Ποιοι είναι οι "εχθροί" της καλοκαιρινής διατροφής


Ποιοι είναι οι "εχθροί" της καλοκαιρινής διατροφής

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Έλενα Τρουλλίδου μας εξηγεί ποιοι είναι οι \"εχθροί\" της καλοκαιρινής μας διατροφής και μας δίνει συμβουλές για ένα καλλίγραμμο σώμα.

Καλοκαίρι και όλες μας θέλουμε να αποκτήσουμε ένα καλλίγραμμο σώμα! Τι είναι όμως αυτό που μας δυσκολεύει στο να επιτύχουμε τον στόχο μας; Πέρα από την άσκηση, υπάρχουν και κάποιοι διατροφική "εχθροί" που μας κρατάνε πίσω από τον στόχο μας. H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Έλενα Τρουλλίδου μας βοηθάει να τους βρούμε και να τους βγάλουμε εντελώς από την διατροφή μας για ένα αψεγάδιαστο σώμα...

Η δυσκοιλιότητα

Ανεπιθύμητη "παρενέργεια" είναι το φούσκωμα. Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε ΦΙ από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε υγρά (8-10 ποτήρια/ ημέρα). Καταπολέμηση του φουσκώματος είναι η μέντα, το τζίντζερ, ο μαϊντανός και τα προβιοτικά δηλαδή τα καλά βακτήρια του γαστρεντερικού μας.

Το αλάτι

Προκαλεί εκτός από αύξηση της ΑΠ και κατακράτηση υγρών. Κύρια πηγή είναι το μαγειρικό αλάτι που μπορεί να αντικατασταθεί από διάφορα αρωματικά βότανα που νοστιμίζουν το φαγητό. Χεριάζετε επίσης, προσοχή στα τρόφιμα "κρυφές" πηγές αλατιού που είναι τα τυριά, τα κονσερβοποιημένα, τα αλλαντικά και τα περισσότερα σνακ.

Η έλλειψη άσκησης

Η σωματική δραστηριότητα σημαντικό κομμάτι ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μείωσης του βάρους:

  • Ενισχύει το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας (απώλεια θερμίδων).
  • Βοηθά στη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους.
  • Βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.
  • Προάγει τη διατήρηση μεγάλου μέρους της μυϊκής μάζας.
  • Επισφραγίζει τη διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρους.

Τα υπερθερμιδικά ποτά

Τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και τα κοκτέιλ έχουν την τιμητική τους. Τα αναψυκτικά τύπου "κόλα" δίνουν αρκετές "κενές" θερμίδες και επίσης, η πρόσληψη ζάχαρης δεν μας ξεδιψάει όσο θα θέλαμε.

Ένα ποτήρι μπύρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοολικούς βαθμούς, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες (από το κριθάρι) οι οποίοι αυξάνουν τις θερμίδες της. Μεγάλη προσοχή στα κοκτέιλ, που συνδυάζουν ποτά τύπου βότκας ή τζιν με αρκετή ζάχαρη. Ένα ποτήρι παγωμένο ξηρό κρασί είναι σίγουρα πιο σωστή επιλογή.

Ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος και ιδιαίτερα διαμορφωμένα ώστε να αρέσουν στους καταναλωτές μπορεί να αποτελούν το σύνθημα που πυροδοτεί την υπερφαγία σε ανθρώπους με προδιάθεση σε εθισμούς.

Προσοχή! Tα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες, "πυροδοτούν" στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, που προκαλούν εθισμό.

Έτοιμοι για παραλία;  

Ο ύπνος κρατάει σε σταθερά επίπεδα τον μεταβολισμό της ινσουλίνης (αποτρέποντας έτσι την αποθήκευση λίπους), αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα ορμονών που βοηθούν στο κάψιμο λίπους, όπως π.χ. η τεστοστερόνη και η αυξητική ορμόνη και μειώνοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με την αύξηση σωματικού λίπους, όπως η κορτιζόλη. 

Νερό και πάλι νερό! Η μη επαρκής λήψη του όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά εμποδίζει και τις διαδικασίες λιπόλυσης.

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons) MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Instagram: elenatroullidou_dietitian

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist 

Email: elenatroullidou@hotmail.com / info@mydietspot.com

Tags κιλά, Διατροφή, βαρος, Σώμα, Διαιτολογος, διατροφολόγος, υγεια, health, ελενα τρουλλιδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1105 s (231 Queries.) // Parse time: 0.5085 s // Total time: 3.6189 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X