Πόσο ασφαλής είναι η Κετογονική Διατροφή;


Πόσο ασφαλής είναι η Κετογονική Διατροφή;

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Μια από τις πολλές τάσεις διατροφής που έκανε την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια είναι η κετογονική δίαιτα ή πιο σωστά η κετογονική διατροφή. Η κετογονική διατροφή είναι ένα πλάνο διατροφής το οποίο διαφημίζεται ως ένα θαύμα απώλειας βάρους, μόνο που αυτό το πλάνο μπορεί να επιφέρει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Τι είναι η κετογονική διατροφή;

Με απλά λόγια είναι μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Αυτή η κατάσταση θέτει τον οργανισμό σας σε διαδικασία κέτωσης. Όταν η διατροφή σας στερείται υδατάνθρακες, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το συκώτι αναγκάζεται να δημιουργήσει κετόνες. Οι κετόνες είναι ουσίες που παράγονται όταν ο οργανισμός διασπά λίπος για να παράξει ενέργεια.

Η διαδικασία της κέτωσης μεταβολίζει το λίπος για να παρέχει ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι καίτε λίπος και όχι υδατάνθρακες για να πάρετε ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να χάσετε κιλά από καύση λίπους, καθώς το σώμα σας είναι σε λειτουργία καύσης λίπους.

Ποια είναι τα οφέλη μιας κετογονικής διατροφής;

•    Μια κετογονική δίαιτα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2.
•    Η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά 75% και η αυξημένη καύση λίπους είχε θετική επίδραση στο βάρος του ασθενούς.
•    Σε μελέτη, 7 από τους 21 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούσαν να μην πάρουν καμία φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη τύπου 2.
•    Η κετογονική δίαιτα συνιστάται από καιρό σε παιδιά με επιληψία ή άτομα που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μειονεκτήματα κετογονικής δίαιτας

Λόγω του ότι η κετογονική διατροφή είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση του λίπους στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Η παραγωγή ουρικού οξέος αυξάνεται με μια κετογονική δίαιτα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο νόσου της ουρικής αρθρίτιδας. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας και να ελέγχετε το ουρικό οξύ.

Όταν σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες και τους αντικαταστήσετε με λίπη και πρωτεΐνη, το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Αυτό μπορεί να πάρει από μέρες έως και εβδομάδες. Μπορεί να παρατηρήσετε θολούρα, κόπωση, μυϊκές κράμπες, διάρροια και ναυτία. Η κατανάλωση πρωτεΐνης θα σας κρατήσει χορτασμένους για περισσότερο χρόνο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα αποτρέψει τις ενοχλήσεις που μπορεί να νιώσετε μέχρι το επόμενο γεύμα σας. Η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας και να σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση.

Επίσης, μην εκπλαγείτε αν η αναπνοή σας αρχίσει να... αλλάζει. Η ακετόνη, μια από τις κετόνες που παράγονται στην κετογονική δίαιτα, μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει σαν βερνίκι νυχιών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν και για "άλλες πιθανές παρενέργειες που θα χρειαστούν παρακολούθηση". Σημειώνουν, ότι "η έγκαιρη ανίχνευσή τους μπορεί να προλάβει παθήσεις, όπως ουρολοίμωξη ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη, καθώς και ασθενέστερα οστά (οστεοπενία - πρόδρομος της οστεοπόρωσης)". Όταν δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες και παίρνετε πάρα πολλά λίπη και πρωτεΐνες, μπορεί να βρεθείτε με έλλειψη ασβεστίου στα οστά σας. Και όταν βρίσκεστε σε κατάσταση κέτωσης, τα επίπεδα pH των ούρων σας γίνονται πιο όξινα. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το ασβέστιο στο σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, λόγω της αυξημένης πίεσης στους νεφρούς.

Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η συγκεκριμένη δίαιτα στην απώλεια βάρους και τη γενική υγεία του οργανισμού;

Σύμφωνα με τα ευρήματα αρκετών μελετών σε παχύσαρκους ενήλικες, η κετογονική δίαιτα μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Άλλες έρευνες ωστόσο, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες δεν έχασαν περισσότερο βάρος από όσους ακολουθούσαν μη κετογονική δίαιτα, ενώ είχαν κακή διάθεση και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, τα οποία συνδέθηκαν με διάφορες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Είναι βιώσιμη η κετογονική διατροφή;

Υπάρχουν ανεπαρκείς μελέτες σχετικά με την κετογονική δίαιτα. Όπως πίσω από οποιαδήποτε δίαιτα, η παγίδα γιο - γιo κρύβεται μόλις τελειώσει η δίαιτα.

Η κετογονική δίαιτα είναι πολύ αυστηρή. Είναι εξαιρετικά χαμηλή η πρόσληψη των βιταμινών και εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν έχετε νεφρική πάθηση ή διαβήτη, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τις ακραίες ποσότητες λίπους και πρωτεϊνών.

Συνοπτικά, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής πάντα σε συνδυασμό με άσκηση με την καθοδήγηση και τις συμβουλές ενός Διαιτολόγου.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να δοκιμάσετε την κετογονική δίαιτα (πιθανώς για ιατρικούς λόγους), θα πρέπει να το κάνετε μόνο υπό ιατρική και κλινική διαιτολογική  παρακολούθηση.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags κετογονικη διαιτα, keto diet, Διατροφή, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.7783 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3798 s // Total time: 2.1581 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X