13 λόγοι για να φας μπρόκολο!


13 λόγοι για να φας μπρόκολο!

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος μας αναλύει τα θρεπτικά προτερήματα του συγκεκριμένου λαχανικού και τους λόγους να το εντάξουμε στο διατροφολόγιο μας

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, στην οποία ανήκουν επίσης το λάχανο (κραμπί), το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Αποτελεί ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Το ιταλικό αυτό λαχανικό είναι χαμηλό σε θερμίδες (34 Θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ1, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, προσφέροντας ανεκτίμητα οφέλη στον οργανισμό και καθιστώντας το ένα λαχανικό «ασπίδα» για την υγεία.

Δείτε παρακάτω όλους τους λόγους για να καταναλώνετε τακτικά μπρόκολο:

1.Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. 
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν ή ουδετεροποιούν την καταστροφή των κυττάρων, που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη φλεγμονή και χαρακτηρίζεται ως μια προστατευτική δράση για την υγεία. Επίσης τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το μπρόκολο μπορεί να παρεμποδίσουν το οξειδωτικό στρες, να μειώσουν τα επίπεδα την χοληστερίνης και της γλυκόζης του αίματος.

2.Περιέχει συστατικά του βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής.
Η σύσταση του μπρόκολου σε βιοενεργά συστατικά, όπως ορισμένα φλαβονοειδή φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή σε διάφορους ιστούς του σώματος.

3. Πιθανώς να έχει προστατευτική δράση ενάντια σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. 
Λόγο της σύστασης του σε βιοενεργά συστατικά φαίνεται να έχει την ικανότητα να μειώσει την κυτταρική βλάβη που οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά του και οι φυτικές ίνες που περιέχει πιθανώς να βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου. 

4.Η κατανάλωση μπρόκολου από διαβητικούς φάνηκε να έχει αποτέλεσμα καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. 

5.Είναι καλή πηγή φυτικών ινών. 

6.Βοηθά στην διαδικασία της πέψης και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας!
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

7.Βοηθά την καρδιακή υγεία!
Το μπρόκολο φαίνεται να βοήθα στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αλλά και στην αύξηση της HDL χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Τέλος και οι φυτικές ίνες θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

8.Βοηθά στην λειτουργία του εγκεφάλου!
Από μελέτες φαίνεται ότι συστατικά τα οποία περιέχει το μπρόκολο μειώνουν την φλεγμονή του νευρικού ιστού μετά από εγκεφαλικό, τραυματισμό του εγκεφάλου ή σε περιπτώσεις τοξίνωσης ενώ επίσης ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου έπειτα από καταστάσεις υποξίας.

9.Πιθανώς καθυστερεί την διαδικασία της γήρανσης!
Η γήρανση ενισχύεται από το οξειδωτικό στρες και παρεμποδίζεται από την μεταβολική λειτουργία κατά την διάρκεια της ζωής του ατόμου.

10.Υποβοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα!
Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό μικροσυστατικό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αυτήν.  

11.Ενισχύει την στοματική υγεία και την υγεία των δοντιών!
Η βιταμίνη C και το ασβέστιο που περιέχει μειώνουν την περιοδοντίτιδα ενώ επίσης αλλά βιοενεργά συστατικά του φαίνεται  να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στοματικού καρκίνου.

12.Βοηθά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Το μπρόκολο είναι πηγή της Β9 ή αλλιώς φολικό. Το φολικό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εμβρυικού εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. 

13.Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία!
Η ηλιακή ακτινοβολία και συγκεκριμένη υπεριώδης, είναι υπεύθυνη για την πρόκληση καρκίνων του δέρματος. Φαίνεται ότι το μπρόκολο δρα προστατευτικά στις δερματικές βλάβες και στην ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος εξ αιτίας της έκθεσης στον ήλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Πότε μπορεί να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο για την υγεία;

Εάν παίρνετε αραιωτικά (αντιπηκτικά) αίματος, όπως η βαρφαρίνη (warfarin), είναι σημαντικό να μην αρχίσετε ξαφνικά να τρώτε περισσότερες, ή λιγότερες τροφές, που περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Συμπερασματικά:

Η συνολική διατροφή είναι σημαντικότερη για την πρόληψη των ασθενειών και την επίτευξη καλής υγείας. Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι να τρώτε μια ποικιλία από τροφές, αντί να επικεντρωνόμαστε σε μεμονωμένες διατροφικές ομάδες.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags μπρόκολο, Διατροφή, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0002 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0567 s // Total time: 0.0569 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X