A decade in fashion: Τα fashion trends που καθόρισαν τη δεκαετία 2012-2022


A decade in fashion: Τα fashion trends που καθόρισαν τη δεκαετία 2012-2022

Τα trends που μας απασχόλησαν την τελευταία δεκαετία.

Οι τάσεις που επικρατούν την κάθε σεζόν καθορίζονται από τις Εβδομάδες Μόδας που παρουσιάζονται δύο φορές τον χρόνο και αφορούν στις εποχές Φθινόπωρο/Χειμώνας και Άνοιξη/Καλοκαίρι. Φυσικά υπάρχουν και οι συλλογές Cruise, Couture και Pre-Fall, ωστόσο εμείς θα εστιάσουμε στις τάσεις που πρωταγωνιστούν στα shows των μεγάλων οίκων κατά τη διάρκεια των Fashion Weeks που πραγματοποιούνται στις τέσσερις μητροπόλεις της μόδας. Αυτές είναι που αντιγράφονται από τα high street καταστήματα και καταλήγουν να βρίσκουν μία θέση στην γκαρνταρόμπα κάθε ενημερωμένου fashion girl.

Με αφορμή τα 10χρονα του ilovestyle.com κάνουμε αναδρομή στις πιο hot τάσεις που επικράτησαν την κάθε χρονιά από το 2012 μέχρι και το 2022.

2012: Wedge Sneakers

Τα sneakers πρωταγωνίστησαν στα runways το 2012 ωστόσο την παράσταση “έκλεψαν” τα wedge sneakers που έκαναν την εμφάνιση τους το 2011 και ήταν ένα trend που υιοθετήθηκε από τις ready-to-wear συλλογές των περισσότερων οίκων το 2012, με το πιο δημοφιλές ζευγάρι να ανήκει στην Isabel Marant. Αναφερόμαστε στα sneakers με το platform τακούνι γνωστά και ως high-tops. Τα είδαμε από τους οίκους D&G, Marc by Marc Jacobs, Lanvin, Pierre Hardy, Chloé, Giuseppe Zanotti και Miu Miu.

D&G Fall 2011

2013: Φουτουριστικά Cut-outs

Τα cut-outs ήταν το hot trend του 2013 με σχεδιαστές όπως Catherine Malandrino, Alexander Wang και Diane von Furstenberg να τα εντάσσουν στις Spring/Summer συλλογές τους. Αυτή τη χρονιά, τα cut-outs δεν ήταν στη μέση και στο στήθος όπως τα έχουμε συνηθίσει. Τα iconic ανοίγματα τοποθετήθηκαν σε διάφορα μέρη φορεμάτων και συνδυάστηκαν με mesh διαφάνειες για ένα φουτουριστικό αποτέλεσμα.

Alexander Wang SS13

2014: Cool bomber jackets

Η τάση του athleisure ξεκίνησε πολύ πριν την πανδημία με τα bomber jackets να προσδίδουν sporty διάθεση στις συλλογές των μεγάλων οίκων για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι. Ο ορισμός sporty chic χρησιμοποιήθηκε αυτή τη χρονιά περισσότερο από ποτέ, με luxe υφάσματα να αποτυπώνονται πάνω σε athletic σιλουέτες, με πρωταγωνιστή το bomber jacket. Ξεχώρισαν οι επιλογές των οίκων Marc by Marc Jacobs, Marni και Tracy Reese.

Marc by Marc Jacobs SS14

2015: '70s

Οι σχεδιαστές αναβιώνουν την εμβληματική δεκαετία των '70s σχεδόν κάθε σεζόν, ωστόσο το 2015 είχε την τιμητική της. Μάξι φορέματα, wide leg jumpsuits, σιφόν pussy bow μπλούζες με δαντέλα και κεντήματα, suede επενδυμένο με κρόσσια, και καπέλα πρωταγωνίστησαν στα fall catwalks των Zimmermann, MSGM και Saint Laurent.

Zimmerman Fall 2015

2016: Millenial Pink

Tο καλοκαίρι του 2016 η απόχρωση του “millennial pink” υιοθετήθηκε από τον κόσμο της μόδας, της διακόσμησης αλλά και της εστίασης. Άλλωστε, η Pantone απόχρωση της χρονιάς ήταν το Rose Quartz – μία γλυκιά ροζ απόχρωση, και όπως κάθε σεζόν οι οίκοι εμπνεύστηκαν από αυτή. Στις πασαρέλες, οι οίκοι δημιούργησαν σύνολα σε διάφορες εκδοχές του ροζ με επιλογές από παστέλ αποχρώσεις μέχρι και πιο peachy salmon χρωματισμούς όπως το πιο κάτω Gucci look.

Gucci SS16

2017: Belt bag

To τσαντάκι μέσης, γνωστό και ως bum bag ή fashion pack έγινε ένα από τα πιο hot trends του 2017 χάρη στον stylish σχεδιασμό αλλά και τη λειτουργικότητα τους. Κυκλοφόρησε σε αμέτρητες εκδοχές από βελούδινο μέχρι δερμάτινο ή και oversized προσθέτοντας μία effortless διάθεση σε κάθε σύνολο. Ξεχώρισε στα runways των Gucci, Chanel, 3.1 Phillip Lim, Louis Vuitton και Armani.

Gucci Fall 2017

2018: Lavender

Μετά το millennial pink, έρχεται αυτή η γλυκιά και παράλληλα κομψή απόχρωση του λιλά, η οποία πρωταγωνίστησε στα runways της σεζόν Άνοιξη/ Καλοκαίρι που την ανακοίνωσαν ως την “it shade” της χρονιάς. Ξεχώρισε στους οίκους Tom Ford, Michael Kors, Victoria Beckham και Tibi.

Michael Kors SS18

2019: Bike shorts

Αυτή τη χρονιά τα bike shorts (με έμπνευση από τις δεκαετίες των '80s και των '90s) έγιναν hot trend και must-have κομμάτι της athleisure γκαρνταρόμπας. Πρωταγωνίστησαν στους οίκους Roberto Cavalli, Area, Jacquemus, Acne, Fendi, Chanel και Nanushka.

Fendi SS19

2020: Bra top

To lounge-ready bra top (το bralette που φοριέται και με σετ από φόρμες ή μέσα από ζακέτες) ήταν μία τάση που πρωταγωνίστησε στις Spring συλλογές των μεγάλων οίκων για το 2020 που παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, δύο μόλις μήνες δηλαδή πριν από την πανδημία. Το είδαμε να φιγουράρει στα shows των οίκων Khaite, Fendi, Maryam Nassir Zadeh και Jacquemus.

Fendi Fall 20

2021: Ski Style

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας με όλα τα ski resorts να έχουν κλείσει οι οίκοι σχεδίασαν συλλογές με έμπνευση την γκαρνταρόμπα των σκιέρ αλλά με πολλές παραλλαγές – μία αντίδραση προς την πανδημία. Ski-inspired δημιουργίες παρουσίασαν οι οίκοι Chanel, Miu Miu και Louis Vuitton.

Louis Vuitton Fall 21

2022: Micromania

Τα μικροσκοπικά mini skirts εμφανίστηκαν στα runways της φετινής σεζόν – με πρωταγωνιστή τη Miu Miu φούστα που λάνσαρε η Miuccia Prada, την οποία φόρεσαν όλες οι ενημερωμένες fashionistas στους streetstyle λογαριασμούς τους, συμπεριλαμβανομένου των Anna Dello Russo και Chiara Ferragni, καθιστώντας την ως το it item της σεζόν. Ακολούθησαν οι οίκοι Dolce & Gabbana, Versace, Bottega Veneta, Chanel και Emporio Armani που τη συμπεριέλαβαν στις συλλογές τους.

Miu Miu SS22

Tags μόδα, fashion, 10 χρόνια ilovestyle, τασεις


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3809 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2585 s // Total time: 2.6394 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X