9+1 λόγοι για να καταναλώνετε μισό αβοκάντο την ημέρα


9+1 λόγοι για να καταναλώνετε μισό αβοκάντο την ημέρα

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Πλούσιο, γευστικό και κρεμώδες, το αβοκάντο είναι ένα ξεχωριστό φρούτο με ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τα ¾ του φρούτου είναι νερό και το υπόλοιπο λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Διατροφική αξία

Μία μερίδα (περίπου μισό αβοκάντο ή 70 γραμμάρια) μας προσφέρει 134 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 14 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα 8 γραμμάρια είναι τα «καλά», μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ωμέγα-3) λιπαρά. Ακόμη, το αβοκάντο περιέχει υψηλές ποσότητες των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), καλίου και μαγνησίου, εξού και τα αβοκάντο αναφέρονται ως superfood.

Οφέλη από το αβοκάντο

Ένα τόσο ιδιαίτερο τρόφιμο δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας και τα επιστημονικά δεδομένα το υποστηρίζουν με θέρμη. Η δράση του αβοκάντο και των ελαίων του έχει μελετηθεί εκτεταμένα στην υγεία της καρδιάς μας με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

1.    Προστατεύει την όραση

Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά και επίσης προάγουν την απορρόφηση αντιοξειδωτικών από άλλα τρόφιμα. Η κατανάλωση αυτού του καρπού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφυλισμού καταρράκτη και ωχράς κηλίδας σε ενήλικες.

2.    Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χοληστερόλης

Είναι γνωστό ότι τα αβοκάντο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη, να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα έως και 20%, να αυξήσουν την λιποπρωτείνη υψηλής πυκνότητας έως και 11% και να μειώσουν την HDL έως και 22%. 

3.    Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι ίνες είναι βασική μια άπεπτη φυτική ύλη που συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης, στη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους. Τα αβοκάντο έχουν τόσο διαλυτές (25%) όσο και αδιάλυτες ίνες (75%). Όσοι πάσχουν από κακή πέψη ή δυσκοιλιότητα μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση αβοκάντο.

4.    Τα αβοκάντο περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου

Η υψηλή πρόσληψη καλίου μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, υψηλής αρτηριακής πίεσης και νεφρικής ανεπάρκειας.

5.    Αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου

Βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστά ως λεμφοκύτταρα. Η κατανάλωση αβοκάντο περιορίζει επίσης τη χρωμοσωμική βλάβη που προκαλείται από το φάρμακο χημειοθεραπείας, κυκλοφωσφαμίδη.

6.    Αποτρέπει την οστεοπόρωση

Ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για καλή υγεία των οστών είναι η βιταμίνη Κ. Το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών αυτής της βιταμίνης μπορεί να ληφθεί μόνο από το μισό αβοκάντο. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνη D, ασβέστιο και βιταμίνη Κ μπορεί να διατηρήσει υγιή οστά, δεδομένου ότι το τελευταίο βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου καθώς και στη μείωση της απέκκρισης ασβεστίου στα ούρα.

7.    Οδηγεί σε αντιμικροβιακή δράση

Περιέχουν ορισμένες ουσίες που έχουν αντιμικροβιακή δράση που μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις και αλλεργίες.

8.    Βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η άνοια και η αρθρίτιδα. Η βιταμίνη Ε στο αβοκάντο μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα.

9.    Βοηθά στην ομαλή κύηση

Για να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο. Η επαρκής και πρόσληψη μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με αποβολή κίνδυνο για δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, μια προκαρκινική κατάσταση καθώς και ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Επιπλέον, η παρουσία της βιταμίνης Β6 βοηθά επίσης να ξεπεραστεί η πρωινή αδιαθεσία, η ναυτία ή ο έμετος και η αίσθημα ερεθισμού. Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή φολικού οξέος. Και μια λεπτομέρεια: Για να αναπτυχθεί ένα αβοκάντο από άνθος σε καρπό, χρειάζεται ακριβώς 9 μήνες.

10.    Διατηρεί το δέρμα υγιές

Τα αβοκάντο έχουν καροτενοειδή που μειώνουν την υπεριώδη φλεγμονή του δέρματος. Το έλαιο του βοηθά επίσης στην καταστροφή του δέρματος. Υπάρχουν επίσης υψηλά επίπεδα β-καροτίνης στα αβοκάντο. Αυτό βοηθά στην προστασία του δέρματος από διάφορες βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Και ένα διατροφικό - μαγειρικό tip

Αν καταναλώνετε το αβοκάντο σε σαλάτα, να το συνοδεύετε με πηγή φολικού οξέος ή βιταμίνης C, όπως είναι το λεμόνι, με σκοπό την πλήρη και ταχύτατη απορρόφηση του από τον οργανισμό.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags ΑΒΟΚΑΝΤΟ, στελλα πετριδου, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0003 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0226 s // Total time: 0.0229 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X