Βρώμη: 5+1 οφέλη για την υγεία


Βρώμη: 5+1 οφέλη για την υγεία

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος μας εξηγεί τα οφέλη, τη διατροφική αξία και με ποιους τρόπους μπορούμε να εντάξουμε τη βρώμη στην καθημερινή μας διατροφή.

Η βρώμη είναι ένα σιτηρό υψηλής διατροφικής αξίας. Στη διατροφή του ανθρώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως πλιγούρι, αλεύρι ή και νιφάδες βρώμης. Εξαιτίας του καλού διατροφικού προφίλ της, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή καθώς προσφέρει ταυτόχρονα ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών αλλά και ένα έντονο αίσθημα κορεσμού.

Η διατροφική αξία της βρώμης

Η υψηλή θρεπτική αξία της βρώμης έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β3) καθώς και στη βιταμίνη Ε η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο, το σελήνιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε καροτενοειδή και πολυφαινόλες της αποδίδουν και μία αντιοξειδωτική δράση για τον οργανισμό.

Τέλος, η βρώμη, έχει μία ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αρκετές εκ των οποίων είναι οι β-γλυκάνες, δομικοί πολυσακχαρίτες στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων.

Δείτε παρακάτω 6 σημαντικά οφέλη για την υγεία από την καθημερινή κατανάλωση βρώμης:

1. Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η βρώμη, προστατεύουν τα αγγεία από τη δράση των ελευθέρων ριζών καθυστερώντας έτσι τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και συμβάλλοντας περαιτέρω στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ακόμα, οι φυτικές ίνες που περιέχει έχουν τη ιδιότητα να παγιδεύουν την χοληστερόλη και να διευκολύνουν έτσι την αποβολή της από τον οργανισμό. Με αυτό τον τρόπο βοηθάνε στο να διατηρούνται τα επίπεδα της ολικής και της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα στα επιθυμητά επίπεδα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

2. Καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Ανεξάρτητα από την μορφή που καταναλώνεται, η βρώμη είναι καθαρές φυτικές ίνες, οι οποίες κατά την πέψη λειτουργούν σαν σφουγγάρι και απορροφούν μεγάλη ποσότητα υγρών. Αυτό διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

3. Καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Η βρώμη έχει την ιδιότητα να σχηματίζει "χυλό" μέσα στο στομάχι, καθυστερώντας έτσι τη διαδικασία της πέψης της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μην ανεβαίνει απότομα το σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωσή της. Η αποφυγή αυτών των αυξομειώσεων του σακχάρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδους διαβήτη.

4. Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος

Η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες βοηθάει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος καθώς επίσης και στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.

5. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το σελήνιο και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στη βρώμη, παράλληλα με την αντιοξειδωτική τους δράση, συμβάλλουν και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος από πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις.

6. Καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους

Η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες την καθιστούν μία άριστη επιλογή για ένα ελαφρύ αλλά πλούσιο θρεπτικά γεύμα το οποίο ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού και μειώνει το αίσθημα της πείνας με σχετικά χαμηλή θερμιδική αξία. Με αυτόν τον τρόπο, η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αλλά και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμη: Δυσανεξία στη γλουτένη: Πρόβλημα υγείας ή μόδα;

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να εντάξετε τη βρώμη στην καθημερινή σας διατροφή

  • Χρησιμοποιούμε βρώμη για να φτιάξουμε το δικό μας αγαπημένο μούσλι – με ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, νιφάδες σίτου, μέλι, φυστικοβούτυρο και ό,τι άλλο επιθυμούμε.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια ποσότητα αλεύρου με βρώμη κατά την παρασκευή γλυκών, όπως: βουτήματα, τηγανίτες, κέικ, μπισκότα και γλυκίσματα.
  • Η βρώμη επίσης σχηματίζει μια εύγευστη τραγανή επίστρωση στο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι ή τις ψαροκροκέτες. Απλά, τα βουτάμε σε ασπράδι αυγού, τα καλύπτουμε με βρώμη και μετά τα ψήνουμε στο φούρνο.
  • Χρησιμοποιούμε βρώμη για να φτιάξουμε γλυκά φρούτων.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags ΒΡΩΜΗ, oats, Διατροφή, Διαιτολογος, διατροφολόγος, υγεια, κιλά, βαρος, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0003 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0239 s // Total time: 0.0242 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X