Η αϋπνία διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη


Η αϋπνία διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Τα προβλήματα στον ύπνο μπορεί να διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, στο Ρέικιαβικ.  

Σε πενταετή μελέτη που πραγματοποίησαν με 2.102 άνδρες, ηλικίας άνω των 67 ετών κατά την έναρξή της, διαπίστωσαν πώς όσο περισσότερα προβλήματα ύπνου είχαν, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος να εκδηλώσουν προστατικό καρκίνο.

«Τα προβλήματα στον ύπνο είναι πολύ συνηθισμένα στην σύγχρονη κοινωνία και ξέρουμε ότι έχουν πολλές συνέπειες για την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λάρα Γκ. Σιγκουρνταρντοτίρ, από το Κέντρο Επιστημών Δημοσίας Υγείας του πανεπιστήμιου.

«Μολονότι όμως έχει τεκμηριωθεί ότι οι γυναίκες με διαταραχές ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, λίγα είναι γνωστά για τον δυνητικό ρόλο των διαταραχών αυτών στον προστατικό καρκίνο».

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι εθελοντές ανέφεραν στους εθελοντές κάθε παράμετρο του ύπνου τους – από το αν έπαιρναν υπνωτικά χάπια ή δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν έως το πόσο δύσκολο τους ήταν να ξανακοιμηθούν όταν ξυπνούσαν το βράδυ ή αν ξυπνούσαν πολύ νωρίς και δεν κοιμόντουσαν πια καθόλου.

Το 8,7% των εθελοντών έπασχαν από «σοβαρά» προβλήματα ύπνου και το 5,7% από «πολύ σοβαρά».

Κανένας από τους άνδρες δεν έπασχε από καρκίνο του προστάτη κατά την έναρξη της μελέτης, ούτε είχε ιστορικό της νόσου, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε αναλυτικές εξετάσεις για να εξασφαλισθεί ότι δεν είχαν κάποιον αδιάγνωστο καρκίνο ούτε καλοήθη υπερπλασία του προστατικού αδένα.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι 135 από τους άνδρες (ή ποσοστό 6,4%) είχαν αναπτύξει καρκίνο του προστάτη.

Σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν εύκολα και ήσυχα, όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο – με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατ’ αναλογία με τη σοβαρότητα των προβλημάτων στον ύπνο.

Ειδικότερα, οι άντρες με προβλήματα ύπνου 0,7 έως 2,1 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν οποιαδήποτε μορφή προστατικού καρκίνου, αλλά ειδικά για τους προχωρημένους και τους μεταστατικούς καρκίνους ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος: αυξανόταν κατά 2,1 έως 3,2 φορές.

Τα ευρήματα αυτά δεν άλλαξαν ούτε όταν αποκλείσθηκαν από την ανάλυση οι άνδρες που παρουσίασαν στο μεσοδιάστημα νυκτουρία λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Γιατί ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες καρκίνου του προστάτη παραμένει ανεξήγητο. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματά τους απαιτούν περαιτέρω, μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνηθεί καλύτερα το θέμα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου (AACR).

Tags ανδρες, ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ, αϋπνία


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6546 s (250 Queries.) // Parse time: 0.5512 s // Total time: 3.2058 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X