Η μεγάλη διατροφική αξία της ντομάτας


Η μεγάλη διατροφική αξία της ντομάτας

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις! 

Η ντομάτα, εκτός από το να δίνει γεύση σε κρύα και ζεστά πιάτα, μας χαρίζει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες.

Μια μικρή ντομάτα (100 γρ) έχει 18 kcal, 0.2 γρ λιπαρά, 3.9 γρ υδατάνθρακες, 2.6 γρ απλά σάκχαρα, 1.2 γρ φυτικές ίνες και 0.9 γρ πρωτεΐνη και αποτελείται από νερό κατά 95%.

Η ντομάτα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε βιταμίνες Α, C και λυκοπένιο. Η βιταμίνη C είναι ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ η βιταμίνη Α (συγκεκριμένα η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη) προστατεύουν την όραση μας.

Το λυκοπένιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε αυτή την ουσία οφείλεται και το κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα συσκευασμένα προϊόντα τομάτας (κονσέρβες, σάλτσες ντομάτας) και η μαγειρεμένη ντομάτα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε λυκοπένιο λόγω της θερμικής επεξεργασίας. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να διαβάζουμε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων καθώς πολλά από αυτά είναι πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι. Συγκρίνετε τα προϊόντα μεταξύ τους για να επιλέξετε το καλύτερο για σας.

Το θρεπτικό αυτό λαχανικό είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Περιέχει επίσης φολικό οξύ (αλλιώς βιταμίνη Β9) που συμβάλλει στην λειτουργία των κυττάρων ενώ είναι απαραίτητο κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, πρόκειται για μια καλή πηγή καλίου, το οποίο προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Λόγω της πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας (μια μικρή ντομάτα 100 γρ δίνει μόλις 18 kcal) μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα για απώλεια βάρους, όπως και όλα τα λαχανικά εξάλλου, είτε ωμή σε σαλάτες είτε μαγειρεμένη.

Είναι άπειροι οι τρόποι κατανάλωσης της τομάτας: ωμή μέσα σε δροσιστικές σαλάτες, μαγειρεμένη σε σάλτσα με ζυμαρικά ή πάνω σε κοτόπουλο, ακόμη και ψημένη στο φούρνο γεμιστή με κιμά και ρύζι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανάλωση της θα πρέπει να περιορίζεται, όπως για παράδειγμα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή όταν ένα άτομο έχει συχνά καούρες, λόγω της οξύτητας της.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

 

Tags ντομάτα, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2936 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4308 s // Total time: 2.7244 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X