως άνοιξα μια μικρή πορτούλα σε κάτι που θα κάνει, θα είναι, θα νιώθει για όλη του τη ζωή. 

Φαντάζομαι πως θα λαμβάνεις αρκετά μηνύματα ως κριτική για τα βιβλία σου. Υπήρχε κάποιο που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Η αλήθεια είναι ότι συγκινούμαι εύκολα! Και χαίρομαι πολύ που δέχομαι τόσα πολλά και όμορφα μηνύματα. Από τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό είναι το μήνυμα μιας μαμάς που το παιδί της λόγω χρώματος, περνούσε δύσκολα στο σχολείο, και έβλεπε εφιάλτες. Του πήρε το δεύτερο βιβλίο μου "το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά".  Το γράμμα της μαμάς του και η εικόνα με το χαμόγελο του παιδιού που ένιωσε καλύτερα γιατί "στην ουσία μας όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο" ήταν βάλσαμο. Θυμάμαι επίσης ένα κοριτσάκι που η νονά του, του έκανε δώρο το 1ο μου βιβλίου "το Σοφάκι και ο Ντο", και από μόνο του σκέφτηκε να δώσει τα αποφάγια του τραπεζιού στις γατούλες του δρόμου, βάζοντας τα γυαλιά στους "μεγάλους" της παρέας! Το μήνυμα που έλαβα από την μαμά του ήταν υπέροχο.

Είσαι συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα ήθελες εσύ να δώσεις στον 10χρονο εαυτό σου;

Να παίζω πολύ, να διαβάζω βιβλία, να μαθαίνω, να ζητώ πάντα ταξίδια και όχι υλικά δώρα, να τραγουδάω δυνατά και να χορεύω. Θα μου έκανα σφιχτές αγκαλιές και θα μου έλεγα πολλά, συχνά Σ' αγαπώ. Μια σπουδαία άσκηση ψυχοθεραπείας, είναι να αγαπάμε, να φροντίζουμε και να μιλάμε συνεχώς στο εσωτερικό μας παιδί. Είναι μέσα μας, δεν μας αφήνει ποτέ. Με τα τραύματά του, τις αγωνίες του, τους φόβους του. Αυτά ορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ζωή μας ως ενήλικες. 

Ένας από τους σπουδαιότερους παραμυθάδες, ο Hans Christian Andersen είχε πει πως όταν φτάσεις στο τέλος του παραμυθιού, θα γνωρίζεις περισσότερα από αυτά που ξέρεις τώρα. Εσύ θεωρείς πως “θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”;

Φυσικά! Τα παραμύθια είναι ο πιο όμορφος τρόπος για να μάθεις κάτι. Εμείς θα ζήσουμε καλύτερα από τους ήρωες του παραμυθιού γιατί εμείς μάθαμε, τώρα ξέρουμε, και στο τέλος της ιστορίας, κλείνοντας το βιβλίο, είμαστε ήδη μια πιο βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού μας.

Έχεις αναφέρει πως έχεις ολοκληρώσει τη συγγραφή και του επόμενου σου βιβλίου. Μπορείς να μας αποκαλύψεις με τι θα καταπιαστείς αυτή τη φορά;

Είναι πολύ σκληρό και τρελό το πόσα παιδιά δέχονται bullying για ένα εκατομμύριο λόγους. "η μαμά σου είναι ΑΜΕΑ" , "ο μπαμπάς σου είναι μουσουλμάνος" "μεγαλώνεις με την γιαγιά και τον παππού" "έχεις δύο μπαμπάδες" είναι ελάχιστα παραδείγματα που συμβάλλουν στη ψυχολογική κακοποίηση. Αυτό είναι λοιπόν και ένα από τα κεντρικά μηνύματα του επόμενου βιβλίου μου.  Με το καλό θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη του 2020 και αφορά στις διαφορετικές οικογένειες. Η Οικογένεια είναι αγάπη και ασφάλεια. Αυτό θέλω να τονίσω με το επόμενό μου παραμύθι. 

Τα βιβλία σου απευθύνονται σε παιδιά, αν και θεωρώ πως τα μηνύματά τους απευθύνονται προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Πριν ολοκληρώσουμε, θα ήθελα να μας πεις αν θα έμπαινες ποτέ στη διαδικασία να γράψεις βιβλία και για ενήλικες; 

Μα τα παιδικά βιβλία δεν είναι μόνο για παιδιά! Αν θέλεις να μιλήσεις στην ψυχή ενός ανθρώπου, κάνε του δώρο ένα παιδικό βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι έχω στο μυαλό μου άλλα δέκα βιβλία! Και οι ηλικίες στις οποίες θα απευθύνονται είναι από το 0 έως το άπειρο, με όμορφες ζωγραφιές και γλυκά λογάκια.

Η Κατρίνα Τσάνταλη έχει κυκλοφορήσει άλλα δύο παιδικά βιβλία. Πρόκειται για “Το Σοφάκι και ο Ντο” και “Το μικρό Αγόρι και τα 4 αβγά”. 

Πηγή φωτογραφιών: instagram 
 

Tags κατρινα τσανταλη, Συγγραφέας, μια θαλασσα πλαστικα, βιβλιο, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8905 s (250 Queries.) // Parse time: 1.5713 s // Total time: 4.4618 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X