Συμβουλές διατροφής που συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και στη μακροζωία!


Συμβουλές διατροφής που συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και στη μακροζωία!

Η Έλενα Τρουλλίδου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για υγεία και ευεξία.   

Το ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι συνώνυμο της καλής υγείας είναι πλέον αυτονόητο. Σε τι συνίσταται, όμως, η σωστή και υγιεινή διατροφή;

Συνιστάται η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με πολλά όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Χρησιμοποιείται με μέτρο ελαιόλαδο (2-4 κουταλιές ημερησίως) σε καθημερινή βάση. Περιορισμός υπερβολικών μερίδων. Μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων για να κάνουμε έξυπνες επιλογές γρήγορα και εύκολα. Αναγνωρίζουμε τα διάφορα  είδη λίπους κατά την επιλογή των τροφίμων. Με την επιλογή πολυακόρεστων (π.χ. σολομός, καρύδια) ή μονοακόρεστων (ελαιόλαδο, αβοκάντο, σησάμι) λιπιδίων, μπορείτε να κρατήσετε τα κορεσμένα (ζωικά) και την χοληστερόλη χαμηλά στην διατροφή. 

Πότε είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής; 

Υπάρχουν μερικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία και τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού αλλά δεν μπορεί το σώμα μας να τα συνθέσει κι επομένως χρειάζεται εξωγενής πρόσληψη. Όσον αφορά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού του λίπους συχνά συνιστώνται διατροφικά συμπληρώματα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία της όρασης και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες συστήνονται τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη). 

Πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε;

Σε μερικά άτομα το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο, ιδιαίτερα αν δεν αθλούνται ή ακόμα τους χειμερινούς μήνες όπου δεν υπάρχει εφίδρωση. Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη).  Μας ενυδατώνει, βοηθά σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, ξηροδερμίας και είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Επομένως κρίνεται απαραίτητο να ¨εκπαιδεύσουμε¨ τον οργανισμό μας να καταναλώνει όσο το δυνατό περισσότερο νερό. Η πρόσληψη είναι ανάλογη της πρόσληψης θερμίδων (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal θερμιδικής πρόσληψης).  Συνήθως στις γυναίκες κυμαίνεται στο 1,5 L και στους άνδρες στα 2 L. 

Πόσο σημαντική είναι στην υγεία μας η διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους;

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους για το ύψος και την ηλικία μας είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών (Καρδιαγγειακών, Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπέρτασης), την ομαλή ορμονική λειτουργία και την διατήρηση αποθεμάτων σημαντικών συστατικών του οργανισμού (σίδηρος). Ο πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε αν είμαστε στα όρια του φυσιολογικού – υγιούς βάρους είναι ο Δείκτης Μάζας (ΔΜΣ). Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα, με συνιστώμενες τιμές μεταξύ 18,5-24,9 [ΔΜΣ=Βάρος(kg)/Υψος² (m²)].

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons) MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Instagram: elenatroullidou_dietitian

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist

Email: [email protected] / [email protected]
 

Tags ελενα τρουλλιδου, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8187 s (280 Queries.) // Parse time: 0.4796 s // Total time: 3.2983 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X