Παχαίνει τελικά το καρπούζι;


Παχαίνει τελικά το καρπούζι;

Μάθε τα πάντα για το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο!

Αναμφίβολα, το καρπούζι αποτελεί το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο! Η ποσότητα από το καρπούζι που αντιστοιχεί σε ένα φρούτο, είναι 1 και ¼ του φλιτζανιού. Τα 100 γραμμάρια δίνουν μόλις 30 θερμίδες. Σχεδόν το 92% είναι νερό, γεγονός που βοηθά στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας, ενώ το 7,55% αποτελείται από υδατάνθρακες, εκ των οποίων το 6,2% είναι σάκχαρα και ένα 0,4% διαιτητικές ίνες. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο και φλαβονοειδή, δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη.

Επιπλέον και σύμφωνα με την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Διονυσία Αγαλιώτη, το καρπούζι είναι πηγή μιας πρόδρομης ουσίας της βιταμίνης Α που δρα ως αντιοξειδωτικό, γνωστό ως β-καροτένιο, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση του κολλαγόνου που προστατεύει τα μαλλιά και το δέρμα.

Καρπούζι και λυκοπένιο

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες που γίνονται γύρω από το καρπούζι επικεντρώνονται στα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου που περιέχονται σε αυτό το απολαυστικό φρούτο. Το λυκοπένιο, το οποίο περιέχεται και στη ντομάτα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη:

  • Του οξειδωτικού στρες, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία μεγάλου αριθμού μεταβολικών παθήσεων,
  • Του καρκίνου, ενώ φαίνεται να βοηθά και στην αποφυγή μεταστάσεων του όγκου,
  • Της υπερχοληστερολαιμίας, δηλαδή στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL (τη γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη),
  • Του διαβήτη, με το λυκοπένιο να αποτελεί παράγοντα βελτίωσης της υπεργλυκαιμίας,
  • Στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση του αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της όρασης.

Απογευματινή δροσιά στο πιάτο σου!

Γενικά, επικρατεί η ιδέα ότι το καρπούζι παχαίνει και έτσι πρέπει να το αποφεύγουμε ή να τρώμε μικρές ποσότητες.

"Όπως καταλαβαίνεις από τα παραπάνω, αυτός είναι ένας ακόμη μύθος. Μπορείς να το απολαύσεις τα ζεστά απογεύματα, είτε τρώγοντας μία φέτα καρπούζι μαζί με λίγο τυρί (φέτα, γραβιέρα, ανθότυρο, κ.λπ.), είτε για να δημιουργήσεις ένα δροσιστικό smoothie με μία φέτα καρπούζι, μία μπανάνα, ½ γιαούρτι και 1 κ. σ. φυστικοβούτυρο. Enjoy", τονίζει η ειδικός!

Tags καρπουζι, Διατροφή, Διαιτολογος, Δίαιτα, κιλά, βαρος, ΦΡΟΥΤΟ, watermelon


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.5428 s (280 Queries.) // Parse time: 0.6389 s // Total time: 4.1817 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X