11 tricks για να ξυπνάς εύκολα το πρωί!


11 tricks για να ξυπνάς εύκολα το πρωί!

Πώς να κάνεις το ξυπνητήρι τον καλύτερο σου φίλο  

Για πολλούς ανθρώπους το πρωινό ξύπνημα και ο ήχος από το ξυπνητήρι είναι εφιάλτης και σε αρκετές περιπτώσεις λόγος αργοπορίας στη δουλειά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως κλειδί για να ξυπνάμε εύκολα το πρωί βρίσκεται μέσα στο σώμα μας. Τουτέστιν πρέπει να ρυθμίσουμε το ρολόι του σώματος μας, προγραμματίζοντας τον ύπνο μας και δίνοντας νόημα στο πρωίνό μας. Πως θα το καταφέρουμε όλο αυτό; Εφαρμόζοντας κάποια έξυπνα tricks…

1. Μάθε γιατί πρέπει να ξυπνήσεις
Το κίνητρο είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους λόγους που θα σε κάνουν να σηκωθείς από το κρεβάτι. Ψάξε να βρεις το δικό σου. Μπορεί αυτό να είναι το πρωινό με την οικογένεια σου, η πρωινή άσκηση, ή προετοιμασία σου για μια δύσκολη μέρα. Αφού αποκρυσταλλώσεις το λόγο για τον οποίο θες να ξυπνάς, ενημέρωσε τους γύρω σου για αυτή την αλλαγή.

2. Ρύθμισε το πρωινό σου πρόγραμμα
Αφού έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου, ποιες δραστηριότητες θέλεις να κάνεις όταν ξυπνήσεις, σκέψου τι άλλο κάνεις συνήθως το πρωί. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμάσαι μερικά λεπτά επιπλέον. Εάν για παράδειγμα θέλεις να παίρνεις το πρωινό σου με την υπόλοιπη οικογένεια, ετοίμασε από το βράδυ τα ρούχα για το γραφείο, ή εάν συνηθίζεις να παίρνεις τον καφέ σου απ' εξω περιμένοντας για δεκαπέντε λεπτά στην γραμμή στην καφετέρια, άλλαξε πρόγραμμα; Αγόρασε μια καφετιέρα με χρονοδιακόπτη. Έτσι θα απολαμβάνεις τον καφέ σου όπως τον θες και δεκαπέντε λεπτά επιπλέον ύπνου.
 

3. Μάθε το ρολόι του σώματος σου
Είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσεις αυτό το ρολόι. Για αρχή προγραμμάτισε ένα οκτάωρο ύπνου μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι. Επανέλαβε το  για μερικές εβδομάδες, ακόμη και τα σαββατοκύριακα για να δεις πως ανταποκρίνεται το σώμα σου. Αλλά πρέπει να γνωρίζεις πως μερικοί άνθρωποι εκ φύσεως δεν μπορούν να πάνε για ύπνο νωρίς το βράδυ ακόμη και αν έχουν πρωινό ξύπνημα.

4. Δοκίμασε την Μελατονίνη
Ο οργανισμός παράγει από μόνος του αυτή την ορμόνη. Συγκεκριμένα παράγεται από τον εγκέφαλο και βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο ... Εσύ ωστόσο μπορείς να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα μελατονίνης η οποία θα βοηθήσει το ρολόι του οργανισμού σου. Δοκίμασε μια μικρή δόση 0.5 με 1.0 milligram πέντε ή έξι ώρες πριν πας για ύπνο για μερικές μέρες. Αυτό θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι νωρίτερα και ίσως να ξυπνάς εύκολα το πρωί. Αν έχεις άλλα προβλήματα ιατρικά θα πρέπει να συζητήσεις το θέμα με το γιατρό σου.
 

5. Κλείσε τηλεόραση και Η.Υ
Εάν με το που κλείνεις την τηλεόραση και τον ηλεκτρονική υπολογιστή πηγαίνεις για ύπνο το μόνο σίγουρο είναι πως ο ύπνος σου μόνο ξεκούραστος δεν θα είναι. Κλείσε τα πάντα, τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσεις.

6. Άσε το πρωινό φως να μπει στο υπνοδωμάτιο σου
Το λαμπερό φως που μπαίνει από το παράθυρο, ειδικά το καλοκαίρι συντονίζει το σώμα σου με το ξεκίνημα της καινούριας μέρας και σε βοηθά να σηκωθείς με συνοπτικές διαδικασίες από το κρεββάτι.


7. Επαπρογραμμάτισε το απογευματινό σου πρόγραμμα
Ρίξε μια ματιά στις απογευματινές σου δραστηριότητες και ίσως εκεί ανακαλύψεις τους λόγους που δεν μπορείς να κοιμηθείς ή να ξυπνήσεις νωρίς. Εάν για παράδειγμα κάνει γυμναστική μετά το δείπνο αυτό σίγουρα θα σου προσφέρει έναν φτωχό ύπνο. Επίσης φρόντισε η δουλειά σου και οι υποχρεώσεις στο γραφείο να μην διαρκούν μέχρι αργά.

8. Κάνε αξιολόγηση ύπνου
Οι διαταραχές του ύπνου πολλές φορές μπορεί να αποτελούν αιτία κάποιου προβλήματος υγείας όπως  οι αλλεργίες και η κατάθλιψη. Εάν αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα συζήτησε με το γιατρό σου και κάνε τα ανάλογα τεστ ώστε να μην χάνεις πια τον ύπνο σου..

9. Μετακίνησε το ξυπνητήρι από το κομοδίνο σου
Όταν το ξυπνητήρι βρίσκεται ακριβώς δίπλα σου, πολύ εύκολα μπορείς να το αγνοήσεις και να ξεκλέψεις μερικά λεπτά ύπνου, ή ακόμη και μερικές ώρες φτάνοντας αργοπορημένη στη δουλειά. Ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να μην πέφτεις σε αυτή την παγίδα είναι να τοποθετήσεις το ξυπνητήρι όσο πιο μακριά από το κρεββάτι σου γίνεται. Θες δεν θες θα αναγκαστείς να σηκωθείς.

10. Μην ξεφεύγεις τα Σαββατοκύριακα
Επειδή έχεις ρεπό στο σαββατοκυρίακο δεν σημαίνει πως πρέπει να την βγάλεις στο κρεβάτι. Ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα ώστε να παραμείνει σταθερό το ρολόι του σώματος σου. Και από την άλλη, με την θάλασσα να είναι δυο βήματα από σένα, είναι λογικό να επιλέξεις την υπνοθεραπεία από την ηλιοθεραπεία;

11. Κράτησε ημερολόγιο ύπνου
Για να βρεις τον ύπνο σου και να μην κοιμάσαι στον ξύπνιο σου κράτησε ημερολόγιο με τις καθημερινές σου συνήθειες. Αν μετά από δυο βδομάδες αντιληφθείς ότι οι νέες σου συνήθειες δουλεύουν διατήρησε τες! Εάν όχι τότε, χρειάζεσαι καινούρια tricks.

Tags ύπνος, πρόγραμμα, tricks, συνήθειες, ρολοι, ξυπνητήρι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9039 s (230 Queries.) // Parse time: 1.5113 s // Total time: 4.4151 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X