8+1 λόγοι για να εντάξετε την γλυκοπατάτα στη διατροφή σας 


8+1 λόγοι για να εντάξετε την γλυκοπατάτα στη διατροφή σας 

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος επισημαίνει τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης τροφής

Η γλυκοπατάτα είναι ένα λαχανικό, που παρά την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, δεν το εντάσσουμε συχνά στη διατροφή μας. Η γλυκοπατάτα δεν έχει καμιά σχέση με την πατάτα. Είναι εντελώς διαφορετικό φυτό, δεν είναι υπόγειος βλαστός αλλά βολβός.

Συνοπτικά 100 γρ. γλυκοπατάτας περιέχουν:

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας

1.    Είναι καλή πηγή 4 πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών

Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (μάλιστα σε διπλάσια ποσότητα από τις απλές πατάτες), θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη.

2.    Βελτιώνει την γαστρεντερική υγεία

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο και επιπλέον να βελτιώνεται η γαστρεντερική κινητικότητα. Παράλληλα, η αντιοξειδωτική ικανότητα της προωθεί την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο.

3.    Έχει αντιοξειδωτική ικανότητα

Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα χολίνης που οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής, όπως επίσης και ανθοκυανινών που παίζουν και αυτές με τη σειρά τους καίριο ρόλο στην πρόληψη και μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα.

4.    Προωθεί την υγεία των ματιών

Η γλυκοπατάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε β – καροτένιο, το αντιοξειδωτικό αυτό είναι υπεύθυνο για το έντονο πορτοκαλί της χρώμα. Επίσης, είναι αυτό που μετατρέπεται στη βιταμίνη Α και χρησιμοποιείται από τα μάτια μας για το σχηματισμό των υποδοχέων που ανιχνεύουν το φως.

5.    Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και δέρματος

Η βιταμίνη Α είναι ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά που περιέχει η γλυκοπατάτα και επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε.

  • Η βιταμίνη Α μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική όσον αφορά την επιδιόρθωση του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμα, βοηθάει στη μείωση του ρυθμού της γήρανσης των κυττάρων του οργανισμού.
  • Η βιταμίνη C, επίσης, έχει σημαντική θέση στην αντιμετώπιση της φωτογήρανσης, μιας και είναι αποτελεσματική στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Επιπροσθέτως, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στη σύνθεση κολλαγόνου, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δομή του δέρματος.
  • Τέλος, η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθάει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης, μιας και ως αντιοξειδωτικό μειώνει τη δράση του οξειδωτικού στρες.

6.    Έχει προστατευτική δράση στο διαβήτη

Η γλυκοπατάτα έχει αυξημένο περιεχόμενο σε φαινολικά οξέα με αποτέλεσμα να καταπολεμά την φλεγμονή και την έκκριση κυτοκινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκοπατάτα βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων της αδιπονεκτίνης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, φάνηκε ότι όταν προστεθεί στο διαιτολόγιο η γλυκοπατάτα βελτιώνεται ο βαθμός ινσουλινοευαισθησίας. 

7.    Παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η γλυκοπατάτα μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μιας και περιέχει τόσο μαγνήσιο, όσο και κάλιο. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και από την άλλη το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό για την πρόληψη της υπέρτασης, μιας και βοηθάει στην απορρόφηση και άλλων θρεπτικών συστατικών.

8.    Προστατεύει την καρδιά

Το οξειδωτικό στρες προκαλεί στο σώμα διάφορες επιπλοκές, όπως είναι η αθηροσκλήρυνση που οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο. Όμως, έχει φανεί ότι οι πολυφαινόλες και οι υπόλοιπες αντιοξειδωτικές ουσίες που εντοπίζονται στην γλυκοπατάτα καταφέρνουν να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

9.    Παίζει ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Μιας και περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και καταφέρνουν με φυσικό τρόπο να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό ρύθμισης του σωματικού βάρους. Ακόμα, περιέχει μια συγκεκριμένη διαλυτή φυτική ίνα, την πηκτίνη, η οποία είναι αποτελεσματική στη μείωση της πρόσληψης τροφής και στη μείωση του σωματικού βάρους.

Συμπερασματικά η γλυκοπατάτα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και διατροφικά ανώτερη της πατάτας επιλογή που καλό θα ήταν να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags γλυκοπατάτα, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4998 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2629 s // Total time: 2.7627 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X