Τηλεργασία και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε


Τηλεργασία και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας παραθέτει όλα τα πλεονεκτήματα και μειoνεκτήματα της τηλεργασίας σε ότι αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η πανδημία του COVID-19 ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας. Τους τελευταίους μήνες καλούμαστε να προσαρμοστούμε συνεχώς σε καινούριες συνθήκες και να φτιάξουμε νέες συνήθειες.

Έχεις παρατηρήσει ότι η τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές σου συνήθειες και το αντίστροφο;

Μειονεκτήματα της τηλεργασίας για τις διατροφικές συνήθειες;

  • Ο δρόμος για τη δουλειά ήταν μια μορφή άσκησης

Αν ανήκεις σε αυτούς για τους οποίους ο δρόμος για τη δουλειά, κάθε μέρα, ήταν μία μορφή άσκησης (περπάτημα ή ποδήλατο), τότε σίγουρα η τηλεργασία έχει επηρεάσει τη φυσική σου κατάσταση. Με τη δουλειά από το σπίτι, αυτή η άσκηση εκλείπει. Η διακοπή αυτής της ρουτίνας σου, πιθανόν σημαίνει και αλλαγή στις διατροφικές επιλογές, αφού συνήθως άσκηση και διατροφή πάνε μαζί.

  • Το στρες

Εάν ανήκεις στους ανθρώπους που παραπονούνται ότι με την τηλεργασία εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι στο γραφείο και ότι ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, τότε η τηλεργασία πιθανόν επηρεάζει αρνητικά τη διατροφή σου. Το άγχος για απόδοση και η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσουν στρεσογόνους παράγοντες και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα να αναζητάς το λεγόμενο «comfort food», που σου παρέχει πολλές θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

  • Ποτέ δεν ήσουν πιο κοντά στο ψυγείο

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται επιτέλους ελεύθεροι να φάνε αυτά που θέλουν, όταν εργάζονται από το σπίτι. Στο σπίτι δεν υπάρχουν κακεντρεχείς συνάδελφοι που θα σε κρίνουν για αυτό που τρως, δεν υπάρχει food shaming και κανείς δεν θα πει τι και πόσο είναι σωστό να φας. Υπάρχεις μόνο εσύ, ο υπολογιστής σου και το ψυγείο. Και μπορείς να το ανοίξεις όσες φορές θες. Εάν ανήκεις σε αυτούς τους ανθρώπους και θέλεις να καταναλώσεις 10 μπισκότα για πρωινό σκέψου αν η επιλογή σου είναι η σωστή για εσένα τον ίδιο, για το σώμα σου, για την υγεία σου και για το πως αισθάνεσαι.

Επίλεξε υγιεινά τρόφιμα όταν πας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και μη γεμίζεις το ψυγείο με λιχουδιές στις οποίες αδυνατείς να αντισταθείς. Εάν έχεις δυσκολία στο να ελέγξεις την ποσότητα και ποιότητα του φαγητού σου να θυμάσαι ότι ένας ειδικός διαιτολόγος/διατροφολόγος μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμος. Μη διστάσεις να τον συμβουλευτείς.

Πλεονεκτήματα

  • Η ηρεμία του σπιτιού

Σε κάποιες περιπτώσεις το περιβάλλον του σπιτιού είναι περισσότερο ήρεμο από ένα στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιλέξουμε περισσότερο υγιεινά σνακ όταν δουλεύουμε από το σπίτι, καθώς η επιλογή γίνεται σε συνθήκες ηρεμίας και όχι έντονου στρες και είναι, έτσι, περισσότερο συνειδητή.

  • Το δικό σου ψυγείο

Στο χώρο εργασίας είναι δύσκολο να έχεις ό,τι χρειάζεσαι για μια ισορροπημένη διατροφή. Το ψυγείο είναι κοινό και μπορείς να μεταφέρεις μόνο μερικά ταπεράκια με αυτά, που χρειάζεσαι κάθε μέρα. Αντίθετα στο ψυγείο του σπιτιού σου μπορείς να έχεις φρούτα, γαλακτοκομικά, αυγά και ό,τι άλλο χρειάζεσαι ώστε η υγιεινή διατροφή κατά την ώρα εργασίας να γίνει παιχνιδάκι.

  • Το σπιτικό φαγητό

Προσωπικά γνωρίζω ανθρώπους που η τηλεργασία τους έχει βοηθήσει να αποκτήσουν περισσότερο υγιεινές συνήθειες και χαίρομαι για αυτό. Ο χρόνος που περνάς στο σπίτι -ακόμα και δουλεύοντας- μειώνει τις πιθανότητες για delivery και αυξάνει τις πιθανότητες να ετοιμάσεις κάτι σπιτικό. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να τηρήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής όταν βρίσκεσαι όλη την ημέρα στο σπίτι.

  • Ευκολότερα "υγιεινά" σνακ

Ένα γιαούρτι με φρούτα, μια χούφτα ξηροί καρποί, ένας φρεσκοστυμμένος φυσικός χυμός είναι σνακ που σίγουρα δεν είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν στον εργασιακό χώρο. Παρόλα αυτά, στο σπίτι αποτελούν εύκολες, γρήγορες και υγιεινές επιλογές. 

Πέντε tips για καλές διατροφικές συνήθειες

Προκειμένου να μην αυξήσουμε το  σωματικό μας βάρος θα πρέπει να διατηρήσουμε τις καλές διατροφικές μας συνήθειες, κάτι που φυσικά θα βοηθήσει και στην απόδοσή μας στην εργασία.

  1. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής που να περιλαμβάνει άπαχο κρέας, ψάρι, όσπρια, λαδερά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  2. Ψωνίστε υγιεινά σνακ.
  3. Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό.
  4. Ενυδατωθείτε σωστά πίνοντας αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.
  5. Εκμεταλλευτείτε την ηρεμία του σπιτιού και φάτε αργά.
  6. Άσκηση στο σπίτι. Η οποιασδήποτε είδους άσκηση στο σπίτι είναι από τα βασικά που πρέπει να κάνουμε για εκτόνωση, αλλά και για να μην πάρουμε το βάρος που σίγουρα δεν θέλουμε.

Κλείνοντας

Σίγουρα, δεν είναι κάθε μέρα κατάλληλη για όλα τα παραπάνω. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην παραμελείς την υγεία και ευεξία σου λόγω των νέων συνθηκών εργασίας. Οι ζωές μας αλλάζουν και όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε τόσο το καλύτερο για όλους μας!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags στελλα πετριδου, Διατροφή, τηλεργασια, διατροφολόγος, Διαιτολογος, κιλά, βαρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.6319 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4413 s // Total time: 4.0732 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X