Μεταβολικό σύνδρομο: Τι είναι και πως μπορεί να θεραπευθεί;


Μεταβολικό σύνδρομο: Τι είναι και πως μπορεί να θεραπευθεί;

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.   

Μήπως τον τελευταίο καιρό έχετε παρατηρήσει να αυξάνεται το βάρος σας και η περιφέρεια της μέσης σας; Μήπως τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που κάνατε τελευταία είναι και πάλι πάνω από τα όρια; Μήπως ο γιατρός σας είπε ότι είστε «στο όριο» για κάποιες παθολογικές καταστάσεις; Τότε ίσως να πάσχετε από το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο» και δεν το γνωρίζετε

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο 

Δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, έχουν τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα ευρήματα: υπέρταση, αυξημένα επίπεδα ζαχάρου, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή καλή χοληστερίνη (HDL).

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών, αναπτύσσει μεταβολικό σύνδρομο.

Διαταραχές του μεταβολικού συνδρόμου

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχουν 3 ή και περισσότερες από τις παρακάτω διαταραχές, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία:
1.    Υπέρταση: αρτηριακή πίεση, μεγάλη (συστολική) πάνω από 130mmHg ή μικρή (διαστολική) πάνω από 85mmHg.
2.    Αυξημένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα: γλυκόζη νηστείας πάνω από 100 mg/dl.
3.    Χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης: HDL μικρότερη από 40 mg/dl για τους άντρες και 50 mg/dl στις γυναίκες
4.    Αυξημένα τριγλυκερίδια: πάνω από 150 mg/dl.
5.    Κεντρική παχυσαρκία: περίμετρος μέσης πάνω από 94 cm στους άντρες και πάνω από 80 cm στις γυναίκες.

Στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου σημαντικό ρόλο διατρέχουν περιβαλλοντικοί, αλλά και γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι επεμβαίνουν σημαντικά σε πολλές παραμέτρους. 

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα άτομα έχουν την τάση να αναπτύσσουν το σύνδρομο Χ περισσότερο σε σχέση με άλλους. Παρ΄ όλα αυτά, οι ασθενείς που έχουν το μεταβολικό σύνδρομο και δε το γνωρίζουν είναι αρκετοί, καθώς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Εντοπίζεται μόνο με ειδικές ιατρικές εξετάσεις, επειδή συνυπάρχουν οι συνέπειες των μεταβολικών διαταραχών.

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά επεισόδια, για σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και επιφέρει πρόωρο θάνατο.

Πρόληψη ή θεραπεία;

Ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι η πρόληψη. Μπορεί να θεραπευθεί και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές του, όταν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής.

Μέτρα πρόληψης του μεταβολικού συνδρόμου

•    Υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών και αυξήστε την κατανάλωση των ω-3 λιπαρών. 
•    Υιοθετήστε συνήθειες στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή.
•    Προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωση των φυτικών ινών με τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά και να περιορίσετε την κατανάλωση των τροφίμων με επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
•    Ελαττώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και αυξήστε την κατανάλωση του ψαριού.
•    Περιορίστε το αλκοόλ.
•    Έλεγχος περιφέρειας μέσης και μείωση του σωματικού βάρους με τη χρήση εξατομικευμένων συμβουλών και προγραμμάτων διατροφής από έναν ειδικό κλινικό διαιτολόγο.
•    Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση θα συμβάλει θετικά στον οργανισμό σας ή ακολουθήστε τις συμβουλές κάποιου ειδικού.
•    Διακοπή του καπνίσματος στα πλαίσια του υγιεινού τρόπου ζωής.
•    Συχνός εργαστηριακός έλεγχος των τιμών γλυκόζης, τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Συμπερασματικά

Η έγκαιρη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου είναι υψίστης σημασίας πριν εμφανιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία. Μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές για τα σωστά μέτρα πρόληψης του μεταβολικού συνδρόμου από τον θεράποντα γιατρό και τον κλινικό διαιτολόγο σας, γιατί έτσι θα τα καταφέρετε!

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό. 

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags Διατροφή, μεταβολικο συνδρομο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2320 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3364 s // Total time: 2.5684 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X