Εργασία & χαρά! Γίνε ευτυχισμένη στη δουλειά


Εργασία & χαρά! Γίνε ευτυχισμένη στη δουλειά

Ξυπνάς κάθε πρωί να πας στη δουλειά και αισθάνεσαι ένα σφίξιμο; Δεν βρίσκεις κίνητρο για να δουλέψεις παραγωγικά; Άλλαξε τα όλα...    

Όλοι οι τρόποι για να αγαπήσεις τη δουλειά σου από την αρχή, για να είσαι πιο παρατγωγική και το πιο σημαντικό, για να είσαι πιο ευτυχισμένη!
 
Η ευτυχία είναι απόφαση!
Η ευτυχία είναι κυρίως επιλογή. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά είναι αλήθεια. Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά. Σου ακούγεται παράξενο. Μακάρι όλες οι δουλειές να ήταν ιδανικές και να υπήρχαν μόνο τέλεια αφεντικά και τέλειοι συνάδελφοι αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό. Σκέψου θετικά για τη δουλειά σου. Απόφυγε αρνητικούς ανθρώπους και το κουτσομπολιό. Βρες συναδέλφους με τους οποίους ταιριάζεις. Οι επιλογές μας στη δουλειά, καθορίζουν και την εργασιακή μας εμπειρία. Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά αρκεί να το επιλέξεις.
 
Κάνε κάτι που αγαπάς κάθε μέρα
Μπορεί να λατρεύεις τη δουλειά που κάνεις, μπορεί και όχι. Όπως και να έχει μπορεί να βρεις στη δουλειά σου έναν τομέα, ένα αντικείμενο, κάτι που λατρεύεις να κάνεις. Αν εξασκείς κάτι που σου αρέσει πολύ κάθε μέρα, η δουλειά σου θα σου αρέσει ακόμα περισσότερο και εσύ θα είσαι ακόμα πιο ευτυχισμένη.

Πάρε την εξέλιξη της καριέρας σου, στα χέρια σου
Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι οι προϊστάμενοι τους δεν τις βοηθούν στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Αυτό όμως είναι λάθος σκέψη. ΕΣΥ είσαι αυτή που πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την καριέρα σου, και όχι το αφεντικό σου ή οποιοσδήποτε άλλος. Εσύ θα κερδίσεις περισσότερα αν αναπτυχθείς επαγγελματικά. Πάρε την ευθύνη της επαγγελματικής σου εξέλιξης. Ζήτα τη βοήθεια ανθρώπων στη δουλειά, μην ντρέπεσαι να ρωτάς, προσπάθησε να μαθαίνεις συνέχεια κάτι καινούριο, μην αμελείς τη συνεχή σου ενημέρωση πάνω σε θέματα του τομέα σου. Εσύ έχεις να κερδίσεις τα περισσότερα αν εξελίσσεσαι, και εσύ έχεις να χάσεις αν μείνεις στάσιμη. Η εξέλιξη της καριέρα σου, σίγουρα εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως είναι οι οικονομικές συγκυρίες, το κατάλληλο timing, οι εργοδότες που θα ξέρουν ή όχι να σε εκτιμήσουν και να σε «εκμεταλλευτούν», αλλά μην ξεχνάς ποτέ ότι η δική σου συμπεριφορά, αντίληψη και στάση μπορεί να κάνει τη διαφορά!
 
 Μη βλέπεις τη δουλειά σαν δουλεία
Αν συνεχώς κοιτάς το ρολόι για το πότε θα περάσει η ώρα για να πας σπίτι σου, αν βαριέσαι να κάνεις τη δουλειά και τη βλέπεις σαν καταναγκαστική εργασία, αν δυσανασχετείς με την οποιαδήποτε νέα επέκταση που κάνει ο όμιλος ή ο τομέας σου, αν σου προκαλούν δυσφορία οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις τότε δεν θα είσαι ποτέ ευτυχισμένη στη δουλειά. Μην ξεχνάς πως περνάς στο εργασιακό σου περιβάλλον, τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας σου -αν όχι παραπάνω-. Είναι λάθος στάση να φέρεις βαρέως οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δουλειά. Μπορεί να μην πληρώνεσαι όπως σου αξίζει, μπορεί να μην κάνεις αυτό ακριβώς που ονειρευόσουν όταν ήσουνα παιδί, μπορεί κάθε μέρα να μην είναι πάντα η καλύτερη δυνατή, αλλά πρέπει να βρεις μέσα σου το κίνητρο να αγαπήσεις αυτό που κάνεις και να το φροντίσεις. Η φροντίδα, όπως έχουμε ξαναπεί είναι η λέξη κλειδί. Μη δυσανασχετείς, μην αναβάλλεις όλη την ώρα, μη γκρινιάζεις, κάνε αυτό που σου αναλογεί, βάζοντας το προσωπικό σου κέφι και μεράκι. Δεν πρόκειται ποτέ να είσαι αρκετά καλή ή επιτυχημένη αν δεν έχεις μεράκι και διάθεση. Και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής σου.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Ένας από τους βασικότερους παράγοντες εργασιακού στρες, και δυσφορίας είναι η ανικανότητα να τηρήσεις και να εκτελέσεις αυτά που σου έχουν ζητηθεί. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι ξοδεύουν πιο πολύ χρόνο για να βρουν δικαιολογίες για τους λόγους που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν μία επαγγελματική τους υποχρέωση, και ανησυχώντας για τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει, παρά για να εκτελέσουν αυτό που τους έχει ζητηθεί. Οργάνωσε το χρόνο σου, κάνε ένα προσωπικό σχεδιάγραμμα ημέρας και εβδομάδας για το τι πρέπει να κάνεις, για να μπορείς με αυτόν τον τρόπο να έχεις συνολική εποπτεία και των καθηκόντων σου, και τον χρονικών σου προθεσμιών. Όταν δίνεις τον εργασιακό σου λόγο ότι θα κάνεις κάτι, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απλά τήρησέ το. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να «κρεμάς» συναδέλφους, πελάτες ή το αφεντικό. Αν έχεις αυτούς ικανοποιημένους, θα είσαι ικανοποιημένη και ευχαριστημένη και εσύ.
 
Αρνητική εσύ; Ποτέ!
Το να αποφασίσεις να είσαι ευτυχισμένη με τη δουλειά σου και στη δουλειά σου, σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις αρνητικές συζητήσεις, κουτσομπολιά, και δυσάρεστους ανθρώπους με αρνητική αύρα, γιατί σε επηρεάζουν και σε καταβάλλουν ψυχολογικά. Και μην ξεχνάς να βάζεις μουσική και να τραγουδάς στο δρόμο προς τη δουλειά, και στο τέλος της ημέρας στο δρόμο προς το σπίτι!
 
Εκτίμησε τη σημασία της διαφωνίας
Οι πιο πολλοί άνθρωποι μισούν τις διαφωνίες και τους καυγάδες. Και αυτό γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί στη σημασία της δημιουργικής διαφωνίας. Για να είσαι ευτυχισμένη στο εργασιακό σου περιβάλλον έχει πολύ μεγάλη σημασία να εκφράζεις τη σκέψη σου και την άποψη σου. Αν διαφωνείς με ένα project, αν πιστεύεις ότι μία στρατηγική θα αποβεί μοιραία για την εταιρία και πως θα την οδηγήσει σε αποτυχία, τότε πρέπει να το πεις, ακόμα και αν γίνεις δυσάρεστη, ακόμα και αν πρέπει να διαφωνήσεις. Αλλιώς δεν βοηθάς την επιχείρηση, -η οποία σε πληρώνει για να λες τη γνώμη σου-, αλλά και εσύ θα καταπιέζεσαι μονίμως όντας μη ικανοποιημένη
 
Κάνε φίλους
Στο βιβλίο τους «First, Break All The Rules: What the World’s Greatest Managers Do Differently» ο Marcus Buckingham και ο Curt Coffman εξηγούν πως το να έχεις καλό εργασιακό κλίμα και φίλους στη δουλειά, είναι σημείο κλειδί για την ψυχολογική σου ισορροπία. Προσπάθησε να βρεςι μέσα στο εργασιακό σου περιβάλλον ανθρώπους που συμπαθείς και εκτιμάς, κέρασέ τους έναν καφέ, φέρε μία μέρα κάποιο γλυκό που ετοίμασες, σύσφιξε τις σχέσεις σου μαζί τους, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους είναι οι σύμμαχοι σου, και οι άνθρωποι με τους οποίους θα μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου.

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν πιάσει, η διαδικασία εύρεσης δουλειάς θα σε κάνει πάλι να χαμογελάς
Αν αισθάνεσαι πως πλέον πνίγεσαι στο υπάρχον επαγγελματικό σου περιβάλλον, μάλλον ήρθε η ώρα, να επανεκτιμήσεις τα δεδομένα και να αρχίσεις να ψάχνεις για κάποια άλλη δουλειά. Δεν γίνεται να περνάς τα χρόνια σου σε μια δουλειά που σιχαίνεσαι και σε ένα εργασιακό περιβάλλον που σε καταδυναστεύει. Πριν παραιτηθείς, ψάξε για κάποια άλλη δουλειά, και μόλις τη βρεις παραιτήσου με αξιοπρέπεια, ευχαρίστησε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκες, και χαμογέλασε με αισιοδοξία για το καινούριο κεφάλαιο που μόλις άνοιξε.

 

 

 

Tags εργασία, χαρά, καριέρα, ευτυχία, δουλεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2118 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3933 s // Total time: 2.6051 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X