Παγκόσμια Ημέρα Yoga 2021: 4+1 μύθοι και πραγματικότητες για τη Yoga από τον Grand Master Akshar


Παγκόσμια Ημέρα Yoga 2021: 4+1 μύθοι και πραγματικότητες για τη Yoga από τον Grand Master Akshar

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Μεταξύ όλων των ειδών και τρόπων σωματικής εκγύμνασης, η Yoga ίσως βρίσκεται στην κορυφή, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία. Υπάρχουν όμως και αρκετοί μύθοι που πολλοί πιστεύουν ότι σχετίζονται με αυτό το είδος άσκησης, ωστόσο, ο Grand Master της Yoga, Akshar Nath, φροντίζει να τους καταρρίπτει, βασισμένος σε απλές πραγματικότητες.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρερμηνείες σε σχέση με τη Yoga και την πρακτική της εφαρμογή. Ακολουθώντας «τυφλά» αυτούς τους μύθους ή ασκώντας καθημερινά μια συγκεκριμένη asana (θέση), τότε γίνεται ρουτίνα. Ως αποτέλεσμα, η Yoga είναι επιρρεπής σε παρερμηνείες που πιθανόν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Grand Master, Akshar Nath συμβουλεύει πως προτού ασκηθούμε ή κάνουμε οτιδήποτε στο πλαίσιο της καθημερινής μας ρουτίνας, θα πρέπει να γνωρίζουμε το ευρύτερο πλαίσιο από την αρχή, αλλά και τους μύθους και τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτό, διαφορετικά θα καταλήξουμε να επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος.  Ο Grand Master Αskara, μιλά για τους μύθους και αλήθειες σχετικά με τη Yoga,  με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Γιόγκα, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της Yoga.

Ιδανικός Χρόνος Εξάσκησης

Ένας από τους πιο συχνούς μύθους, είναι ότι η καλύτερη ώρα για Yoga είναι το πρωί. Ενώ όντως, υπάρχουν μερικές πρακτικές που είναι ιδανικές για την αυγή ή νωρίς το πρωί, αυτό βασίζεται μόνο στη χημική σύνθεση του ανθρώπινου σώματος. Ακριβώς όπως το φως του ήλιου αλλάζει καθώς η μέρα προχωρά, έτσι ακριβώς αλλάζει και η χημική σύνθεση του σώματος, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνεπώς, αφού όντως υπάρχουν πρακτικές κατάλληλες για το πρωί, υπάρχουν και μερικές πρακτικές που είναι καλύτερα να εκτελούνται το βράδυ. Αυτό περιλαμβάνει τον "Chandra namaskar" ή τον «χαιρετισμό του φεγγαριού».

Προαπαιτούμενα και περιορισμοί στη Yoga

Ένας ακόμη μύθος αφορά τους ηλικιακούς περιορισμούς στις φυσικές στάσεις στη Yoga. Αυτό είναι εντελώς λάθος, αφού οι asanas (θέσεις) βοηθούν στην αύξηση δύναμης, ευελιξίας και αντοχής. Με την πάροδο του χρόνου και συνεπή άσκηση, ο καθένας μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε στάση που θέλει να κάνει ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Πότε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στη Yoga

Ο τρίτος μύθος είναι η εσφαλμένη αντίληψη όσον αφορά το ότι τα παιδία δεν πρέπει να ασκούν Yoga. Αντιθέτως, όσο πιο νωρίς ξεκινά η πρακτική τόσο περισσότερα οφέλη μπορούν να αποκομίσουν από τη yoga μακροπρόθεσμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών που μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη, τη συγκέντρωσή τους, αλλά και τη σωματική υγεία, τη ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Ξεκινώντας τη yoga σε νεαρή ηλικία τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν να εκτιμούν τη φύση και να συνδέονται καλύτερα με το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό δημιουργεί θετικά συναισθήματα όπως συμπόνια και ενσυναίσθηση.

Προσαρμογή της πρακτικής

«Η Yoga δεν μπορεί να μας προσφέρει αυτό το γραμμωμένο σώμα και τους κοιλιακούς που όλοι ψάχνουν». Αυτός ο μύθος πολύ εύκολα μπορεί να καταρριφθεί, αφού η Yoga είναι από τις πιο φυσικές πρακτικές που μπορεί κάποιος να πετύχει το πιο πάνω στόχο; να έχει δηλαδή ένα γραμμωμένο σώμα να αποβάλει τα επιπλέον κιλά και να κτίσει μυϊκή μάζα. Η Yoga, μπορεί να είναι μια πολύ ήπια πρακτική, αλλά μπορεί επίσης να μετατραπεί σε μια δυναμική μορφή άσκησης ανάλογα με το στυλ που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε.

Τόσο παλιά όσο και η παράδοση

Τέλος, ο μύθος ότι η Yoga είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο και ότι είναι απλά στη μόδα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η αλήθεια βρίσκεται καταγεγραμμένη στην ιστορία. Σύμφωνα με την ιστορία της Ινδίας, επιγραφές και αρχαία  κείμενα και έπη όπως η Mahabharata και η Ramayana yoga, η ιστορία τους πηγάζει από χιλιάδες χρόνια πριν, και όπως σήμερα έτσι και τότε, οι πρακτικές αυτές χρησιμοποιούνταν προς όφελος της ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές πρακτικές που πήραν το όνομα τους από αρχαίους δασκάλους και άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου κρατώντας αναλλοίωτες τις συγκεκριμένες στάσεις για ίσως ακόμη και αιώνες.


 

Tags yoga


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0005 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0233 s // Total time: 0.0239 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X