Τροφές για δυνατά και υγιή μαλλιά!


Τροφές για δυνατά και υγιή μαλλιά!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου δίνει τα tips της!  

Όλες οι γυναίκες σίγουρα θέλουμε να έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά αφού αποτελεί σημαντικό μέρος της εικόνας μας. Χρησιμοποιούμε διάφορα προϊόντα για τη φροντίδα τους όπως μάσκες, conditioner, λαδάκια και άλλα, συχνά όμως ξεχνάμε τη διατροφή μας.

Ήξερες ότι η έλλειψη διάφορων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να γίνει αιτία τριχόπτωσης ή φθοράς των μαλλιών; Γι’ αυτό διάβασε πιο κάτω και δες ποια τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις δυνατά μαλλιά γεμάτα υγεία!

Αυγά: αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιοτίνης (βιταμίνη Β7), στοιχεία που ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σελήνιο.

Σπανάκι: περιέχει φολικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες Α και C, θρεπτικές ουσίες που ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Έρευνες έχουν συσχετίσει την έλλειψη σιδήρου με τριχόπτωση.

Στρείδια: είναι τρόφιμο πλούσιο σε ψευδάργυρο ο οποίος ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει στην τριχόπτωση.

Λιπαρά ψάρια: όπως ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία επίσης βοηθούν τα μαλλιά να μεγαλώνουν. Ακόμη, περιέχουν πρωτεΐνη, σελήνιο, βιταμίνες Β και D.

Γλυκοπατάτες: αποτελούν πολύ καλή πηγή β-καροτένιου, το οποίο στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών.

Μούρα: είναι πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που συμβάλλουν κατά της φθοράς από εξωτερικούς παράγοντες (και οι φράουλες ανήκουν στην κατηγορία των μούρων).

Αβοκάντο: ανήκει στην κατηγορία των καλών λιπαρών, περιέχει βιταμίνη Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική και σημαντική για δυνατά μαλλιά.

Ξηροί καρποί: όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, ψευδάργυρο και καλά λιπαρά ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.

Σπόροι: αποτελούν πηγή βιταμίνης Ε, ψευδαργύρου και σεληνίου ενώ κάποιοι από αυτούς είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά π.χ chia seeds και λιναρόσπορος.

Γλυκές πιπεριές: είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών, στην παραγωγή κολλαγόνου ενώ είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α που ενισχύει την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής πράγμα που συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών.

Φασόλια: αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ενώ περιέχουν ψευδάργυρο, σίδηρο, βιοτίνη και φολικό οξύ.

Κρέας: είναι εξαιρετική πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ενώ το κόκκινο κρέας συγκεκριμένα περιέχει αιμικό σίδηρο που απορροφάται εύκολα από το σώμα μας.

Μια διατροφή που να περιέχει λίγο από όλα τα πιο πάνω τρόφιμα, μπορεί να σε βοηθήσει να καλύπτεις τις διατροφικές σου ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία, έτσι ώστε να κάνεις τα μαλλιά σου πιο υγιή, δυνατά και λαμπερά.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags μαλλιά, τροφες, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8886 s (250 Queries.) // Parse time: 0.4640 s // Total time: 3.3525 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X