Τι να τρως όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά


Τι να τρως όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά

Ποια τρόφιμα μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν την ψυχική μας υγεία. 

Χρησιμοποιούμε τον όρο "comfort food" για να δηλώσουμε εκείνο το φαγητό που έρχεται όχι για να μας χορτάσει, αλλά για να μας παρηγορήσει και να μας κάνει να αισθανθούμε ασφάλεια όταν έχουμε άγχος, είμαστε στενοχωρημένοι, υποψιαζόμαστε ότι έρχεται συνάχι, νιώθουμε μοναξιά.

Υπάρχει ένας κλάδος στη διατροφολογία, η διατροφική ψυχολογία, που μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τροποποιήσουμε τις φλεγμονές στον εγκέφαλο μέσω της διατροφής, πράγμα που σημαίνει όμως ότι το comfort zone της διατροφής μας διαφοροποιείται. Επικεντρωνόμαστε, λοιπόν, σ’ εκείνες τις κατηγορίες τροφίμων που συγκεντρώνουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου. Μόνο που… αυτές οι κατηγορίες τροφίμων, σε αντίθεση με το φαγητό της παρηγοριάς και της ασφάλειας, δεν περιλαμβάνουν γλυκά και ζάχαρη.

H Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Κλειώ Δημητριάδου αναλύει στο shapegr, τέσσερις τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να μειώσεις το άγχος μέσω της διατροφής σου.

Μεγιστοποίησε την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών

Η ειδικός ζητά να αυξήσουμε στο έπακρο την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα μέσα από την ποικιλία, ώστε να μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε κάθε θερμίδα που τρώμε. Σίγουρα, ανακουφιστικό, καθώς αυτή την περίοδο έγινες πιο συντηρητική ως προς το μέγεθος των μερίδων σου.

Σύμφωνα με την Κλειώ Δημητριάδου, αυτό μπορείς να το πετύχεις καταναλώνοντας τροφές υγιεινές για τον εγκέφαλο και πλούσιες σε βιταμίνες. Η λίστα που μας προτείνει έχει ως εξής: "Θαλασσινά, χόρτα, ξηροί καρποί, φασόλια και ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα". Αυτά τα πέντε τρόφιμα αποτελούν τη βάση μιας ποιοτικής δίαιτας, που ενισχύει την καλή ψυχική υγεία, ενώ περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγιή εγκεφαλική λειτουργία.

"Σε περίπτωση, βέβαια, που δεν μπορείς να πας στο μανάβη όσο συχνά θα ήθελες προκειμένου να έχεις φρέσκα λαχανικά στο σπίτι, προτίμησε να αποθηκεύσεις τρόφιμα όπως άγριες γαρίδες, χτένια, καλκάνι και άγριο σολομό στον καταψύκτη σου" τονίζει η ειδικός. Όσο για την επιλογή του σνακ, η διατροφολόγος υποστηρίζει ότι η… εμμονή με ξηρούς καρπούς, π.χ. καρύδια ή αμύγδαλα, και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη σίγουρα είναι ό,τι καλύτερο. "Απολαμβάνεις ένα τραγανό, μεστό σε γεύση και πλούσιο σε θερμίδες σνακ αποφεύγοντας παράλληλα τις θερμίδες της ζάχαρης, οι οποίες σίγουρα δε σου είναι χρήσιμες. Έτσι, αντί για ατέλειωτο τσιμπολόγημα με πατατάκια (όση παρηγοριά κι αν σου προσφέρουν αυτή τη στιγμή), τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα θα είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή για σένα".

Μείωσε το αλκοόλ, αν αισθάνεσαι ανησυχία

Ανατροπή. Η διατροφολόγος δε συνιστά να κόψεις το αλκοόλ. Μάλιστα, το να πίνεις λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όπου το άγχος σου είναι αυξημένο είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με την ίδια. Ωστόσο, παρατήρησε πόσο πίνεις, για παράδειγμα, μέσα στην εβδομάδα. Αν δεις ότι πίνεις κάθε μέρα, καλό είναι να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα προσπαθώντας να καταλάβεις τι αισθάνεσαι. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που, αντί να χαλαρώσουν, το άγχος τους διογκώθηκε εξαιτίας των σπιτικών… κοκτέιλ.

"Το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, οπότε, αν διακόψεις την κατανάλωσή του για κάποιες ημέρες, μπορεί να δεις μια πολύ θετική αλλαγή στη διάθεσή σου. Βασικά, προσπάθησε να μην καταπιέσεις τον εαυτό σου για την όποια απόφαση λάβεις" επισημαίνει η ειδικός. "Και αν, πάλι, αναζητάς έναν τρόπο για να χαλαρώσεις το απογευματάκι μετά τη δουλειά, όταν επιστρέφεις στο σπίτι, μπορείς εύκολα να αντικαταστήσεις το αλκοόλ με ένα υπέροχο mocktail" συμπληρώνει.

Συγκεντρώσου στο γεύμα σου

Τι σημαίνει αυτό; Όταν κάθεσαι στο τραπέζι, δε θα αρχίζεις να τρως επιπόλαια ό,τι σερβίρεται. Είτε τρως με παρέα είτε μόνη σου, όταν γευματίζεις, συγκεντρώσου στην ενέργεια αυτή καθαυτήν τη στιγμή, από το πόσο ήρεμα κόβεις το φαγητό σου μέχρι το πόσο αργά μασάς την τροφή σου.

"Όταν έχεις άγχος, έχει αποδειχτεί ότι δε μασάς την τροφή τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Απλά καταβροχθίζεις αυτό που υπάρχει μπροστά σου. Γι’ αυτό συγκεντρώσου σε ό,τι κάνεις. Να είσαι παρούσα στο τραπέζι μαζί με αυτούς που αγαπάς, να μασάς καλά το φαγητό σου και να είσαι σίγουρη ότι έτσι θα προσλάβεις και περισσότερα θρεπτικά συστατικά" συμβουλεύει η ειδικός. "Στην πραγματικότητα, αυτή η μορφή συγκέντρωσης στο γεύμα σου δίνει το έναυσμα στον οργανισμό σου να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που το αποτελούν. Όταν βιάζεσαι, δε δίνεις το περιθώριο στα ένζυμα του εντέρου να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο φαγητό σου. Να ξέρεις ότι ο οργανισμός σου θα απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά τρώγοντας σωστά, αλλά και απολαμβάνοντας το φαγητό".

Βάλε λίγο "παιχνίδι" στη διατροφή σου. Το παιχνίδι δεν είναι μόνο για τα παιδιά

Λίγη δόση παιχνιδιού θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλους τους αναζωογονεί. Αν μάλιστα έχεις μικρά παιδιά, μπορείς εύκολα να τα παροτρύνεις να συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία. Μέσα από τη δημιουργικότητα θα ανακαλύψετε από κοινού νέα μονοπάτια για τη χαρά και την ευεξία με όφελος αποδεδειγμένο για όλους.

Τι θα κάνεις; "Οδήγησέ τα στην κουζίνα, ζήτησέ τους να κόψουν τα λαχανικά σε μικρούς κύβους και παίξτε μαζί 'εστιατόριο'. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά θα έχουν νέες γευστικές εμπειρίες, αφού θα είναι πρόκληση γι’ αυτά να δοκιμάσουν νέες γεύσεις από τη στιγμή που εμπλέκονται στην παρασκευή τους. Είναι πραγματικά τόσο δημιουργικό και θεραπευτικό όλο αυτό όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για σένα" τονίζει η διατροφολόγος.

Το παιχνίδι με φαγητό είναι ωφέλιμο. Ακόμα και γι’ αυτόν το λόγο. Προσφέρει στους γονείς την πολυτέλεια να αναθέτουν "καθήκοντα" μαγειρικής στα παιδιά - εκείνες τις βαρετές ρουτίνες για έναν ενήλικα μετά από τόσες και τόσες φορές που τις έχει εκτελέσει μέσα στο σπίτι - δίνοντας έστω και μια ολιγόλεπτη ανάσα χαλάρωσης μέσα στην ημέρα.

Tags Διατροφή,ψυχολόγος,ψυχολογια,health,υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0004 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0140 s // Total time: 0.0144 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X