Γιατί νιώθουμε κούραση και υπνηλία μετά από ένα μεγάλο γεύμα; Και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;


Γιατί νιώθουμε κούραση και υπνηλία μετά από ένα μεγάλο γεύμα; Και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σου επισημαίνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

Σίγουρα σε πολλές από μας έχει συμβεί να νιώθουμε ξαφνική νύστα μετά από ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα. Αυτό αποτελεί συχνό φαινόμενο και τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Δες πιο κάτω ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην μεταγευματική κόπωση:

Το είδος της τροφής

Όταν το γεύμα είναι πλούσιο σε επεξεργασμένο υδατάνθρακα (π.χ άσπρα μακαρόνια, ρύζι, ψωμί) και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχει σαν αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να αυξομειώνεται, κάτι που προκαλεί ξαφνική αύξηση της ενέργειας και απότομη πτώση της. Επίσης πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως γαλοπούλα, σπανάκι, σόγια, αυγά, τυρί, τόφου και ψάρι περιέχουν τρυπτοφάνη (πρόδρομη ένωση της σεροτονίνης), ουσίες οι οποίες βοηθούν στον ύπνο.

Η κατανάλωση αλκοόλ με το γεύμα

Το αλκοόλ συχνά προκαλεί νύστα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επιβραδύνει την πέψη.

Ο ρυθμός κατανάλωσης του γεύματος

Αν τρως το γεύμα σου με γρήγορους ρυθμούς, είναι δυσκολότερο να αναγνωρίσεις τον κορεσμό. Η γκρελίνη, η «ορμόνη της πείνας» έχει βασικό ρόλο τη ρύθμιση της. Κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης ενός γεύματος μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης αυτής, αλλά χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να γίνει αυτό. Αν τρως πολύ γρήγορα η ορμόνη δεν θα μειωθεί έγκαιρα οπότε καταλήγεις να τρως μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που αναλογεί στις ανάγκες σου γιατί νιώθεις ότι ακόμη πεινάς. Όσο πιο μεγάλο είναι το γεύμα, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεσαι για να το πέψεις.

Παθολογικές καταστάσεις

Υπάρχουν ορισμένα νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας μεταγευματικά όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης. Αν πάσχεις από διαβήτη και εμφανίζεις συχνά κόπωση, βεβαιώσου ότι η φαρμακευτική σου αγωγή είναι η κατάλληλη για σένα και συμβουλεύσου ένα κλινικό διαιτολόγο για μια πιο σωστή διατροφή. Επιπλέον, η σωματική κόπωση είναι συχνό σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με μια ισορροπημένη διατροφή και φαρμακευτική αγωγή. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον υποθυρεοειδισμό εδώ.

Γενική έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου επηρεάζει το πώς αντιδρά το σώμα μετά από ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά και να έχεις ένα σταθερό ωράριο ύπνου.

Δυσανεξία ή αλλεργία σε κάποια τροφή

Οι δυσανεξίες (π.χ δυσανεξία στη γλουτένη) και οι αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν την πέψη και άλλες σωματικές λειτουργίες.

Πώς να μειώσεις την κούραση και την υπνηλία μετά τα γεύματα σου:

  • Κατανάλωνε συχνά μικρά γεύματα. Αντί να εστιάζεις σε 1 ή 2 μεγάλα γεύματα ημερησίως, προτίμησε 3 κύρια γεύματα (προσοχή στο μέγεθος της μερίδας) και 1-2 μικρά σνακ τα οποία θα σου δώσουν ενέργεια και θα κρατήσουν τις τιμές σακχάρου σε ισορροπία.
  • Επίλεξε τρόφιμα αγνά, φρέσκα και όχι επεξεργασμένα. Περιόρισε τα έτοιμα γεύματα και τα φαγητά απ’ έξω. Φτιάξε εσύ το γεύμα σου με ποιοτικά υλικά. Σημαντικό είναι να επιλέγεις τρόφιμα ολικής άλεσης αντί επεξεργασμένα άσπρα δημητριακά και ζυμαρικά, να βάζεις πάντα λαχανικά στο πιάτο σου, να καταναλώνεις συχνά άπαχη πρωτεΐνη (πουλερικά, ψάρια, αυγά, όσπρια) και καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί).
  • Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης (αναψυκτικά, χυμοί εμπορίου, γλυκά). Μάθε να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες για να συγκρίνεις τρόφιμα μεταξύ τους και να επιλέγεις το καλύτερο για σένα.
  • Μην ξεχνάς να πίνεις νερό και περιόρισε τους καφέδες αν καταναλώνεις πολλούς.
  • Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Βελτίωσε τον ύπνο σου.
  • Βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags γεύμα, υπνηλία, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.3147 s (231 Queries.) // Parse time: 1.3953 s // Total time: 4.7100 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X