Γιατί to upcycling είναι το επόμενο μεγάλο trend;


Γιατί to upcycling είναι το επόμενο μεγάλο trend;

 H βιωσιμότητα στη μόδα είναι ο νέος τρόπος ζωής.

O κόσμος αλλάζει και η μόδα προσπαθεί να ακολουθήσει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη μόνο μετά τη βιομηχανία πετρελαίου όσον αφορά τη ρύπανση και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τη σημερινή γενιά με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση.

Το Fast Fashion είναι ο καταλύτης για ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και πολύ καιρό στην βιομηχανία ένδυσης. Με λίγα λόγια, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον χώρο της μόδας παράγοντας εκατομμύρια τόνους ρούχων και καταφέρνοντας έτσι χαμηλότερα κόστη, γρήγορη παραγωγή και χαμηλότερη ποιότητα. Αλλά δεν μας νοιάζει γιατί είναι τόσο φτηνά που του χρόνου θα τα πετάξουμε και θα πάρουμε άλλα! Σωστά; Λάθος. Και μάλιστα τεράστιο λάθος! Τα περισσότερα ρούχα πια περιέχουν πρώτες ύλες από πλαστικό μαζί με βαμβάκι ή άλλα υλικά, τα οποία δεν βιοδιασπώνται και καταλήγουν να υπερχειλίζουν κάποια χωματερή του πλανήτη.

Ένα σχετικά νέο trend με το οποίο οι άνθρωποι γίνονται πιο “πράσινοι” είναι το upcycling ρούχων και γίνεται τόσο δημοφιλές, που είναι πλέον μια βιομηχανία από μόνο του. Εκεί που κάποτε η χρήση παλιών, χειροποίητων ή μεταχειρισμένων ρούχων θεωρούνταν “φθηνή”, τώρα θεωρείται ύμνος στη βιωσιμότητα.

Με αυτή την αφορμή, η Lidl Κύπρου στα πλαίσια της περιβαλλοντικής της δράσης λανσάρει τα Lidl Eco Hacks, μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας!

Αν θες να βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου για ένα καλύτερο αύριο, δες το βίντεο που ετοίμασε για τα Lidl Eco Hacks η fashion / textile designer  Ζωή Φιλίππου, δημιουργός του brand Cherry & Mint όπου μας δείχνει πώς να κάνουμε upcycling σε μια παλιά φούστα.

 

 

Τι σημαίνει upcycling ρούχων;

To upcycling ρούχων είναι να παίρνεις παλιά, φθαρμένα ή κατεστραμμένα ρούχα και να τα μεταμορφώνεις σε κάτι καινούργιο. Ρούχα που δεν εφαρμόζουν πλέον, είναι σκισμένα ή κατεστραμμένα με άλλο τρόπο, μπορούν να μετατραπούν σε κάτι εντελώς νέο. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το upcycling διαφέρει από το recycling.

Η διαφορά μεταξύ upcycling και recycling.

Upcycling είναι η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου υφάσματος και η μετατροπή του σε κάτι άλλο. Το recycling συνεπάγεται τη διάσπαση των υλικών προτού ανασυντεθούν σε κάτι άλλο. Αυτό γίνεται συνήθως με δύο τρόπους, μηχανικά και χημικά. Η σημαντική λοιπόν διαφορά με το recycling είναι η αναβάθμιση, η δημιουργία δηλαδή ενός ρούχου που έχει καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη αξία από το αρχικό. Μιας και δεν χρησιμοποιούνται συνήθως καινούρια υλικά, το upcycling αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανάλωση με οικολογική συνείδηση.

Γιατί να ασχοληθείτε με το upcycling ρούχων;

Το τρέχον μοντέλο της βιομηχανίας μόδας είναι εξαιρετικά σπάταλο και μαζικά ρυπογόνο. Έρευνες εκτιμούν ότι η κλωστοϋφαντουργία συνεισφέρει περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών – περισσότερο από τη ναυτιλία και τις πτήσεις μαζί.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 20.000 λίτρα γλυκού νερού για να παραχθεί ένα κιλό βαμβάκι, αρκετά για ένα τζιν και ένα μπλουζάκι! Και με τη γεωργία να αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής χρήσης του γλυκού νερού, μπορούμε να περιμένουμε δραματικές αλλαγές στη βιομηχανία τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Μπορείς κι εσύ να κάνεις upcycling τα παλιά σου ρούχα πολύ εύκολα!  Ξεκίνα με κάτι απλό, όπως η υπέροχη φούστα που μας δείχνει η Ζωή στο βίντεο της για τα Lidl Eco Hacks και πού ξέρεις, ίσως γίνεις εσύ η επόμενη μεγάλη upcycling fashion designer!

Tags μόδα, Lidl, upcycling, βιωσιμη μοδα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4283 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2792 s // Total time: 2.7075 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X