Food Trends 2022 - Οι τάσεις διατροφής που θα κυριαρχήσουν το νέο έτος


Food Trends 2022 - Οι τάσεις διατροφής που θα κυριαρχήσουν το νέο έτος

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.   

Tο 2021 έφερε δυσκολίες και αλλαγές σε όλη την ανθρωπότητα, καθώς η πανδημία άλλαξε δραματικά τις καθημερινές μας συνήθειες και φυσικά την διατροφική συμπεριφορά. Οι προτεραιότητές μας έχουν αλλάξει, καθώς οι περισσότεροι επικεντρώνονται εκ νέου στην υγεία, στην ποιότητα της καθημερινότητας και φυσικά στην ευεξία. 

Ως αποτέλεσμα, η "μόδα" στις διατροφικές επιλογές διαμορφώνεται ανάλογα. Εξάλλου οι διατροφικές τάσεις πάντα επηρεάζονται από τις ανάγκες της εποχής, τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, την εξερεύνηση καινοτόμων συνδυασμών και φυσικά το lifestyle διάσημων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Ποια τα στάδια για να υιοθετήσουμε ένα trend διατροφής;

Τα trends της διατροφής αναδύονται μέσα από την ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύψει το διατροφικό ελιξίριο της μακροζωίας, της υγείας και της ομορφιάς. Από τη στιγμή, όμως που ανακοινώνεται ένας περίεργος διατροφικός συνδυασμός, ή ένα νέο τρόφιμο, μέχρι να φτάσουμε στην αγορά και την κατανάλωσή του, μεσολαβούν πολλά στάδια. Ενδιαφέρον λοιπόν θα έχει να δούμε στο τέλος της χρονιάς, ποια trends διατροφής που σήμερα ανακοινώνονται θα έχουν διάρκεια… και ολοκληρωτική αποδοχή.

Ποιες είναι οι επικρατέστερες διατροφικές τάσεις;

•    Λειτουργική Διατροφή

Όπως είπε κάποτε ο Ιπποκράτης, «Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι το φαγητό σας». Αν και αυτή η δήλωση είναι αμφιλεγόμενη, η ουσία της ισχύει σήμερα - τρώτε τρόφιμα που σας θρέφουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Λόγω του σημαντικού αντίκτυπου του COVID-19 στη σωματική και ψυχική ευεξία πολλών ανθρώπων, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανάλωση τροφίμων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

•    Μην τρώτε! (τουλάχιστον για λίγες ώρες)

Η "διαλείπουσα νηστεία"ή αλλιώς ‘’intermittent fasting’’ κερδίζει δημοτικότητα και αναμένουμε ότι θα κυριαρχήσει το 2022. Αυτός ο "τρόπος διατροφής" περιλαμβάνει στην πραγματικότητα αποχή από το φαγητό για πολλές ώρες, αφήνοντας ένα 8ωρο μέσα στην ημέρα ελεύθερο. Η μέθοδος 16/8 είναι η πιο δημοφιλής έκδοση. Με αυτό, οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα περιορίζουν την καθημερινή τους περίοδο φαγητού σε ένα αυστηρό μπλοκ 8 ωρών (δηλαδή, το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ.) και «νηστεύουν» (δεν τρώνε) για τις υπόλοιπες 16 ώρες (δηλαδή, 20:00 έως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας ). Στην πράξη, αυτό σημαίνει να παραλείπετε το πρωινό και να κόβετε το φαγητό αυστηρά μετά το δείπνο.

•    Υπερτροφές ή αλλιώς Superfoods

Στις υπερτροφές ή superfoods ανήκουν τα μούρα, τα blueberries, τα gojiberries, η κινόα, το φαγόπυρο και πολλά άλλα. Κοινό στοιχείο των υπερτροφών είναι ότι μπορούν να προσφέρουν φυσική ενέργεια, να αυξήσουν τη ζωτικότητα και την ευεξία, να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό από τις επιπτώσεις του στρεσογόνου τρόπου ζωής. 
Τα superfoods αποτελούν τροφές χαρακτηριζόμενες από υψηλή βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, κλπ.
Παρόλο που ο όρος υπερτροφές δεν υπάρχει επίσημα και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τέτοιες αναγραφές στις ετικέτες των τροφίμων, τα τρόφιμα αυτά έχουν κερδίσει έδαφος εξαιτίας του μάρκετινγκ, με αποτέλεσμα η βιομηχανία τροφίμων τείνει να καθιερώσει στη καταναλωτική μας συνείδηση την έννοια της «υπερτροφής».

•    Η δίαιτα MIND

Η δίαιτα MIND είναι αυτό που θα συνέβαινε αν η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH είχαν ένα μωρό! Στοχεύει να βοηθήσει τον εγκέφαλο των ατόμων που κάνουν δίαιτα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας. Ενώ η επιστημονική κοινότητα διχάζεται ως προς το αν λειτουργεί ή όχι, ορισμένες πρώτες μελέτες είναι ελπιδοφόρες. Από πρακτική άποψη, η δίαιτα είναι βασικά η μεσογειακή δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – κυρίως φυτικής προέλευσης, με μεγάλη εστίαση σε «πραγματικά τρόφιμα» όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και καλής παραγωγής, άγριας αλιείας ψάρια εκτός από γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ένα συν είναι η προσθήκη οποιωνδήποτε «υπερτροφών» που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως ο κουρκουμάς, η μαύρη σοκολάτα, το μπρόκολο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

•    Foodswap

Eίναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση «κακών» τροφίμων με τις υγιεινές εκδοχές τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι  τα ακόλουθα:

•    Αβοκάντο αντί για βούτυρο και μαγιονέζα

•    Φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) ή smoothies αντί για γλυκά

•    Γάλα αμυγδάλου αντί για αγελαδινό

•    Μυρωδικά αντί για αλάτι

•    Ψητά chips γλυκοπατάτας αντί για πατάτες τηγανιτές

•    Μέλι, ζάχαρη καρύδας, σιρόπι σφενδάμου αντί για ζάχαρη

Όπως γίνεται αντιληπτό στη σημερινή εποχή κυριαρχεί η στροφή προς μία πιο υγιεινή διατροφή. Παρά την απομάκρυνση που υπάρχει από τη μεσογειακή διατροφή και παρόλη την αύξηση του πρόχειρου φαγητού, τελευταία κυρίως οι νέοι άνθρωποι έχουν στραφεί σε έναν πιο υγιεινό και βιώσιμο τρόπο ζωής. Με λίγα λόγια είμαστε ό,τι τρώμε…όταν φροντίζουμε το σώμα μας τότε, το ίδιο μας το σώμα, μας "ευγνωμονεί" για μια ζωή.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags Διατροφή, food trends


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0057 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0328 s // Total time: 0.0386 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X