Brunch: Μπορεί να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής;


Brunch: Μπορεί να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής;

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος μας συμβουλεύει προκειμένου να απολαύσουμε το brunch μας!  

Το brunch, για τον μονοψήφιο αριθμό ανθρώπων εκεί έξω που ίσως να μην το έχει ακουστά- είναι ένα γεύμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Πόσο φιλικό είναι, όμως, για την υγεία και πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο υγιεινό;

Η λέξη αποτελεί τη συνένωση της αγγλικής λέξης breakfast (πρωϊνό) και lunch (μεσημεριανό). Πρόκειται δηλαδή για ελαφριά πιάτα που αντικαθιστούν τα δυο αυτά γεύματα της ημέρας. Σερβίρεται στο μεσοδιάστημα πρωϊνού και μεσημεριανού. Μάλιστα όταν το γεύμα είναι πιο κοντά στο πρωινό ονομάζεται brunch, ενώ όταν είναι πιο κοντά στο μεσημεριανό blunch. 

Από τι αποτελείται

Αποτελείται από τροφές που κανονικά θα τρώγαμε στο πρωινό μας, αλλά και φαγητά που θα βλέπαμε στο μεσημεριανό γεύμα και μας γλιτώνει από το να φτιάξουμε και να φάμε δύο γεύματα. Μας τα προσφέρει και τα δύο σε ένα, ώστε να μην μας "κοστίσει" το ότι ξυπνήσαμε λίγο αργότερα.

Σίγουρα το brunch με τα αυγά, τις τηγανίτες, τις σαλάτες και τα μπέργκερ ακούγεται πολύ λαχταριστό και χορταστικό, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη συνολική υγεία και σιλουέτα μας, αν καταναλώνεται συχνά. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Η συστηματική κατανάλωση του brunch μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ο λόγος είναι ότι η ώρα του brunch είναι ήδη προχωρημένη ώρα για να είναι κάποιος νηστικός και καταλήγει να καταναλώνει πολύ φαγητό, πολύ λαίμαργα, καταναλώνοντας αρκετές θερμίδες σε ένα γεύμα.

Αυτό οδηγεί και σε μεγάλο κενό μέχρι το επόμενο γεύμα, προκαλώντας περισσότερη συσσώρευση λίπους, ενώ τα τρία μεγάλα γεύματα και τα σνακ ενδιάμεσα που κρατούν την ισορροπία… πάνε περίπατο.

Ο εγκέφαλος, όμως, χρειάζεται συνεχή παροχή ενέργειας για να εργάζεται αποτελεσματικά και έπειτα από μια μεγάλη νηστεία, τα συμπτώματα της κούρασης, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στο σώμα και η ναυτία μπορεί να σας χτυπήσουν την πόρτα. Όπως και να έχει, το να καταναλώνουμε δύο γεύματα σε ένα σε συστηματική βάση μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση θρεπτικών συστατικών, πολλές θερμίδες και ανισορροπία στα γεύματα.

Διατροφικές συμβουλές για να απολαύσετε το brunch:

• Εάν φάτε brunch μετά τις 2 το μεσημέρι, φροντίστε να μην καθίσετε στο τραπέζι νηστικοί, αλλά να έχετε καταναλώσει κάτι ελαφρύ όπως ένα φρούτο.

• Ξεκινήστε το brunch σας με φρέσκες σαλάτες χωρίς σάλτσες ή με τσάι βοτάνων ή με φρέσκα φρούτα, ώστε να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για καλύτερη εντερική διεργασία.

• Προτιμήστε να δοκιμάσετε κάποιο πιάτο με αυγό, όπως την κλασική συνταγή eggs Benedict. Αφήστε τον «υδατάνθρακα» για το γλυκό.

• Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και οι τηγανίτες με τις σοκολάτες προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, δίνοντάς μας μια απότομη έκρηξη ενέργειας, η οποία, όμως, στη συνέχεια πέφτει εξίσου απότομα και μας δημιουργεί κούραση και πείνα. Προτιμήστε επιλογές ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε, για παράδειγμα, το ψωμί του brunch που θα επιλέξετε να είναι μαύρο.

• Μία ομελέτα ή ένα wrap με αραβική πίτα αποτελούν τις πιο ασφαλείς επιλογές του καταλόγου. Επιλέξτε μία ομελέτα και συνοδεύστε τη με μία δροσερή σαλάτα. Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αυγά καθώς και οι φυτικές ίνες της σαλάτας σας αποτελούν ιδανικό συνδυασμό που θα σας χορτάσει γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

• Το wrap με τορτίγια ή αραβική πίτα από την άλλη αποτελεί μία πιο ελαφριά επιλογή με λιγότερες θερμίδες.

• Εάν προσέχετε τη χοληστερόλη σας, μπορείτε να ζητήσετε την ομελέτα μόνο από τα ασπράδια των αυγών.

• Αποφύγετε τα αλλαντικά, και πείτε "ναι" στα πολλά λαχανικά.

• Προτιμήστε αυγό, ψάρι (συνήθως σολομό) ή κοτόπουλο αντί για μπέργκερ με μπιφτέκι από κόκκινο κρέας και άλλα κρεατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χοληστερόλη, που θέλουν περισσότερο χρόνο στην πέψη. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε tempeh, που είναι προϊόν σόγιας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα, ενώ αποτελεί πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης.

• Μοιραστείτε τα pancakes με φίλους. Έτσι θα πάρετε όλη την απόλαυση αλλά μόνο τις μισές θερμίδες.

• Μην το παρακάνετε με τα  κοκτέιλ και τα διάφορα είδη καφέδων που προσδίδουν κενές θερμίδες. Συνοδεύστε λοιπόν το brunch σας με νερό!

Συμπέρασμα…

Συνοψίζοντας, η μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος της μερίδας αποτελούν τα βασικά μειονεκτήματα του brunch. Ωστόσο, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς ενοχές. Εξάλλου, οι ενοχές δεν έχουν θέση στο τραπέζι μας.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags στελλα πετριδου, brunch, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1055 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3137 s // Total time: 2.4192 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X