Κουρκουμάς: Γιατί να τον χρησιμοποιείς στα γεύματα σου;


Κουρκουμάς: Γιατί να τον χρησιμοποιείς στα γεύματα σου;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου αναλύει τα ωφελήματα από την κατανάλωσή του!   

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα και ήπια πικάντικη γεύση. Προέρχεται από την Ινδία, όπου το χρησιμοποιούν για χρόνια στα φαγητά αλλά και σαν ισχυρό φάρμακο.

Γιατί όμως το μπαχαρικό αυτό είναι τόσο ξεχωριστό;

Το κύριο δραστικό συστατικό του η κουρκουμίνη (που από αυτό πήρε και το όνομα του), η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η κακή διατροφή αποτελεί αιτία χρόνιων φλεγμονών. Ως κακή διατροφή εννοούμε τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και σνακ, junk food, γλυκών, λιπαρών γευμάτων, που σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή οδηγεί στην παχυσαρκία. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα, καρκίνο, νόσο Alzheimer και για άλλες εκφυλιστικές νόσους. Η κουρκουμίνη, έχοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση χρόνιων φλεγμονών.

Το οξειδωτικό στρες, το οποίο επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά νοσήματα, μπορεί να καταπολεμηθεί με τη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Ο κουρκουμάς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας.

Η κουρκουμίνη συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη.

Δρα ως προστασία για την καρδιά βελτιώνοντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου, το οποίο είναι κάτι σαν μεμβράνη γύρω από τις αρτηρίες.

Επιπλέον η κουρκουμίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες όσον αφορά την πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου, ενώ γίνονται μελέτες για να ελεγχθεί κατά πόσον η λήψη συμπληρώματος κουρκουμίνης μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Επίσης σημαντική είναι η δράση της κατά της αρθρίτιδας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω συμπληρωμάτων κουρκουμίνης μειώνονται τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και σε μερικές περιπτώσεις έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Βοηθά ακόμα και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αφού η δράση της είναι παρόμοια με αυτήν των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Τώρα που ξέρεις τη μεγάλη θρεπτική αξία του κουρκουμά, είμαι σίγουρη πως θα τον προσθέτεις στα γεύματα σου συχνότερα! Ταιριάζει απόλυτα σε όλα τα πιάτα με ρύζι, ενώ μπορείς να τον δοκιμάσεις συνδυασμένο με κοτόπουλο, να ρίξεις λίγο πάνω στα όσπρια σου ή ακόμη στα βρασμένα λαχανικά σου.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian
 

Tags κουρκουμας, turmeric, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 4.1374 s (230 Queries.) // Parse time: 0.8801 s // Total time: 5.0175 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X