Μεσογειακή διατροφή: Τα πολλαπλά της οφέλη!


Μεσογειακή διατροφή: Τα πολλαπλά της οφέλη!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος μας λέει αναλυτικά ποιες τροφές συμπεριλαμβάνονται και ποιες όχι!  

Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες χωρών της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Επιστήμονες έδειξαν ενδιαφέρον για πρώτη φορά στον τρόπο που τρέφονταν κάτοικοι των χωρών αυτών κατά τη δεκαετία του 1960, εφόσον παρατήρησαν ότι οι θάνατοι λόγω στεφανιαίας νόσου ήταν κατά πολύ λιγότεροι σε σχέση με τις ΗΠΑ και χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σημαντική ήταν η μελέτη των επτά χωρών που μελέτησε τα επίπεδα χοληστερόλης, την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τις καρδιακές προσβολές και τη σχέση μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Κρητικοί είχαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω καρδιακών προσβολών, έτσι μελετήθηκε η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους.

Τι περιλαμβάνει όμως η διατροφή αυτή; Για πάμε να δούμε:

Αποτελείται από ποικιλία αγνών και μη επεξεργασμένων τροφών. Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, με ορισμένα από αυτά να είναι στη βάση της πυραμίδας και κάποια άλλα στην κορυφή. Όσο πιο κάτω είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο συχνά μπορούμε να το καταναλώνουμε και όσο πιο πάνω σπανιότερα.

Η βάση της πυραμίδας, όπου είναι οι τροφές που καταναλώνονται καθημερινά, αποτελείται από εποχιακά λαχανικά και φρούτα, τρόφιμα ολικής άλεσης όπως το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Ακόμη, σε καθημερινή βάση μπορούν να καταναλώνονται η πατάτα, η γλυκοπατάτα, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και οι ελιές. Καθημερινά αλλά σε μικρότερες ποσότητες ή μερικές φορές την εβδομάδα, μπορούν να καταναλώνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τα αυγά. Στη βάση της πυραμίδας είναι και η άσκηση που έχει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλά μια διατροφή αλλά ένας τρόπος ζωής.

Λίγο πιο πάνω στην πυραμίδα είναι τα τρόφιμα που ενδείκνυται να καταναλώνονται 2 - 3 φορές την εβδομάδα και είναι τα όσπρια, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία οσπρίων και όσον αφορά στα ψάρια προτιμούμε τα λιπαρά όπως ο σολομός, η πέστροφα και το σκουμπρί.

Πιο πάνω, θα δούμε τα λευκά κρέατα, όπως το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, τα οποία μπορούν να καταναλώνονται 1 – 2 φορές την εβδομάδα.

Στο τελευταίο σκαλοπάτι της Μεσογειακής διατροφής βρίσκονται τα κόκκινα κρέατα που είναι το χοιρινό, το βοδινό και το αρνίσιο και των οποίων η κατανάλωση συνίσταται να είναι 1 – 2 φορές τον μήνα. Εκεί θα δούμε και τα γλυκά!

Όσον αφορά στα ροφήματα, το νερό είναι το βασικότερο εάν θέλουμε να ακολουθούμε τη Μεσογειακή διατροφή. Επίσης, μπορούμε να καταναλώνουμε και κόκκινο κρασί, ένα ποτήρι ημερησίως, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Τα τρόφιμα που δε συμπεριλαμβάνονται στη Μεσογειακή διατροφή είναι τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ αλλαντικά, καπνιστά), τα ζαχαρούχα ροφήματα όπως είναι τα αναψυκτικά, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που είναι το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Γιατί να ακολουθήσεις μια τέτοια διατροφή; Γιατί η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, άνοιας, νόσου Parkinson και ορισμένων τύπων καρκίνου. Με λίγα λόγια, μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία. Βέβαια, να θυμάσαι ότι δε χρειάζεται να τηρείς κατά γράμμα ό,τι αναφέρεται πιο πάνω, μπορείς απλά να ακολουθείς ένα διαιτολόγιο που να έχει ως βάση του τη Μεσογειακή διατροφή.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags Διατροφή, μεσογειακή διατροφή, υγεια, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3662 s (250 Queries.) // Parse time: 0.5154 s // Total time: 2.8816 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X