Συναισθηματική διατροφή: Πως να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε 


Συναισθηματική διατροφή: Πως να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε 

Πως η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες  

Συναισθηματική διατροφή (emotional eating) αποκαλούμε την κατανάλωση τροφής που δε γίνεται λόγω πείνας, αλλά εξαιτίας της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου. Σίγουρα έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς, το να νιώθουμε άσχημα και να ξεσπάμε στο φαγητό. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί πρόβλημα όταν γίνεται αρκετές φορές την εβδομάδα. 

Συναισθήματα όπως είναι το άγχος, η στεναχώρια, ο θυμός, ο φόβος, καταστάσεις όπως για παράδειγμα μια άσχημη μέρα στη δουλειά, ένας χωρισμός, οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα αποτελούν αιτίες του φαινομένου αυτού. Το άτομο χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο διαφυγής και ανακούφισης από τα προβλήματα του.  

Για να ξεχωρίσουμε την συναισθηματική από την κανονική πείνα, αρκεί να προσέξουμε μερικές λεπτομέρειες. Η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά, θέλουμε να φάμε συγκεκριμένες τροφές (συχνά πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά), μερικές φορές μπορεί να καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν καταλαβαίνουμε αν έχουμε χορτάσει και στο τέλος νιώθουμε τύψεις. Από την άλλη, η πραγματική πείνα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, θέλουμε να φάμε ποικιλία τροφίμων και όχι ένα τρόφιμο, σταματάμε να τρώμε όταν έχουμε χορτάσει και αφού φάμε δεν έχουμε ενοχές. Κάθε φορά που βρίσκετε τον εαυτό σας σε αυτήν την θέση, αναρωτηθείτε εάν πεινάτε πραγματικά και αν η απάντηση είναι "δεν ξέρω" ή "ίσως" τότε πιστέψτε με, δεν πεινάτε αληθινά. 

Πιο κάτω θα δείτε συμβουλές για την αντιμετώπιση της συναισθηματικής διατροφής: 

  • Το πρώτο βήμα είναι να ξέρετε αν πεινάτε πραγματικά ή όχι! 
  • Αν τρώτε επειδή βαριέστε, βρείτε κάτι να απασχολήσετε τον εαυτό σας. Βγείτε για περπάτημα, δείτε μια ταινία, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο ή ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό.  
  • Αν ευθύνεται το στρες, προσπαθήστε να το μειώσετε μέσω άσκησης, γιόγκα ή με κάποιο χόμπι που σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει. 
  • Μην έχετε στο σπίτι τρόφιμα στα οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε και που καταναλώνετε αλόγιστα. 
  • Μην ακολουθείτε εξαντλητικές δίαιτες! Αν στερηθείτε ορισμένα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απόλυτα λογικό ότι όταν βρεθείτε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση θα θελήσετε τα καταναλώσετε χωρίς μέτρο. Σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος και ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής, μπορείτε μια φορά τη βδομάδα να φάτε το αγαπημένο σας γλυκό σε μικρή ποσότητα. Έτσι δεν θα αφήσετε τον εαυτό σας να στερηθεί τρόφιμα και να φτάσει στο σημείο της συναισθηματικής υπερκατανάλωσης.  
  • Δοκιμάστε να καταγράφετε τα τρόφιμα που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στον εντοπισμό των παραγόντων που προκαλούν το συναισθηματικό φαγητό. Αναφέρετε πότε συμβαίνει, τι τρώτε συνήθως και πως νιώθετε πριν και μετά.  

Σε περίπτωση που έχετε προσπαθήσει να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας αλλά δεν τα καταφέρατε, μιλήστε σε κάποιον ειδικό. Μαζί με έναν ψυχολόγο μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος. Επίσης, ένας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες και να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό. 

Από την Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Τηλ: 96 799 026
Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com
Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία
Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist
Instagram: @ai.dietitian

Tags emotional eating, φαγητο, υγεια, Διατροφή, συναισθηματικη διατροφη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6836 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5483 s // Total time: 3.2319 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X