Διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την "ύπουλη" αυτή νόσο


Διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την "ύπουλη" αυτή νόσο

Τα συμπτώματα, η κατάλληλη διατροφή και η διαχείριση σε σχέση με τον κορωνοϊό

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 14 Νοεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (InternationalDiabetesFederation – IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως δράση απέναντι στην κλιμάκωση της απειλής για την παγκόσμια υγεία, η οποία οφείλεται στην "εξάπλωση" του διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει 371 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο και περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2030 αναμένεται ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη να ανέβει στα 552 εκατομμύρια. Έχει ανακοινώσει ότι ο διαβήτης είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου ανά το παγκόσμιο.

Είναι μια δια βίου πάθηση, που προκαλεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να γίνει πάρα πολύ υψηλό.

Πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

1.    Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

2.    Σακχαρώδης Διαβήτηςτύπου 2

3.    Διαβήτης κύησης

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Αυτός ο τύπος του διαβήτη παλαιότερα ονομαζόταν ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης. Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζεται ελάχιστηή καθόλου έκκριση ινσουλίνης.Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι χρόνιο νόσημα και απαιτεί εφ ’όρου ζωής θεραπεία με ινσουλίνη.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα. Παλαιότερα ονομαζόταν μη - ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας αν και ο σημερινός ανθυγιεινός τρόπος ζωής οδηγεί στην εμφάνισή του σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Σε αντίθεση με τον τύπου 1, στον τύπο 2 δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της.

Ο διαβήτης τύπου 2 που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, με τις λάθος διατροφικές συνήθειες, δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος και απλά σάκχαρα, αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία) και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, καθώς και των πιο πρώιμων διαταραχών (προδιαβήτης), γίνεται με την εύρεση αυξημένης τιμής γλυκόζης στο αίμα.

Διαβήτης κύησης

Επίσης, υπάρχει και ο διαβήτης κύησης τον οποίο αναπτύσσουν πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης τους. Ο διαβήτης κύησης είναι συνήθως παροδικός και διορθώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη;

Τα τρία Π: Η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία.

Διαβήτης και Διατροφή

Ο έλεγχος του διαβήτη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τακτικής παρακολούθησης των επίπεδων γλυκόζης (αυτοεξέταση), με υγιεινή διατροφή και άσκηση καθώς και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η καθημερινή σωματική άσκηση  είναι βασικοί παράγοντες για την επιτυχή διαχείριση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Τι είδους τρόφιμα μπορούν να καταναλώνουν τα άτομα με διαβήτη…

Σε αντίθεση με όσα μπορεί να έχετε ακούσει, δεν υπάρχει ξεχωριστή "δίαιτα του διαβήτη" - και αυτά είναι καλά νέα! Οι τροφές που συνιστώνται στη διατροφή ενός ατόμου με διαβήτη για τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος (σακχάρου αίματος) είναι καλές για τα άτομα με διαβήτη αλλά και για όλους τους άλλους. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν τα ίδια γεύματα με την υπόλοιπη οικογένεια.

Από τα διάφορα θρεπτικά συστατικά - υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες - οι υδατάνθρακες έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε τελική ανάλυση, η συνολική ποσότητα υδατανθράκων, και όχι τόσο η πηγή τους, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διατροφική διαχείριση των ατόμων με διαβήτη.

Διαβήτης και κορωνοϊός  

Τα άτομα με διαβήτη ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για αυτό είναι καλύτερα αυτή την περίοδο να αποφεύγουν τα ταξίδια και τις επαφές με άτομα με συμπτώματα, να προσέχουν την υγιεινή των χεριών τους, να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους (μύτη, μάτια, στόμα), να παίρνουν με ευλάβεια τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν χώρους συνωστισμού και να αποφεύγουν τις άσκοπες επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας.

Η άσκηση μπορεί να προλάβει το διαβήτη;

Εκτός από την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση είναι ένα ακόμη κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής παρά μια δύσκολη ή περιοριστική δίαιτα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για όλους όσους πάσχουν από Διαβήτη ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που έχουν.

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)
Τηλ: 99038921
Email: [email protected]
Instagram: @nutritionplanforlife
Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com
FacebookPage: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutrition
ist

Tags διαβήτης, Διατροφή, κορωνοιος, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5111 s (291 Queries.) // Parse time: 0.3554 s // Total time: 2.8665 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X