Επτά λόγοι για να βάλεις τη μπανάνα στη διατροφή σου!


Επτά λόγοι για να βάλεις τη μπανάνα στη διατροφή σου!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος θα σε πείσει να εντάξεις τη μπανάνα στο διατροφολόγιό σου!

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς και διάφορους τρόπους. Είτε μόνη της, είτε συνδυασμένη με ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο σαν ενδιάμεσο σνακ. Ακόμη μπορούμε να την προσθέσουμε σε smoothies, σε γιαούρτι, στα δημητριακά ή τη βρώμη μας το πρωί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό σε σπιτικά κέικ και γλυκά, στη θέση της ζάχαρης, αφού οι ώριμες μπανάνες έχουν πολύ γλυκιά γεύση.

Μία μπανάνα μετρίου μεγέθους (περίπου 120 γρ) μας δίνει 105 θερμίδες, 27 γρ υδατάνθρακες, 14 γρ σάκχαρα, 1.3 γρ πρωτεΐνη, 0.4 γρ λιπαρά και 3 γρ φυτικές ίνες. Επίσης περιέχει κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και μαγνήσιο.

Τι είναι αυτό όμως που την κάνει τόσο υγιεινή;

1) Είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος φυτικών ινών, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δομή της. Η πηκτίνη καθώς και το ανθεκτικό άμυλο της μπανάνας συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μεταγευματικά και αδειάζουν το στομάχι με αργούς ρυθμούς, κάτι που μειώνει την όρεξη. Η μπανάνα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση της το σάκχαρο στο αίμα δεν ανεβαίνει απότομα (όσον αφορά στα υγιή άτομα). Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να προτιμούν τις άγουρες μπανάνες και να αποφεύγουν τις ώριμες καθώς αυτές έχουν αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη.

2) Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος λόγω των φυτικών ινών. Παρόλο που το άμυλο δεν πέπτεται, χρησιμεύει ως τροφή για τα βακτήρια του γαστρεντερικού και η πηκτίνη έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

3) Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς λόγω της περιεκτικότητας της σε κάλιο και μαγνήσιο.

4) Βοηθά στην απώλεια βάρους. Πώς; Ενώ έχει λίγες θερμίδες, είναι χορταστική και θρεπτική. Έτσι αποτελεί ιδανικό ενδιάμεσο σνακ σε ένα διαιτολόγιο για μείωση του σωματικού βάρους.

5) Περιέχει ουσίες που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως ντοπαμίνη και κατεχίνη και οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εκφυλιστικών νοσημάτων. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, η ντοπαμίνη δε λειτουργεί ως βελτιωτικό της διάθεσης μας γιατί δεν περνά στον εγκέφαλο, αλλά ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

6) Συμβάλλει στην υγεία των νεφρών διότι είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην αρτηριακή πίεση και τη νεφρική λειτουργία.

7) Η κατανάλωση της πριν την άσκηση μας δίνει ενέργεια ενώ μετά την άσκηση μπορεί να μειώσει τις κράμπες και τους μυϊκούς πόνους.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian
 

Tags ΜΠΑΝΑΝΑ, αντρια ιωαννου, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5913 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4150 s // Total time: 3.0064 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X