Καλοκαίρι και Αλκοόλ: Μια εξίσωση που μας προσθέτει βάρος! Ή μήπως όχι;


Καλοκαίρι και Αλκοόλ: Μια εξίσωση που μας προσθέτει βάρος! Ή μήπως όχι;

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Το χαλαρό κλίμα, η καλή διάθεση και οι διακοπές συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για να πιούμε ένα ποτήρι παραπάνω! Τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών, καθώς ένα ποτήρι κρασί ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ συντροφεύουν τις χαλαρές μας στιγμές στην παραλία ή τις βραδινές εξόδους μας και διώχνουν το άγχος, αρκεί να μην το παρακάνουμε!

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ προδιαθέτει για αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, καρκίνο του μαστού, αλλά και αύξηση των αυτοκτονιών και των ατυχημάτων. Οι ειδικοί συνιστούν:

“Αν πίνετε αλκοόλ, να το κάνετε με μέτρο!”

Αυτό συνεπάγεται κατά μέσο όρο από 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 1 μερίδα αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες. Ως μια μερίδα θεωρούνται 330 ml μπύρας,120 -150ml κρασί, 45 -50 ml ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη, π.χ. whiskey.

Κρυμμένες θερμίδες στο αλκοόλ

Το αλκοόλ αποτελεί πηγή ενέργειας αποδίδοντας στον οργανισμό 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Ωστόσο, οι θερμίδες από το αλκοόλ χαρακτηρίζονται «κενές», καθώς το αλκοόλ δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό. Κατ’ εξαίρεση, κάποια αλκοολούχα ποτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως η μπύρα που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και φώσφορο, το λευκό κρασί που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και το κόκκινο κρασί που περιέχει, πέρα από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, και σίδηρο.

Αλκοόλ, όρεξη και υγιεινή διατροφή…

Το πρόβλημα με το αλκοόλ δεν είναι μόνο οι θερμίδες που περιέχει. Σε πολλούς ανθρώπους η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη τους. Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν βρίσκετε σε ένα δείπνο, ένα πάρτι ή μια κοινωνική εκδήλωση με εκλεκτά εδέσματα όπου προσφέρονται αλκοολούχα ποτά. Η διέγερση της όρεξης που δημιουργεί το αλκοόλ μας κάνει να τρώμε ανεξέλεγκτα.

Επίσης, τα κοκτέιλ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι δροσερά και έχουν εκχυλίσματα φρούτων, αλλά δεν παύουν να είναι πλούσια σε ζάχαρη. Αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους, αλλιώς θα δείτε τη ζυγαριά να ανεβαίνει και αναλόγως πόσα πίνετε, μπορεί η άνοδος να είναι σημαντική. Για να μεταβολιστεί το αλκοόλ, ο οργανισμός διακόπτει τις υπόλοιπες λειτουργίες του με αποτέλεσμα όση ζάχαρη εισέρχεται στο αίμα, να γίνεται λίπος.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αρχικά είναι καλό πάντα να θυμάστε ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να σας φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Γνωρίζοντας περίπου το περιεχόμενο σε θερμίδες των πιο γνωστών αλκοολούχων ποτών και κοκτέιλ θα μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές τόσο σε είδος όσο και σε ποσότητα.

Πίνετε ένα ποτήρι νερό μεταξύ των ποτών. Αυτό βοηθά στο να μην πίνετε πολύ. Ταυτόχρονα σας κρατά καλά ενυδατωμένους γεγονός που μειώνει έως ένα σημείο τι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό σας.

Αλκοόλ και αφυδάτωση…

Το αλκοόλ επίσης, έχει την τάση να αφυδατώνει όπως και η ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που οι πιθανότητες για αφυδάτωση λόγω της ζέστης είναι αυξημένες, καταναλώνοντας αλκοόλ, αυτές αυξάνονται. Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η έντονη εξάντληση, ο πονοκέφαλός, οι μυϊκές κράμπες, η ζαλάδα, οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, η ναυτία κ.α. 

Επομένως, λέμε ΝΑΙ στο αλκοόλ με:

•    Μέτρο

•    Καλή ενυδάτωση

•    Ισορροπημένη Διατροφή

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

 

Tags Διατροφή, υγεια, στελλα πετριδου, αλκοόλ, ποτο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.7168 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3384 s // Total time: 4.0552 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X