Ετοιμάσου για εξόρμηση στο γραφικό Άρσος


Ετοιμάσου για εξόρμηση στο γραφικό Άρσος

Το χωριό Άρσος είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου.

Σήμερα τόσο το αρσιώτικο κρασί όσο και η ζιβανία παρασκευάζονται με τις παραδοσιακές μεθόδους. Το Άρσος βρίσκεται κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Λαόνα σε υψόμετρο 1092 μέτρων και σε απόσταση 10 λεπτών απ’ το Όμοδος.

Το χωριό φημίζεται για τους λιθόστρωτους δρόμους, τα μακρυνάρια, τα δίχωρα (παλάτια) με τις καμάρες και τα ανώγια, όλα κτισμένα με πελεκητή ασβεστόπετρα, ξύλινα πορτοπαράθυρα και κεραμιδένιες στέγες. 

Στο Άρσος σήμερα υπάρχουν δύο μπακάλικα, δύο καφενεία, ταβέρνες-εστιατόρια, αγροτουριστικές μονάδες, μία εκκλησία του 13ου αιώνα και ένα ξωκκλήσι. Επίσης, το 40% της έκτασης του χωριού είναι αμπέλια. Στο χωριό υπάρχουν δύο οινοποιεία, το "Νικολεττίνο" και το "Λαόνα". Επίσης, υπάρχει το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού "Λαόνα" και ένα μουσείο λαϊκής τέχνης.

Και λίγη ιστορία…
Η ονομασία του χωριού πιθανότατα προήλθε από την αρχαιοελληνική λέξη "άλσος", η οποία σημαίνει μικρό δάσος. Κατά μια άλλη εκδοχή η ονομασία του χωριού σχετίζεται με το ιερό άλσος της θεάς Αφροδίτης, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν στην περιοχή. Περισσότερα στο CheckInCyprus.

Tags άρσος, ΧΩΡΙΟ, εκδρομή, Κύπρο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0530 s (250 Queries.) // Parse time: 0.2967 s // Total time: 2.3497 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X