Πώς έφτιαξα το πιο νόστιμο πιάτο θαλασσινών με… 150 λουλούδια!


Πώς έφτιαξα το πιο νόστιμο πιάτο θαλασσινών με… 150 λουλούδια!

Διαβάστε αναλυτικά. 

Είναι κάποια μικρά πράγματα για το φαγητό που απολαμβάνεις κάθε μέρα, που τα ‘χεις δεδομένα. Αρκεί όμως να μάθεις κάτι παραπάνω για την ιστορία του φαγητού σου, τη διαδρομή του, τον αληθινό κόπο να φτάσει στο πιάτο σου μα και όλους τους νέους τρόπους να το απολαύσεις και τότε ο κόσμος σου αλλάζει. 

Και ο Σεφ Κωνσταντίνος Πετεβίνος, όσες φορές σού μιλά, όχι απλά στον αλλάζει αλλά τον μετακινεί σε ένα νέο σύμπαν. Εκείνον της δημιουργίας, της ομορφιάς της φύσης και των αυθεντικών γεύσεων, κυρίως όμως των νέων εμπειριών. Ναι, ζεις μια εντελώς νέα περιπέτεια. Αυτή τη φορά, των θαλασσινών στο πιάτο σου.

Πού κολλάνε τα 150 λουλούδια; Λίγη υπομονή, θα φτάσω και εκεί!

Μέχρι τότε όμως, μια μικρή παρένθεση για τους αμύητους. Αν τυχαίνει να ανήκεις στους ελάχιστους που δεν έχεις βρεθεί έστω μια φορά σε ένα από τα δημοφιλή μαθήματα μαγειρικής της Lidl Food Academy, τότε το μόνο που έχω να σου πω, είναι δήλωνε συμμετοχή κάθε εβδομάδα διότι πρόκειται κάθε φορά να μαγεύεσαι!

Πίσω στην ιστορία μας. Μια ωραία πρωία που λες, έμαθα ότι κληρώθηκα για μία ακόμη μαγειρική εμπειρία με θέμα τα θαλασσινά. Θα ήταν η τρίτη μου φορά στη Lidl Food Academy και ακριβώς γι’ αυτό, επειδή ήξερα δηλαδή πόσο τέλεια θα περνούσα, η χαρά μου ήταν πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη φορά. Πήρα τη μαμά μου που της το ‘χα υποσχεθεί και κανονίσαμε να περάσω το Σάββατο το πρωί να την πάρω για το μάθημά μας στις 9, στη Στασικράτους 34, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Η μαμά δεν είχε ξαναπάει και δεν ήξερε καθόλου τι να περιμένει. Αγχωμένη στο αυτοκίνητο, με ρωτούσε πόσο θα κοστίσει, αν θα είναι αυστηροί με τα πιάτα μας, χώρια που έφερε μαζί της και μια λουλουδάτη ποδιά. Ας με λυπηθεί κάποιος! Το καλύτερο; Ήθελε να σταματήσουμε να πάρουμε καφέ και επίσης, μου είπε να είμαστε προσεκτικές και να πλύνουμε καλά τα σκεύη μετά «μην μας πουν και ανοικοκύρευτες»! Μανούλες.

Αφού λοιπόν την καθησύχασα ότι τα μαθήματα είναι δωρεάν, ότι δεν σε βαθμολογεί κανείς, αντίθετα απολαμβάνεις χαλαρά με κρασάκι κάθε πιάτο σου, πως θα βρει πολλές ποδιές εκεί και πως η μέρα στην Ακαδημία ξεκινά πάντα με αρωματικό καφέ και νόστιμο πρόγευμα, η μαμά επιτέλους ψιλοχαλάρωσε. Βέβαια, με τα σκεύη που ΔΕΝ πλένεις, οφείλω να παραδεχτώ πως δεν χαλάρωσε καθόλου. Υπέροχη μαμά.

Μιλώντας μαζί της μετά το μάθημα, αυτό που την εντυπωσίασε ήταν οι ιστορίες του κοσμογυρισμένου και υπέροχου αφηγητή, Σεφ Κωνσταντίνου Πετεβίνου. Διότι αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που θα δεις ανθρώπους εκεί να παρακολουθούν τα μαθήματα μαγειρικής πάνω από μία φορά. Ανεξάρτητα από το θέμα του μαθήματος, θα μάθεις κόλπα για το μαγείρεμα, μυστικά για κάθε χώρα, για τις συνήθειές της, θα ακούσεις ιστορίες και κυρίως, θα γελάσεις πολύ!

Ήταν όμως και πάλι, μια εξαιρετική μαγειρική εμπειρία και ειδικά το πιάτο της αυθεντικής Ισπανικής παέγια που ήταν χάρμα να το βλέπεις, σχεδόν δεν θέλαμε να το χαλάσουμε. Πρέπει να ανέβασα τουλάχιστον 10 stories της παέγια μου εκείνη τη μέρα! Αλλά ναι, το «χαλάσαμε» το πιάτο μας γιατί μας έσπασε τη μύτη. Και η γεύση του ήταν το κάτι άλλο!

Α, τα 150 λουλούδια! Που λες, το διάσημο κίτρινο χρώμα της παέγια, οφείλεται στο θαυματουργό σαφράν, για το οποίο, όπως μας είπε ο Σεφ, θυσιάζονται 150 λουλούδια για μόλις ένα γραμμάριό του! Χώρια που για πολλούς λαούς το σαφράν θεωρείται κανονικό γιατρικό. Πολύτιμο από κάθε άποψη. 

Αλλά δεν ήταν η παέγια το μόνο έδεσμα με λουλούδια εκείνη τη μέρα. Εκεί που μεγαλουργήσαμε με τη μαμά ήταν τα cupcakes λεμονιού, τα οποία στολίσαμε με βρώσιμα πέταλα από κίτρινα τριαντάφυλλα και μωβ αγριολούλουδα. 

Εγώ πάντως ξετρελάθηκα με τις ψητές κροκέτες σολομού, τη μυρωδάτη σος και την πολύχρωμη σαλάτα τους. Είχα καιρό να δοκιμάσω κάτι τόσο σοφιστικέ μα τόσο εύκολο και συνάμα υγιεινό. Αν βρεις λίγο χρόνο, μπες στην ιστοσελίδα της Lidl Food Academy και δες όλες τις συνταγές των μαθημάτων. Θα τις βρεις πανέξυπνες, πανεύκολες και πολύ πολύ διαφορετικές!

Πήραμε εκπληκτικές ιδέες αυτό το Σάββατο, δοκιμάσαμε ωραίες γεύσεις, μάθαμε να ψωνίζουμε υπεύθυνα τα ψάρια μας διαβάζοντας τις σημάνσεις σε σχέση με την αποφυγή υπεραλίευσης ή την προστασία των δελφινιών, ενώ περάσαμε ένα αξέχαστο πρωινό ποιοτικότατου χρόνου οι δυο μας.

Καταλήγω πως το να μαγειρεύεις θαλασσινά είναι διαφορετική εμπειρία από κάθε άλλο πιάτο. Θέλει ποιοτικά και φρέσκα υλικά αλλά πάντα σε αποζημειώνει. Σχεδόν δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να τα δοκιμάσεις, καθώς η μυρωδιά του καλού ψαριού είναι κάτι που δεν αντιστέκεσαι εύκολα. 

Αυτό το Σάββατο, έχω να σας πω πως με κάλεσε η μαμά στο σπίτι για γεύμα. Όχι μόνο εμένα αλλά και όλο μας το σόι. Και μαντέψτε τι θα μαγειρέψει. Αχ μανούλες!

Α, κι αν βρεθείτε ποτέ στην Ανδαλουσία, μην φάτε παέγια επουδενί. Είναι τουριστική παγίδα, παιδιά. Σας το λέω, έχουμε δικό μας άνθρωπο πια στη Lidl Food Academy και μαθαίνουμε κάθε φορά, πάρα πολύ χρήσιμα πράγματα!


 

Tags LIDL FOOD ACADEMY


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5643 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4168 s // Total time: 2.9811 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X