Πονοκεφάλοι και Διατροφή


Πονοκεφάλοι και Διατροφή

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα θέμα που αφορά ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, ταλαιπωρούνται καθημερινά, σε σημείο πολλές φορές αφόρητο, όταν μιλάμε για μια έντονη ημικρανία.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες ευθύνονται κατά ένα ποσοστό για την εκδήλωση ημικρανίας. Σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο φαίνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση ημικρανίας σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες ευθύνονται κατά ένα ποσοστό για την εκδήλωση ημικρανίας.

•    Παράλειψη γευμάτων

Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού. Όλοι γνωρίζουμε ότι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι αν κάποιος είναι νηστικός για περισσότερο από 4-5 ώρες τα αποθέματα γλυκόζης θα εξαντληθούν, τα επίπεδα στο αίμα θα είναι πολύ χαμηλά και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα υπογλυκαιμίας. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι η κεφαλαλγία.

•    Τροφικές αλλεργίες / ευαισθησίες

Μελέτες δείχνουν ότι ουσίες όπως η τυραμίνη, η τυροσίνη, το όξινο γλουταμινικό νάτριο ή MSG, η ασπαρτάμη, η καφεΐνη, τα θειώδη άλατα, τα νιτρικά άλατα και η ισταμίνη μπορεί να ευθύνονται για ένα ποσοστό πάνω από το 30% για την εμφάνιση ημικρανιών.

•    Έλλειψη βιταμινών

Οι πάσχοντες από ημικρανίες συχνά παρουσιάζουν έλλειψη σε σίδηρο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη (Β2), συνένζυμο Q10 και βιταμίνη D. Καθεμιά από αυτές τις βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.

•    Αφυδάτωση

Μια άλλη διατροφική συνήθεια που συχνά οδηγεί σε κεφαλαλγίες γιατί παραλείπουμε ή «ξεχνάμε» να πιούμε στη διάρκεια της ημέρας είναι το νερό. Όταν τα επίπεδα υδάτωσής μας είναι χαμηλά,

•    Αλκοόλ

Αν και τα αποτελέσματα των μελετών είναι αντικρουόμενα, φαίνεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ημικρανίας, ενώ η δράση του κόκκινου κρασιού πιθανόν να είναι περισσότερο επιβαρυντική.

•    Καφεΐνη

Τόσο η αυξημένη πρόσληψη, όσο και η στέρηση καφεΐνης σε άτομα που την καταναλώνουν συστηματικά, έχουν συσχετισθεί με την ημικρανία, λόγω της αγγειοσυσταλτικής της δράσης.

•    Σοκολάτα

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με την εκδήλωση ημικρανίας, γεγονός που αποδίδεται σε συστατικά όπως η θεοβρωμίνη, η καφεΐνη και ορισμένες αμίνες που περιέχει.

Αλλαγές στην καθημερινότητα για λιγότερους πονοκεφάλους

Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της ημικρανίας και γενικότερα της κεφαλαλγίας διακρίνεται στη φαρμακευτική και στη μη φαρμακευτική αγωγή. Όσον αφορά στη μη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν κάποιες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν και να έχουν θετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:

•    Ξεκουραστείτε σε ένα ήρεμο δωμάτιο απαλλαγμένο από έντονο φως και θόρυβο

•    Μειώστε το στρες

•    Κρατείστε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και εμφάνιση κρίσεων πονοκεφάλου ή ημερολόγιο κεφαλαλγίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να προσδιορίσετε τι προκαλεί ή πυροδοτεί τον πονοκέφαλο.

•    Κρατείστε σταθερές ώρες ύπνου και φαγητού

•    Καταναλώστε συχνά και μικρά γεύματα (3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα)

•    Αποφύγετε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού, κατεψυγμένων ή κονσερβοποιημένων τροφίμων, το κινέζικο φαγητό και την ασπαρτάμη

•    Ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων για ορισμένα “E” (νιτρώδη και νιτρικά άλατα)

•    Καταναλώνετε υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 

•    Περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη, το τσάι και τα αναψυκτικά

•    Αποφύγετε οποιαδήποτε εξαντλητική δίαιτα αδυνατίσματος

•    Λάβετε προληπτικά συμπληρωματικές δόσεις βιταμινών

Συμπερασματικά

O έγκαιρος εντοπισμός και η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν τις κεφαλαλγίες θα έχει ως αποτέλεσμα τη µείωση των συμπτωμάτων οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται εξατομικευμένες οδηγίες για τη διόρθωση των καθημερινών συνηθειών μας γύρω από τη διατροφή, την καλύτερη ποιότητα ύπνου, την αποφυγή του stress, τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης της κεφαλαλγίας από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags πονοκέφαλος, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0067 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0298 s // Total time: 0.0365 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X