Λάθη που κάνεις όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος


Λάθη που κάνεις όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.  

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία ορισμένες φορές. Ειδικά αν ακολουθείς τακτικές που θεωρείς σωστές αλλά ίσως τελικά να σαμποτάρουν την προσπάθεια σου. 

Μερικές από αυτές μπορεί να είναι:

1) Εστιάζεις μόνο στο νούμερο της ζυγαριάς

Το να ζυγίζεσαι καθημερινά δεν βοηθά σε κάτι, καθώς το βάρος μας αλλάζει συνέχεια. Αν η ζυγαριά σήμερα δείχνει ότι είσαι περισσότερα κιλά από χθες δεν σημαίνει ότι έβαλες βάρος σε μια ημέρα γιατί αυτό είναι αδύνατο. Το πιο πιθανό είναι να έχεις κατακράτηση υγρών, να έφαγες ένα μεγάλο γεύμα την προηγούμενη μέρα, να κατανάλωσες πολύ αλάτι, να περιμένεις περίοδο κλπ. Για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα μπορείς να ζυγίζεσαι μία φορά την εβδομάδα το πρωί νηστική. Επίσης, δεν είναι μόνο τα κιλά που πρέπει να σε απασχολούν αλλά η σύσταση του σώματος σου, δηλαδή πόσο λίπος και μυϊκή μάζα έχεις. Αυτά μπορείς να τα δεις με μια απλή μέτρηση που γίνεται σε διαιτολογικό γραφείο. 

2) Προσλαμβάνεις υπερβολικά λίγες ή πολλές θερμίδες

Για να πετύχεις απώλεια βάρους χρειάζεται θερμιδικό έλλειμμα. Να θυμάσαι ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει το δικό του ρυθμό απώλειας βάρους. Ίσως λαμβάνεις περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες από αυτές που πρέπει. Αν λαμβάνεις πολύ λιγότερες θερμίδες κινδυνεύεις να χάσεις μυϊκή μάζα και να μην καλύπτεις τις ανάγκες σου σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αν από την άλλη λαμβάνεις περισσότερες, θα χάνεις κιλά με πιο αργό ρυθμό.

3) Δεν γυμνάζεσαι καθόλου ή γυμνάζεσαι υπερβολικά

Η άσκηση θα σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερο λίπος, να χτίσεις μυϊκό ιστό και να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου. Αν δεν κάνεις καθόλου γυμναστική και η δουλειά σου είναι καθιστική, η απώλεια βάρους γίνεται δυσκολότερη. Επειδή όμως όλα θέλουν μέτρο, μην κάνεις υπερβολές γιατί ίσως οδηγηθείς στην εξάντληση. Ένας συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης μερικές φορές την εβδομάδα αρκούν και είναι μια αποτελεσματική στρατηγική απώλειας βάρους.

4) Δεν κάνεις ασκήσεις με βάρη ή αντιστάσεις

Η αναερόβια άσκηση βοηθά στη διατήρηση και την αύξηση της μυικής μάζας, που με τη σειρά της ενισχύει το μεταβολισμό. Ακόμη, έτσι μπορείς να βελτιώσεις τη δύναμη σου. 

5) Δεν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι βασική για την απώλεια βάρους. Η πρωτεΐνη αυξάνει τον κορεσμό, μπορεί να διατηρήσει ή να αυξήσει το μεταβολισμό, ρυθμίζει την όρεξη μας και προστατεύει τη μυϊκή μάζα κατά την απώλεια βάρους.

6) Δεν καλύπτεις τις ανάγκες σου σε φυτικές ίνες

Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειες σου για απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες σε κάνουν να νιώθεις πιο χορτάτη μειώνοντας έτσι την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις και παράλληλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

7) Καταναλώνεις πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα συσκευασμένα – επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλά συστατικά δεν είναι ότι καλύτερο. Προτίμησε αντί μια μπάρα δημητριακών ή μπισκότα που πιθανόν να είναι πλούσια σε ζάχαρη και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, να φας ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς. Γενικά, καλό είναι να προτιμάς τα αγνά και τα όχι τόσο επεξεργασμένα τρόφιμα.

8) Υποεκτιμάς τις θερμίδες που λαμβάνεις 

Είναι πιθανό να μην υπολογίζεις σωστά τι καταναλώνεις και να υποεκτιμάς τις θερμίδες που δίνει κάποιο τρόφιμο. Πολλές φορές τρώμε κάτι μικρό (π.χ ένα κεραστικό) ή πίνουμε ένα ρόφημα (π.χ ένα χυμό) το οποίο δεν λαμβάνουμε υπόψη. Όλα όμως πρέπει να υπολογίζονται αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Προσοχή: δεν εννοώ να μετράς τα πάντα και να έχεις εμμονή με τις θερμίδες. Μία απλή καταγραφή του τι καταναλώνεις μέσα στη μέρα θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν υπάρχουν τρόφιμα που "ξεχνάς" ή δεν λαμβάνεις υπόψη και τα οποία προσθέτουν επιπλέον θερμίδες. 

9) Έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες 

Βάζε μικρούς και πραγματοποιήσιμους στόχους. Μια απώλεια βάρους που θεωρείται φυσιολογική και ασφαλής για την υγεία είναι μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Είναι προτιμότερο να έχεις στόχους που μπορείς να πετύχεις γιατί όταν έχεις μη ρεαλιστικούς στόχους, η απογοήτευση έρχεται γρήγορα.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, κιλά, βαρος, αντρια ιωαννου, υγεια, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2755 s (249 Queries.) // Parse time: 0.9380 s // Total time: 3.2135 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X