Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι και γιατί εμφανίζεται;


Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι και γιατί εμφανίζεται;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις!  

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία διαταραχή του πεπτικού συστήματος που εμφανίζεται όταν το άτομο δεν μπορεί να πέψει και να αφομοιώσει τη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας (φυσικό σάκχαρο) που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποτελείται από δύο μόρια, τη γαλακτόζη και τη γλυκόζη, τα οποία είναι ενωμένα μεταξύ τους. Ο λόγος που κάποια άτομα δεν μπορούν να την πέψουν είναι η μειωμένη δραστηριότητα ή η έλλειψη του ενζύμου λακτάση, η οποία είναι απαραίτητη για τη διάσπαση της λακτόζης.

Τα κύρια συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη, τα οποία εμφανίζονται κυρίως μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το φούσκωμα, η ναυτία, η διάρροια και οι κοιλιακές κράμπες. Ανάλογα με το βαθμό της δυσανεξίας, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή εντονότερα. Υπολογίζεται ότι μέχρι και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη σε κάποιο βαθμό. Στις Ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 30% ενώ σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής φτάνει μέχρι και το 70%.

Υπάρχουν δύο τύποι δυσανεξίας:

Ο πιο συχνός τύπος είναι όταν μειώνεται η λακτάση κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, έτσι μειώνεται παράλληλα η ικανότητα πέψης της λακτόζης (πιθανόν να παίζουν ρόλο τα γονίδια γιατί σε κάποιους πληθυσμούς εμφανίζεται συχνότερα). Ο σπανιότερος τύπος της δυσανεξίας μπορεί να παρουσιαστεί μετά από μια γαστρεντερική λοίμωξη ή μια πάθηση όπως την κοιλιοκάκη.

Τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη είναι:

• Αγελαδινό γάλα

• Κατσικίσιο γάλα

• Τυρί (σκληρά και μαλακά τυριά)

• Παγωτό

• Γιαούρτι

• Βούτυρο

Το κεφίρ, παρόλο που είναι γαλακτοκομικό προϊόν, λόγω των ζυμομύκητων που περιέχει, μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία χωρίς πρόβλημα.

Άτομα που έχουν τη δυσανεξία σε μικρό βαθμό, μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα σε μικρές ποσότητες χωρίς να έχουν κάποια ενόχληση. Επιπρόσθετα, στην αγορά υπάρχουν τυριά και γάλα χωρίς λακτόζη. Οπότε αν δεν επιθυμείτε να αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τα ελεύθερα λακτόζης.

Με τον πλήρη αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή, ενδέχεται να μειωθεί η πρόσληψη ασβεστίου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί φρούτων, φυτικά γάλατα (π.χ αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης) και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως τα φασόλια, οι σαρδέλες, το μπρόκολο, το σπανάκι, το τόφου, οι σπόροι chia και τα αμύγδαλα.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης της δυσανεξίας είναι η σταδιακή αύξηση της πρόσληψης της λακτόζης μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός και να αυξηθεί η ανοχή του σε αυτή. Για τη δική σας ασφάλεια, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian
 

Tags λακτοζη, αντρια ιωαννου, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2248 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2747 s // Total time: 2.4995 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X