Παιδικές φοβίες: Ποιες είναι ανάλογα με την ηλικία των παιδιών


Παιδικές φοβίες: Ποιες είναι ανάλογα με την ηλικία των παιδιών

Σε ποιες καταστάσεις τα παιδιά εκφράζουν περισσότερο το συναίσθημα του φόβου;

O φόβος είναι από τα πιο άσχημα συναισθήματα, ειδικότερα όταν κατακλύζει τα μικρά παιδιά. Όλοι όσοι έχουμε παιδιά θα έχουμε βρεθεί έστω και μια φορά αντιμέτωποι με ένα τρομακτικό τέρας που βρισκόταν κάτω από το κρεββάτι του μικρού μπόμπιρα.

Πολλά από αυτά μάλιστα, είναι πεπεισμένα ότι πράγματι τα τέρατα είναι αληθινά, γεγονός που αιτιολογεί γιατί είναι δύσκολο να τα ηρεμήσουμε και να τα κάνουμε να γυρίσουν στο κρεβάτι τους, νιώθοντας ασφαλή.

Ποιος είναι ο πιο "διάσημος" φόβος;

Ο φόβος για τα τέρατα ενδεχομένως να ξεκινά από τον φόβο για τον σκοτάδι, ειδικά για τον φόβο που σχετίζεται με την παραμονή σε αυτό ενώ το παιδί βρίσκεται εντελώς μόνο του. Μία επιστημονική μελέτη στο International Journal of Psychopsysiology υποδηλώνει ότι ο φόβος δεν σχετίζεται απαραιτήτως ή μόνο με το σκοτάδι, αλλά πολύ περισσότερο με τον φόβο της νύχτας, δεδομένου ότι όταν κοιμόμαστε είμαστε στην πιο ευάλωτη κατάσταση κι επομένως για αυτό τα "τέρατα" περιμένουν να αποκοιμηθούν όλοι στο σπίτι.

Το άγχος έπειτα του παιδιού όταν φτάνει η στιγμή να ξαπλώσει μόνο του στο δωμάτιό του μπορεί να τροφοδοτήσει αρνητικά την φαντασία του, γεγονός που θα τα κάνει να πιστέψουν ακόμα πιο έντονα στην ύπαρξη τεράτων.

Παιδικοί φόβοι ανά ηλικία

Οι φόβοι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Νήπια: Τα παιδιά μεταξύ δύο και τριών ετών σύμφωνα με το imommygr μπορούν να φοβηθούν οτιδήποτε δεν βρίσκονται σε θέση να αντιληφθούν. Γι’ αυτό κι αν δουν κάτι που δεν τους φαίνεται σωστό ή που τα παραξενεύει μπορεί να κλάψουν.
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας: Μεταξύ του τρίτου και του πέμπτου έτους της ηλικίας, τα παιδιά τείνουν να φοβούνται σκεπτόμενα φανταστικούς κινδύνους, όπως είναι και ο φόβος για τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι. Αντιμετωπίζουν δυσκολία στον διαχωρισμό της πραγματικότητας από την φαντασία γι’ αυτό και η φαντασία τους που καλπάζει, μπορεί να τροφοδοτήσει τους φόβους τους.
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας: Κατά την διάρκεια των σχολικών ετών, οι φόβοι των παιδιών μπορεί να σχετίζονται με πραγματικούς παράγοντες. Ένα παιδί μπορεί να φοβάται τους σκύλους, τις πυρκαγιές ή και τους κεραυνούς. Μπορεί επίσης να ανησυχούν για την υγεία των γονιών τους ή και την ασφάλειά τους.

Tags παιδικες φοβιες, ΦΟΒΙΕΣ, παιδι, γονεις, μητερα, ύπνος, υγεια, health, πατερας, οικογενεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.5348 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3963 s // Total time: 3.9311 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X